'Επίσημο' τέλος σε lockdown και μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Από τη Δευτέρα απελευθερώνεται το ωράριο, ενώ αλλάζει και η εξυπηρέτηση του κοινού από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Γράφει: Esquire Editors 24 Ιουνίου 2021

Μία καλοκαιρινή περίοδο με ελάχιστα περιοριστικά μέτρα θα περάσουν οι πολίτες μετά τα αλλεπάλληλα lockdown των προηγουμένων μηνών.

Η ολοένα και καλύτερη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων οδηγησαν τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Μετά από 9 μήνες οι μάσκες δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές στους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα απαιτούνται όπου υπάρχει συγχρωτισμός και βέβαια στους κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα μέλη της επιτροπής των ειδικών εμφανίστηκαν αρχικά διστακτικά στο να βγουν οι μάσκες από σήμερα προτείνοντας το μέτρο να ισχύσει στις αρχές Ιουλίου.

Ωστόσο, οι ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες έκαμψαν τις οποίες χλιαρές ενστάσεις υπήρξαν. "Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες, καθώς όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και η επιδημία δεν έχει τελειώσει δεν μπορούμε να ξενοιάσουμε", είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

Επίσης, από την Δευτέρα απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο κυκλοφορίας, ένα μέτρο που άρχισε να αυξάνεται σταδιακά καθώς αρχικά η απαγόρευση ίσχυε τις καθημερινές από τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα.

Με την προσεκτική χαλάρωση των μέτρων που υπήρξε και το άνοιγμα της εστίασης, το ωράριο κυκλοφορίας διαρκώς αυξανόταν με αποτέλεσμα στις 28 Ιουνίου να αρθεί οριστικά το απαγορευτικό μέτρο. "Η καθημερινότητά μας αλλάζει και αλλάζει δραματικά προς το καλύτερο, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες σταματούν να ισχύουν μέτρα που για μήνες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της", τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Νέα προνόμια για τους εμβολιασμένους

Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει πράξη τις "διευκολύνσεις" όπως τις είχε χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός για τους πλήρως εμβολιασμένους. Από την στιγμή που όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες οι λοιμωξιολόγοι προχώρησαν στο επόμενο βήμα ανακοινώνοντας πως οι εργαζόμενοι που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε self – test.

Επίσης, θα μπορούν να εισέρχονται στα γυμναστήρια χωρίς μάσκα, ακόμα στους κλειστούς κινηματογράφους που θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουλίου με πληρότητα 50% θα μπορούν να προσέρχονται χωρίς αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. Το ίδιο μέτρο αναμένεται να ισχύσει το επόμενο διάστημα και σε άλλες δραστηριότητες όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και γήπεδα.

Οι ειδικοί αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τονίζουν διαρκώς πως θα πρέπει όλοι να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να μην επαναληφθεί η εικόνα του περασμένου Φθινοπώρου και επιστρέψουν τα περιοριστικά μέτρα. "Όσο, όμως, και αν αδημονούμε για τη νέα μας κανονικότητα, όσο και αν θέλουμε να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι δεν έχει έρθει ακόμα αυτή η στιγμή" υποστήριξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι αλλάζει στο Δημόσιο

Με φυσική παρουσία μπορούν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι, (εμβολιασμένοι και μη) στο δημόσιο ακόμα εκείνοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου της κατηγορίας Β. Ωστόσο όσοι υπάλληλοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες της κατηγορία Α, δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Επίσης επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες η οποία μπορεί να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Στον χώρο της εστίασης αυξάνεται ο αριθμός στα τραπέζια από 6 στα δέκα άτομα, ενώ στις δεξιώσεις το ανώτατο όριο θα είναι πλέον τα 300 άτομα. Όσον αφορά την λειτουργία των οργανωμένων παραλιών ο μέγιστος αριθμός αυξάνεται στα 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".