Τι πραγματικά ισχύει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Πότε θα ισχύει το τετραήμερο εργασίας;

Γράφει: Esquire Editors 15 Απριλίου 2021

Εκστρατεία ενημέρωσης για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προγραμματίζει η κυβέρνηση ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή πιθανότατα μέσα στον Μάιο. Το εργασιακό, έχει αναχθεί σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση καθώς πέραν των αλλαγών που επιφέρει -και οι οποίες είναι βελτιωτικές σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας για τους Εργασίας- έχει "συνδεθεί" απευθείας με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Δηλαδή, η κυβέρνηση έχει "αυτοδεσμευτεί" ότι θα περάσει το εργασιακό θέτοντας την ψήφισή του ως όρο για την χρηματοδότηση των έργων που ενσωματώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Τα δύο "μέτωπα"

Ήδη πάντως τις τελευταίες 48 ώρες έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις διατάξεις του νέου εργασιακού με τον ίδιο τον Κωστή Χατζηδάκη να σηκώνει το βάρος. Αρχικά με τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις και στη συνέχεια με την ομιλία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, η προσοχή εστιάζεται καταρχήν σε δύο "μέτωπα":

1. Πρώτον να γίνει κατανοητό ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν θα γίνεται παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου. Αναμένεται μάλιστα να ενσωματωθεί διάταξη η οποία θα λέει ότι η άρνηση του εργαζόμενου να αποδεχτεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (σ.σ ουσιαστικά τη 10ωρη απασχόληση για χρονικό διάστημα που θα μπορεί να φτάνει έως και τους 6 μήνες με "αντάλλαγμα" μειωμένο ωράριο άλλες ημέρες, ρεπό ή άδειες) δεν θα συνιστά σπουδαίο λόγο για την απόλυσή του (σ.σ δηλαδή η απόλυση θα θεωρείται καταχρηστική αν ο εργοδότης επικαλεστεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας).

2. Δεύτερον να φανεί ότι το εργασιακό νομοσχέδιο είναι ένα σύνολο παρεμβάσεων με θετικό πρόσημο για τον εργαζόμενο. Ήδη προβάλλεται η διάταξη για την άδεια πατρότητας, για την εξίσωση της αποζημίωσης του υπαλλήλου με τον εργατοτεχνίτη, για την αύξηση του πλαφόν υπερωριών σε ζωτικούς κλάδους της οικονομίας, για την επιδοτούμενη γονική άδεια και στους δύο γονείς κλπ.

Το ωράριο εργασίας

Το ωράριο εργασίας, είναι το θέμα που έχει συγκεντρώσει και τα περισσότερα "πυρά" από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με βάση τα όσα έχουν λεχθεί μέχρι τώρα από το υπουργείο Εργασίας, η διάταξη θα έχει ως εξής: Για χρονικό διάστημα που δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 6 μήνες ανά έτος, ο εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται αντί για 8 ώρες ημερησίως, 10 ώρες χωρίς ο πρόσθετος αυτός χρόνος να θεωρείται υπερωρία και να πληρώνεται υπερωριακά.

Οι ώρες αυτές θα αθροίζονται και θα συμψηφίζονται -το αργότερο μέσα στο επόμενο 6μηνο του έτους- με μειωμένο ωράριο, άδειες ή ρεπό. Φυσικά, οι παραλλαγές εφαρμογής αυτού του μέτρου είναι άπειρες καθώς θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συνδιαμορφώσουν του πρόγραμμα.

Έτσι προκύπτει το σενάριο της 4ήμερης απασχόλησης (τέσσερις ημέρες δουλειά από 10 ώρες ημερησίως και τρεις ημέρες ξεκούραση μαζί με το Σαββατοκύριακο) ή το σενάριο του να χορηγείται μια ολόκληρη εβδομάδα πρόσθετης άδειας για όποιον δουλέψει για 10 ώρες ημερησίως επί 20 εργάσιμες ημέρες.

Για την παρακολούθηση του ωραρίου εργασίας -ώστε να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, της μη δήλωσης υπερωριών από την πλευρά του εργαζόμενου κλπ, θα θεσπιστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Μέσω αυτής, το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του, καταπολεμώντας τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες, ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας.

Η αρχή για την εγκατάσταση των συστημάτων της ψηφιακής κάρτας θα γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (supermarket, τράπεζες κλπ) και σταδιακά θα επεκταθεί παντού. Στο νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνονται επίσης η άδεια μετ’ αποδοχών για τους πατέρες, εγγυήσεις για τους εργαζομένους με τηλεργασία, (δικαίωμα αποσύνδεσης), θετικά μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια για τους απασχολούμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, η αύξηση των υπερωριών, η καταπολέμηση της βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης