Η μεγάλη επιτυχία της Πορτογαλίας με τον κορονοϊό

Από το σκληρό lockdown στην κανονικότητα.

Γράφει: Esquire Editors 09 Απριλίου 2021

Η Πορτογαλία τολμά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Επί δύο μήνες δεν επιτρεπόταν σχεδόν στους Πορτογάλους να ξεμυτήσουν από τα σπίτια τους. Από τις αρχές Μαρτίου όμως η Λισαβόνα εφαρμόζει οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων, βάσει του οποίου μέχρι τις 3 Μαΐου η χώρα θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

Είχε προηγηθεί την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου η εκτόξευση των κρουσμάτων και θανάτων από αίτια που σχετίζονταν με τον κορονοϊό. Τέλη Ιανουαρίου καταγράφηκαν 885 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους με τον αριθμό των νεκρών να καταρρίπτει παγκόσμιο ρεκόρ: Έως και 30 άνθρωποι ανά 1.000.000 έχαναν καθημερινά τη μάχη με τον κορονοϊό.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η Γερμανία απέστειλε 26 ειδικούς του ομοσπονδιακού στρατού για να στηρίξουν το σύστημα υγείας της χώρας. Μετά την επιβολή αυστηρών μέτρων και το πάγωμα της δημόσιας ζωής η κυβέρνηση Κόστα πέτυχε να περιορίσει τα κρούσματα σε 30 ανά 100.000.

Μερικά από τα σημαντικότερα μέτρα που εφάρμοσε η Πορτογαλία

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Χωρίς λόγο δεν επιτρεπόταν η έξοδος από το σπίτι από τα μέσα Ιανουαρίου. Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν η αγορά τροφίμων, οι μετακινήσεις προς το χώρο εργασίας, τα σχολεία και η άθληση.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Παρά τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ακόμα και σήμερα η μάσκα είναι υποχρεωτική για όσους εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Κλειστά μουσεία και χώροι άθλησης

Η άθληση επιτρεπόταν από τα μέσα Ιανουαρίου στους πολίτες μόνο περιμετρικά γύρω από το σπίτι τους. Από την περασμένη Δευτέρα οι Πορτογάλοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν σπορ "χαμηλού ρίσκου", όπως πχ. τένις, γκολφ, κωπηλασία, και σερφ. Παράλληλα επιτρέπεται πλέον η επίσκεψη σε μουσεία και πάρκα τηρώντας βέβαια τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μόνο τα απαραίτητα ψώνια

Το τελευταίο δίμηνο έκλεισαν στην Πορτογαλία το λιανικό εμπόριο και η εστίαση. Τα σουπερμάρκετ πωλούσαν μόνο τα απολύτως απαραίτητα καθώς και προϊόντα υγιεινής. Από τα μέσα Μαρτίου άνοιξαν κομμωτήρια και κουρεία, ενώ μέσα Απριλίου έρχεται η σειρά της εστίασης.

Υποχρεωτική τηλεργασία

Η κυβέρνηση υποχρέωσε τους εργοδότες να επιτρέψουν στους υπαλλήλους την τηλεργασία. Εξαιρέθηκαν επαγγέλματα, στα οποία δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, όπως είναι για παράδειγμα οι υγειονομικοί.

Κλειστά σχολεία

Από τα τέλη Ιανουαρίου έβαλαν προσωρινά λουκέτο σχολεία, πανεπιστήμια και παιδικοί σταθμοί. Μέσα Μαρτίου άνοιξαν πρώτα τα νηπιαγωγεία και στη συνέχεια οι δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού. Την περασμένη Δευτέρα επέστρεψαν στις τάξεις τους οι μαθητές της τρίτης και της τετάρτης δημοτικού.

Κλειστά σύνορα

Τα σύνορα με την Ισπανία παραμένουν κλειστά, ενώ αναστάλθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς την Πορτογαλία. Όσοι ωστόσο έπρεπε να μετακινηθούν στο εξωτερικού, όφειλαν να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορoνοϊού, αλλά και να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημέρες ανάλογα με τη χώρα προορισμού και τη διάρκεια παραμονής. Η πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τα ταξίδια αφορούν χώρες του Σένγκεν.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

'Έφυγε' από τη ζωή ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Παναθηναϊκό Κίνημα, για πράσινη νίκη στις εκλογές

Το "Παναθηναϊκό Κίνημα" θα βρίσκεται ανάμεσα στα ψηφοδέλτια των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πέντε αβεβαιότητες για τις τράπεζες που διέλυσαν οι εκλογές

Τι σημαίνει για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα στενά όρια του οικονομικού διαζυγίου ΗΠΑ - Κίνας

Το νέο μότο Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Κίνας είναι το de-risking.

Κάτι τρέχει με την περιουσία του Bernard Arnault

"Τρίζει" η (πρώτη) θέση του στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο

Τρία χρόνια μετά, άνθρωποι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο συνεχίζουν να μη μπορούν να αναπνεύσουν. Κάτι όμως έχει αλλάξει.

Γραφει Γιαννης Σπανος