'Φρένο' στις μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό

Προβληματισμός για τις μετακινήσεις το Πάσχα και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες.

Γράφει: Esquire Editors 18 Απριλίου 2021

Η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο σε συνδυασμό με το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου που είναι ο στόχος της κυβέρνησης, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων τις ημέρες του Πάσχα.

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων ωστόσο οι πιθανότητες να αλλάξει μέσα σε μια εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι ελάχιστες. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου υγείας είναι το γεγονός πως οι ειδικοί άναψαν "κόκκινο" για το άνοιγμα των Mall και των κέντρων αισθητικής.

Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με παιδιά στην Κόρινθο που επισκέφθηκε χθες τόνισε πως σκοπός είναι να "ανοίξουν όλα για τα καλά" μετά το Πάσχα, δείχνοντας πως Ανάσταση θα κάνουν οι πολίτες στα σπίτια τους μακριά από τις ιδιαίτερες τους πατρίδες. Ωστόσο όπως σημειώνουν στο Μαξίμου η κατάσταση φέτος είναι διαφορετική σε σχέση με πέρσι που η χώρα την ίδια περίοδο ήταν σε αυστηρό lockdown, με τις μετακινήσεις να μην επιτρέπονται και τις εκκλησίες να είναι κλειστές για τους πιστούς.

Η αγορά σταδιακά αρχίζει και κινείται με το λιανεμπόριο να είναι ανοιχτό έστω και με ραντεβού, οι διαδημοτικές διαδρομές είναι ελεύθερες τα σαββατοκύριακα ενώ και τα όπλα απέναντι στην πανδημία έχουν αυξηθεί με τους εμβολιασμούς και τα self – test που έχουν μπει πλέον για τα καλά στην καθημερινότητα μας. "Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσει και αυτή η εβδομάδα για να παρθούν οι όποιες αποφάσεις ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε κάποια εκτίμηση, θα πρέπει να περιμένουμε" δήλωσε στο Open ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Ανοιχτές οι εκκλησίες την Μ. Εβδομάδα

Προβληματισμός επικρατεί για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των ειδικών κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά του Επιταφίου όσο και το βράδυ της Ανάστασης λόγω του συγχρωτισμού. Το σενάριο που επικρατεί είναι η ενεργοποίηση των self – test για όσους θα βρίσκονται καθημερινά εντός των ναών (κληρικούς, ψάλτες, προσωπικό) ενώ σχετικά μικρός θα είναι και ο αριθμός των πολιτών που θα τους επιτραπεί η είσοδος στις εκκλησίες. Οι περισσότεροι θα παρακολουθήσουν τις ακολουθίες στα προαύλια των εκκλησιών. Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας ζήτησε να διπλασιαστεί ο αριθμός των πιστών στους μεγάλους ναούς. Επίσης σημειώνουν πως θα πρέπει να αλλάξει και η ώρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθώς οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας ολοκληρώνονται μετά τις 9 το βράδυ και κυρίως το βράδυ της Ανάστασης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι "εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20 άτομα)".

Μετά το Πάσχα ανοίγουν εστίαση, δημοτικά και γυμνάσια

Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του τουρισμού στις 14 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης. Πιθανότατα θα προηγηθούν τα δημοτικά και τα γυμνάσια με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία τους αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη της στην Realnews σημειώνει πως αναμένει την εισήγηση των ειδικών και τονίζει πως "στόχος είναι να επιμηκυνθεί κατά το δυνατόν ο χρόνος δια ζώσης διδασκαλίας, καθώς και η διάδραση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών". Παράλληλα η Νίκη Κεραμέως τονίζει πως η τηλεκπαίδευση θα σταματήσει την περίοδο του Πάσχα. "Δεν θα γίνουν μαθήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, λόγω της συσσωρευμένης κόπωσης μαθητών και εκπαιδευτικών".

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως μέχρι εκείνη την στιγμή θα έχουν υποχωρήσει το επιδημιολογικό φορτίο, σε αυτό θα βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επιτρέψουν στους πολίτες να περνούν περισσότερο χρόνο στους εξωτερικούς χώρος, ενώ παράλληλα θα προχωρούν και οι εμβολιασμοί.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.