'Επίσημο' τέλος σε lockdown και μάσκες στους εξωτερικούς χώρους
Από τη Δευτέρα απελευθερώνεται το ωράριο, ενώ αλλάζει και η εξυπηρέτηση του κοινού από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Μία καλοκαιρινή περίοδο με ελάχιστα περιοριστικά μέτρα θα περάσουν οι πολίτες μετά τα αλλεπάλληλα lockdown των προηγουμένων μηνών.
Η ολοένα και καλύτερη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων οδηγησαν τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.
Μετά από 9 μήνες οι μάσκες δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές στους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα απαιτούνται όπου υπάρχει συγχρωτισμός και βέβαια στους κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα μέλη της επιτροπής των ειδικών εμφανίστηκαν αρχικά διστακτικά στο να βγουν οι μάσκες από σήμερα προτείνοντας το μέτρο να ισχύσει στις αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, οι ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες έκαμψαν τις οποίες χλιαρές ενστάσεις υπήρξαν. "Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες, καθώς όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και η επιδημία δεν έχει τελειώσει δεν μπορούμε να ξενοιάσουμε", είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.
Επίσης, από την Δευτέρα απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο κυκλοφορίας, ένα μέτρο που άρχισε να αυξάνεται σταδιακά καθώς αρχικά η απαγόρευση ίσχυε τις καθημερινές από τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα.
Με την προσεκτική χαλάρωση των μέτρων που υπήρξε και το άνοιγμα της εστίασης, το ωράριο κυκλοφορίας διαρκώς αυξανόταν με αποτέλεσμα στις 28 Ιουνίου να αρθεί οριστικά το απαγορευτικό μέτρο. "Η καθημερινότητά μας αλλάζει και αλλάζει δραματικά προς το καλύτερο, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες σταματούν να ισχύουν μέτρα που για μήνες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της", τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Νέα προνόμια για τους εμβολιασμένους
Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει πράξη τις "διευκολύνσεις" όπως τις είχε χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός για τους πλήρως εμβολιασμένους. Από την στιγμή που όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες οι λοιμωξιολόγοι προχώρησαν στο επόμενο βήμα ανακοινώνοντας πως οι εργαζόμενοι που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε self – test.
Επίσης, θα μπορούν να εισέρχονται στα γυμναστήρια χωρίς μάσκα, ακόμα στους κλειστούς κινηματογράφους που θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουλίου με πληρότητα 50% θα μπορούν να προσέρχονται χωρίς αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. Το ίδιο μέτρο αναμένεται να ισχύσει το επόμενο διάστημα και σε άλλες δραστηριότητες όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και γήπεδα.
Οι ειδικοί αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τονίζουν διαρκώς πως θα πρέπει όλοι να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να μην επαναληφθεί η εικόνα του περασμένου Φθινοπώρου και επιστρέψουν τα περιοριστικά μέτρα. "Όσο, όμως, και αν αδημονούμε για τη νέα μας κανονικότητα, όσο και αν θέλουμε να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι δεν έχει έρθει ακόμα αυτή η στιγμή" υποστήριξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Τι αλλάζει στο Δημόσιο
Με φυσική παρουσία μπορούν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι, (εμβολιασμένοι και μη) στο δημόσιο ακόμα εκείνοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου της κατηγορίας Β. Ωστόσο όσοι υπάλληλοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες της κατηγορία Α, δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Επίσης επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες η οποία μπορεί να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.
Στον χώρο της εστίασης αυξάνεται ο αριθμός στα τραπέζια από 6 στα δέκα άτομα, ενώ στις δεξιώσεις το ανώτατο όριο θα είναι πλέον τα 300 άτομα. Όσον αφορά την λειτουργία των οργανωμένων παραλιών ο μέγιστος αριθμός αυξάνεται στα 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.
Από: Thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media
Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.
Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους
Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.
Γραφει Νικη ΚοντομηναO Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden
Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)
Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΚ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.
Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.
Γραφει Νικη Κοντομηνα