Το κακό σενάριο για την πορεία της Covid-19

Αυξήθηκαν κατά 25% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον Σεπτέμβριο.

Γράφει: Esquire Editors 27 Αυγούστου 2021

Με την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου να κλείνει με μέσο όρο τις τριάντα χιλιάδες εμβολιασμούς ημερησίως, και το στόχο να χτιστεί τείχος ανοσίας να έχει μετατεθεί για τα μέσα του φθινοπώρου, οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, ειδικά τον Σεπτέμβριο, γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες.

Προβλέψεις που έχουν ήδη αρχίσει να επιβεβαιώνονται από τη μεγάλη επιδείνωση κρίσιμων δεικτών, όπως οι νοσηλείες και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα θα παρατηρηθεί αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

Εκτός από τα μη προσδοκώμενα ποσοστά εμβολιασμού σε βασικές παραγωγικές ηλικίες, η μεταφορά του επιδημιολογικού φορτίου από όσους θα επιστρέψουν από τα νησιά στα αστικά κέντα, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου, θεωρείται πως θα εκτινάξουν τη διασπορά και τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.

Ήδη ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε πως εάν δεν ενταθούν οι εμβολιασμοί, μπορεί να φτάσουμε ακόμη και στα 10.000 κρούσματα ημερησίως, όπως προβλέπουν πολλοί επιστήμονες.

Εκτίμησε δε, πως με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου.

Όλο και μεγαλύτερη η πίεση στα νοσοκομεία

Οι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έφταναν τους 336. Αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί για τον εξής λόγο.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 εβδομάδων κατά μια πενταετία, φτάνοντας πλέον στα 30 έτη. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση του ποσοστού των κρουσμάτων στους νέους άνω των 39 ετών, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ τον μήνα Ιούλιο όσοι ήταν άνω των 65 ετών αποτελούσαν μόλις το 3,9% των νέων κρουσμάτων, στα κρούσματα που διαγνώστηκαν μεταξύ 1ης και 25ης Αυγούστου είχαμε συνολικά πάνω από 6.000 νέες διαγνώσεις σε άτομα άνω των 65 ετών, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό κρουσμάτων στην ευάλωτη αυτή ομάδα πληθυσμού στο 8,3%. Κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού όσων χρειαστούν νοσηλεία ή και εισαγωγή σε ΜΕΘ μέσα στις επόμενες μέρες.

Καθοριστικές οι επόμενες εβδομάδες

"Είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Αναμένουμε ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες και καθώς οι περισσότεροι θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιϊκού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κάνουμε έκκληση λοιπόν σε όλους όσους επιστρέφουν να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν την επιστροφή τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τουλάχιστον για 7-10 μέρες, στις επαφές τους τόσο στην εργασία και τις κοινωνικές τους συναναστροφές όσο και στο σπίτι.

Η χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μειώσει τη διασπορά. Προτείνεται να αποφεύγεται εάν εφικτό να συναντήσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα" σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με το κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών του επταημέρου να είναι στις 267 εισαγωγές ανά μέρα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι 2.500 νοσηλεύονται στην επικράτεια. Το ισοζύγιο νέων εισαγωγών/εξιτηρίων βρίσκεται στο 1,6. Σημαντική είναι η αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νοσηλευόμενων, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται να αφορούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με συννοσηρότητες. Πλέον το 45% (σχεδόν ένας στους δύο) είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, ενώ μόλις πριν λίγες εβδομάδες, στα τέλη Ιουλίου, οι υπερήλικες αφορούσαν σε λιγότερο από το ένα τρίτο των νοσηλευομένων ασθενών.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε κατά 16%.

Τέλος, ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε σταθερός. Ωστόσο ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με την νόσο αυξήθηκε κατά 54% σε περίπου 30 ανά ημέρα.

Από: Thetoc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης