Κορονοϊός: 3.445 νέα κρούσματα

Σαρωτική επικράτηση κατά 97% του βρετανικού στελέχους στην Αττική.

Γράφει: Esquire Editors 07 Απριλίου 2021

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν για άλλη μία μέρα οι αριθμοί του κορονοϊού στη χώρα, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς, αφού η πολυπόθητη αποκλιμάκωση δεν έχει έρθει ακόμη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σήμερα εντοπίστηκαν 3.445 νέα κρούσματα σήμερα, σαφώς λιγότερα από χθες που είχαν ξεπεράσει τις 4.000 αλλά σε δυσθεώρητα ύψη και πάλι.

Παράλληλα, 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 749 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Θωμαΐδης: Έχει επικρατήσει στην Αττική η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού - Αποκλιμάκωση από μέσα Απριλίου

Στο μεταξύ, σήμα κινδύνου για το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, εξέπεμψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 είπε πως η μείωση του ιικού αποτυπώματος στα λύματα του Λεκανοπεδίου είναι της τάξης του 20%, γεγονός που δεν τεκμηριώνει τάση ύφεσης, σημειώνοντας πως σε αυτό συμβάλει εκτός από τις μεταλλάξεις και η κόπωση των πολιτών.

Κορονοϊός: 3.445 νέα κρούσματαiStock

Υπογράμμισε τη σαρωτική επικράτηση κατά 97% του βρετανικού στελέχους και σημείωσε ότι "στο επόμενο 15νθήμερο αναμένεται μια καθαρή αποτύπωση της εικόνας μετά την αναπροσαρμογή των μέτρων", εκφράζοντας την ελπίδα ότι "μέσα στον Απρίλιο θα παρατηρηθεί η επιθυμητή μείωση στα λύματα για να ακολουθήσει αργότερα και σταδιακά, η μείωση τις νοσηλείες, όπως και στον αριθμό των κρουσμάτων".

Η πρόοδο του εμβολιασμού, μοναδική λύση στην πανδημία

Ο καθηγητής δε διαπίστωσε αλλαγή στη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών (αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά) που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κάτι που δεν συνέβη με τα απολυμαντικά, η χρήση των οποίων περιορίστηκε σημαντικά σε σύγκριση με το 2020. Το ίδιο συνέβη με τις απολυμάνσεις και τους ψεκασμούς, γεγονός που απέδωσε σε "φυσιολογική προσαρμογή στις συνθήκες".

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξάλειψη του κορονοϊού αναφέροντας πως "δε φαίνεται να έχει εξαλειφθεί όπως συνέβη στην περίπτωση του SARS". Υπογράμμισε, τέλος, τη γενικότερη κόπωση του πληθυσμού, επισημαίνοντας την πρόοδο του εμβολιασμού, ως μοναδική λύση στην πανδημία.

"Ο πληθυσμός έχει κουραστεί. Και στην Αττική και πανελλαδικά. Δεν μπορώ να πω κάτι για τα μέτρα. Ο πληθυσμός είναι σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση που δεν μπορεί να διανοηθεί ότι δε θα πάει κάπου το Πάσχα. Οφείλουν να το λάβουν υπόψιν τους, ωστόσο πρέπει κι εμείς ως πολίτες να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η μόνη απάντηση στην πανδημία είναι ο εμβολισμός που θα αποτρέψει τη μεγάλη μετάδοση", κατέληξε ο κ. Θωμαΐδης.

Από: Thetoc.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Είναι ασφαλές να αλλάξεις την 2η δόση του εμβολίου;

Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη για τη χορήγηση άλλου εμβολίου για τη 2η δόση, σε σχέση με την πρώτη.

Γιατί δεν πρέπει να πιείς αλκοόλ μετά το εμβόλιο

Πώς τα πολλά ποτά μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να εντείνουν τις παρενέργειές του.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Μία μόνο λέξη του Elon Musk καταπόντισε το bitcoin

Ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla απλώς απάντησε με ένα tweet σε χρήστη του κοινωνικού δικτύου.

H υπερβολική χαλάρωση στα μέτρα τρομάζει τους ειδικούς

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για το συνωστισμό σε παραλίες και εμπορικούς δρόμους.

Η σύγκριση των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer

Τα αποτελέσματα μελέτης του ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Η γοητευτικά παράξενη περίπτωση της Χιλής

Η Χιλή χαρακτηρίζεται συχνά πόλος πολιτικής σταθερότητας και οικονομικού δυναμισμού στη Λατινική Αμερική.