Μία ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του Πάπα

Το σκάνδαλο διαφθοράς στο Βατικανό έρχεται να προστεθεί σε αρκετά ακόμη.

Γράφει: Esquire Editors 06 Οκτωβρίου 2021

Η μεγαλύτερη ποινικού χαρακτήρα οικονομική δίκη στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 5 Οκτωβρίου σε μια αυτοσχέδια δικαστική αίθουσα στα μουσεία του Βατικανού, έχει χαρακτηριστεί ως σημείο καμπής για τον μεταρρυθμιστή Πάπα Φραγκίσκο. Είναι μια ευκαιρία για τον Ποντίφικα να δείξει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου· και έχει στη διάθεσή του μια διετή έρευνα, ένα κατηγορητήριο 487 σελίδων και κατηγορίες σε βάρος ενός μέχρι πρότινος "άθικτου” καρδινάλιου για να υποστηρίξει τη θέση του. Μέχρι στιγμής, όλα καλά, τουλάχιστον όσον αφορά το θεαθήναι, δεδομένου ότι τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη χαρακτηρίζουν την όλη διαδικασία "ως δίκη-ορόσημο απάτης και διαφθοράς” και "δίκη του αιώνα” για το Βατικανό.

Στο παρασκήνιο, όμως, αυτή η υπόθεση -μια σαπουνόπερα του κλήρου, γεμάτη με καταγγελίες για απάτες, σκάνδαλα και νεποτισμό- μπορεί πραγματικά να γυρίσει μπούμερανγκ στον Φραγκίσκο. Το Forbes έχει μιλήσει με δεκάδες πηγές στο Βατικανό τις τελευταίες εβδομάδες, και αυτό που προκύπτει είναι μια εντυπωσιακή θετική αντι-προπαγάνδα - που δίνει συνέχεια στην αυτοδιαχείριση, την ευνοιοκρατία και την έλλειψη των δεουσών διαδικασιών που φτάνει μέχρι τον απόλυτο μονάρχη του Βατικανού, τον ίδιο τον Πάπα.

Μεταξύ των νέων αποκαλύψεων ξεχωρίζουν οι εξής: 

- Ο Πάπας έλαβε μια ιδιαίτερα επιβαρυντική ενημέρωση όσον αφορά τον συγκεκριμένο καρδινάλιο που δικάζεται σήμερα χρόνια πριν ασκηθούν σε βάρος του κατηγορίες, και παρ’ όλα αυτά επέτρεψε να παραμείνει στη θέση του.

- Ο Φραγκίσκος ενέκρινε την "επιδρομή” που οδήγησε τους εισαγγελείς του Βατικανού κατά της οικονομικής ρυθμιστικής αρχής του εκκλησιαστικού κράτους.

- Αξιωματούχος εκτός Βατικανού αναφέρει ότι μια συνάντηση με τον Φραγκίσκο που είχε στόχο να τον προειδοποιήσει για την νομική καταστροφή που πλησιάζει μπλοκαρίστηκε από τον προσωπικό γραμματέα του Πάπα.

- Γνώστες των του Βατικανού χρησιμοποιούν τον όρο "Φίλοι του Φραγκίσκου” για να εξηγήσουν τους λόγους που ορισμένοι αξιωματούχοι της πόλης-κράτους διώκονται και άλλοι όχι.

Ο "φάκελος” προς τον Πάπα

Το δικαστικό αφήγημα ξεκινά με έναν πρώην εκθεσιακό χώρο των Harrods, στην εύπορη γειτονιά του Τσέλσι, στο Λονδίνο. Η εκκλησία ήλπιζε να τον μετατρέψει σε 49 πολυτελή διαμερίσματα - ωστόσο η "σκοτεινή” επένδυση των 350 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχονταν από δωρεές πιστών για το φιλανθρωπικό έργο του Πάπα, εξελίχθηκε σε ζημία 100 εκατ. ευρώ για το Βατικανό. Οι δε μεσάζοντες, ορισμένοι εκ των οποίων είναι κατηγορούμενη στην τρέχουσα δίκη, έβαλαν στην τσέπη εκατομμύρια.

Ο βασικός κατηγορούμενος, ο 73χρονος καρδινάλιος Άντζελο Μπέτσιου, μέχρι το 2019 ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς κληρικούς της πόλης-κράτους. Ως sostituto (αναπληρωτής γραμματέας του κράτους του Βατικανού), ο Μπέτσιου έχει αναλάβει την καθημερινή διαχείριση των υποθέσεων του Βατικανού - ήταν δε ο μόνος αξιωματούχος που δεν ζητούσε ραντεβού για να συναντηθεί με τον Ποντίφικα.

Με βάση το κατηγορητήριο σε αυτόν αποδίδονται η κύρια ευθύνη για το φιάσκο με την επένδυση στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα κατηγορείται και για νεποτισμό, για τη διοχέτευση 825.000 ευρώ στην φιλανθρωπική οργάνωση του αδελφού του στη Σαρδηνία και 575.000 ευρώ σε μια επιχειρηματία (σε βάρος της οποίας έχουν επίσης ασκηθεί κατηγορίες) και τη σλοβενική εταιρεία της που προσελήφθη ως "σύμβουλος ασφάλειας”· οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι περίπου το ήμισυ των χρημάτων δαπανήθηκε σε είδη πολυτελείας και χλιδάτες διακοπές. Στη θεωρία, το κατηγορητήριο σε βάρος ενός πάλαι ποτέ έμπιστου και στενού συνεργάτη προσέφεραν στο Βατικανό την ιστορικής σημασίας ευκαιρία λογοδοσίας. (Ο Μπέτσιου και η επιχειρηματίας αρνούνται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες).

Αλλά το Βατικανό είναι κυρίαρχο κράτος, και ο Πάπας ένας μονάρχης με απόλυτη εξουσία. Ο Φραγκίσκος έχει απεριόριστη εξουσία να παρεμβαίνει σε έρευνες ποινικού και πολιτικού χαρακτήρα ή δίκες, να αλλάζει ή να άρει ισχύοντες κανόνες και διαδικασίας, ακόμη και να εμποδίζει την κατάθεση ανώτερων κληρικών. Παρότι δε αυτή η δίκη αποτελεί σημείο ορόσημο στην ιστορία του Βατικανού, καθώς για πρώτη φορά ένας καρδινάλιος θα δικαστεί από απλούς δικαστές και εισαγγελείς, οι τελευταίοι πρέπει να σημειωθεί ότι εργάζονται για το Βατικανό και τον Πάπα.

Και δεν είναι τόσο απλό για τον Πάπα Φραγκίσκο να κρατήσει αποστάσεις από τον καρδινάλιο Μπέτσιου, παρότι τον έχει απομακρύνει από τη θέση του και του έχει αφαιρέσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τον ρόλο του καρδιναλίου εδώ και έναν χρόνο. Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο του Βατικανού που είναι σε θέση να γνωρίζει όσα είχαν προηγηθεί, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε λάβει έναν "μυστικό” φάκελο πριν από περίπου πέντε χρόνια που υποτίθεται περιείχε "αναμφισβήτητες” αποδείξεις πως ο καρδινάλιος Μπέτσιου είχε "ανακατευθύνει” κεφάλαια της εκκλησίας που ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. δολάρια. "Η Αγιότητά του έκλεισε τον φάκελο· αυτό ήταν το τέλος της υπόθεσης”, δήλωσε στο Forbes ο πρώην αξιωματούχος του Βατικανού. Οι πληροφορίες, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, δεν διαβιβάστηκαν στην αντίστοιχη εισαγγελική αρχή του Βατικανού, γνωστή και ως γραφείο "Προάσπισης της Δικαιοσύνης” (Promoter of Justice). Και ο Μπέτσιου συνέχισε να επιβλέπει τις καθημερινές λειτουργίες της πόλης-κράτους.

Ο Φραγκίσκος, άλλωστε, παρενέβη έντονα στην υπόθεση κατά τη διάρκεια της έρευνας που οδήγησε στο υφιστάμενο κατηγορητήριο. Σε μία από τις παρεμβάσεις τους, έδωσε απόλυτη "λευκή επιταγή” στον εισαγγελέα, Τζαν Πιέρο Μιλάνο. Ειδικότερα, επέτρεψε στον Μιλάνο, πρώην καθηγητή εκκλησιαστικού δικαίου, να διατάξει μονομερώς τυχόν έρευνες και κατασχέσεις χωρίς "να ληφθούν υπόψη οι ισχύοντες κανόνες”. Ήρε, επίσης, τη συνήθη εποπτεία επί των ενεργειών των εισαγγελέων. Η κίνηση αυτή αφαίρεση από την υπεράσπιση του καρδιναλίου τη δυνατότητα προσφυγής για αμφισβήτηση των αποδεικτικών στοιχείων που συνελέχθησαν στο πλαίσιο της έρευνας, δικαίωμα που θα είχαν στην Ιταλία και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Αυτό είναι ως αποτέλεσμα, με την ενθάρρυνση του Πάπα, να πραγματοποιηθεί μια σειρά πρωτοφανών "επιδρομών”, στα τέλη του 2019, στα γραφεία του γραμματέα του κράτους και της Υπηρεσίας Εποπτείας και Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, της ρυθμιστικής χρηματοοικονομικής αρχής του Βατικανού, ευρύτερα γνωστής με το ιταλικό ακρωνύμιο AIF. Η τελευταία αυτή κίνηση ήταν ιδιαίτερα συνταρακτική. Ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, υπέρμαχος της παράδοσης, υπό την πίεση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής χρηματοοικονομικής αρχής, σύστησε την AIF και θέσπισε τον πρώτο νόμο του Βατικανού κατά του ξεπλύματος χρήματος το 2010. Ο Φραγκίσκος, που ανέβηκε τα σκαλοπάτια του παπισμού με την ατζέντα του μεταρρυθμιστή, κλήθηκε πολύ γρήγορα να διαχειριστεί αυτήν την πρόοδο. 

Ο "Τζέιμς Μποντ” των οικονομικών

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας, πρόσωπο-"κλειδί” στην προσπάθεια του Βατικανού να "καθαρίσει” τα του οίκου του αποτέλεσε ο Ρενέ Μπρύλχαρτ, Ελβετός δικηγόρος και ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης υποθέσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τον οποίο "προσέλαβε” ο Βενέδικτος. Ο Μπρύλχαρτ είχε ήδη εκτελέσει μια "αδύνατη αποστολή” (mission impossible), εποπτεύοντας τη μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Λίχτενσταϊν. Συνάδελφοί του στην Egmont Group, έναν παγκόσμιο οργανισμό-"ομπρέλα” που έχει στόχο την εξάλειψη της διαφθοράς, χαιρέτησαν τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Μπρύλχαρτ, χάρη στις οποίες ο περιβόητος φορολογικός παράδεισος βγήκε από την παγκόσμια "μαύρη λίστα”. (Ο Ελβετός δικηγόρος αργότερα εντάχθηκε στον οργανισμό αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου).

Το Βατικανό, αντίστοιχα, ήταν ένα μικρό πριγκιπάτο όπου η καθεστηκυία εξουσία συχνά υπονόμευε τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι άοκνες προσπάθειες του Μπρύλχαρτ επί επτά και πλέον χρόνια, καθιέρωσαν την AIF ως ζωτικής σημασίας εσωτερική αρχή εποπτείας που απέσπασε τα εύσημα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αρχών. Ο επιχειρηματικός Τύπος τον χαρακτήρισε "Τζέιμς Μποντ του οικονομικού κόσμου”. Και καθώς η συμφωνία για το ακίνητο του Λονδίνου ξέφυγε των συμπεφωνημένων, η AIF ξεκίνησε μια έρευνα στις δικαιοδοσίες αρκετών κρατών προσπαθώντας να ακολουθήσει τις ροές των χρημάτων.

Τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Πάπας έδωσε την "ευλογία” του για τις επιδρομές στους ελεγκτές του. Καλοπροαίρετη ή μη, η κίνηση αυτή αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης του Βατικανού. Η παγκόσμιο κοινοπραξία εθνικών ελεγκτικών οργανισμών εκδίωξε από τους κόλπους της την AIF του Βατικανού λόγω ανησυχιών ότι η επιδρομή στα γραφεία της είχε θέσει σε κίνδυνο εμπιστευτικές πληροφορίες για εν εξελίξει ποινικές έρευνες.

Επτά εβδομάδες αργότερα, η παραίτηση του Μπρύλχαρτ έσκασε σαν βόμβα. Ακολούθησαν οι παραιτήσεις δύο μελών του ανεξάρτητου συμβουλίου που είχε συστήσει. Το Forbes πληροφορήθηκε ότι ένας εξ αυτών, ο Μαρκ Όντενταλ, συνταξιούχος Ελβετογερμανός στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής που στράφηκε στη φιλανθρωπία, παραιτήθηκε αφότου ακυρώθηκε μια συνάντηση που θα είχε με τον Πάπα. Ο Όντενταλ, ανησυχώντας ότι η AIF είχε μετατραπεί σε "άδειο κέλυφος”, προσέγγισε τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, γραμματέα του κράτους του Βατικανού, ο οποίος σύμφωνα με τον Όντενταλ κανόνισε τη συνάντηση. Αλλά ο διευθυντής του "Οίκου του Ποντίφικα”, Αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκένσβαϊν, εμπόδισε τη συνάντηση. "Ήθελα να δώσω [στον Πάπα] μια απευθείας αδελφική και επαγγελματική προειδοποίηση για τις συνέπειες αυτής της κίνησης”, είπε ο Όντενταλ στο Forbes.

Το διακύβευμα διευρύνθηκε το καλοκαίρι όταν οι εισαγγελείς άσκησαν κατηγορίες και σε βάρος του ίδιου του Μπρύλχαρτ. Επρόκειτο για μια σοκαριστική εξέλιξη, δεδομένου ότι ο Μπρύλχαρτ θεωρείτο το σημαντικότερο μεταρρυθμιστικό ατού του Βατικανού. Η βασική κατηγορία σε βάρος του είναι ότι παραβίασε "τους βασικούς κανόνες που διέπουν την εποπτεία” επιτρέποντας στην επένδυση του Λονδίνου να συνεχιστεί. Ωστόσο, η μονάδα πληροφοριών του Μπρύλχαρτ επέβλεπε μόνο την Τράπεζα του Βατικανού και όχι το γραφείο του γραμματέα του κράτους, το οποίο συνέλαβε, σχεδίασε και επέβλεψε την όλη συμφωνία. Και παρότι ο Μπρύλχαρτ ηγείτο του συνολικού σχεδιασμού και των στόχων της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών, δεν είχε καμία εκτελεστική εξουσία και δεν μπορούσε να εγκρίνει οποιαδήποτε συναλλαγή ή μεταφορά χρημάτων εκ μέρους του Βατικανού.

Η υπόθεση σε βάρος του Μπρύλχαρτ "μυρίζει” προσωπική "εκδίκηση” - κι αυτό αποτελεί πρόβλημα για τον Πάπα Φραγκίσκο. Πολλές πηγές, που όλες ζήτησαν την τήρηση της ανωνυμίας τους υπό τον φόβο να προκαλέσουν την μήνη της ηγεσίας της εκκλησίας, αναφέρουν ότι ο Μπρύλχαρτ έκανε ισχυρούς εχθρούς μεταξύ των 825 υπηκόων της ανεξάρτητης πόλης-κράτους με την ελβετική εμμονή του στους κανόνες. Οι κληρικοί του 2.000 ετών οργανισμού ενστικτωδώς ανθίσταντο στους κανόνες που θέσπισαν οι χρηματοοικονομικοί γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Σε ένα μέρος δε όπου πολλοί πιστεύουν ότι οι κανόνες μπορούν να "κάμπτονται” και οι χάρες αποτελούν δικαίωμα, ο Μπρύλχαρτ αποδείχθηκε "άκαμπτος”.

Η εικόνα του "Τζέιμς Μποντ”, που του αποδόθηκε χάρη στο αρενωπό παρουσιαστικό του, το άψογο ντύσιμό του και τον μυστηριώδη αέρα που απέπνεε, επίσης δεν ταίριαζε στο Βατικανό. Ήταν μια μικρή διασημότητα σε ένα μέρος όπου ο Πάπας υποτίθεται ότι είναι ο απόλυτος "σταρ”. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα του Βατικανού, ο Μπρύλχαρτ θεωρείτο νεοφερμένος και με υπερβολική αυτοπεποίθηση. Επισημαίνουν, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές επανειλημμένως είχαν επαινέσει τις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει την Τράπεζα του Βατικανού, ενώ ταυτόχρονα επέκριναν τους εισαγγελείς της πόλης-κράτους -αυτούς που τώρα του αποδίδουν κατηγορίες- για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ύποπτες δραστηριότητες για τις οποίες είχε ενημερώσει η AIF.

Ένας Ιταλός εισαγγελέας, που συνεργάστηκε με έναν από τους εισαγγελείς πριν ο τελευταίος ενταχθεί στο δυναμικό του Βατικανού, αναφέρει στο Forbes ότι σε συνομιλίες με τον πρώην συνάδελφό του, οι του Βατικανού "θεωρούσαν πως οι ρυθμιστικές αρχές των Βρυξελλών τα πήγαιναν καλά με τον Μπρύλχαρτ - ότι ήταν από την ίδια πάστα”. Ένας άλλος εισαγγελέας του Βατικανού χλεύασε τον Μπρύλχαρτ ως "golden boy”. Προφανώς, όμως, κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της σύναψης του κατηγορητηρίου, τουλάχιστον σε μία περίπτωση καταγράφηκε έντονη διαμάχη στους κόλπους του γραφείου "Προάσπισης της Δικαιοσύνης” του Βατικανού για το αν πρέπει να ασκηθούν κατηγορίες σε βάρος του Μπρύλχαρτ. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι έκθεση της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας ελεγκτικών αρχών τον περασμένο Ιούνιο -η οποία επαινούσε την πρόοδο που έχει σημειώσει το Βατικανό σε θέματα διαφάνειας αλλά επέκρινε τους εισαγγελείς του για "ανεπαρκείς πόρους” και χαρακτήρισε την συμφωνία του Λονδίνου ως "κίτρινη κάρτα”- προκάλεσε την οργή της εισαγγελίας της πόλης-κράτους. Έναν μήνα μετά, ασκήθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Μπρύλχαρτ.

Ο ίδιος ο Μπρύλχαρτ δεν θα σχολιάσει την διώξή του, αλλά ο δικηγόρος του δήλωσε στον Τύπο ότι σκοπεύει να αντικρούσει τις κατηγορίες. Εν τω μεταξύ, το γραφείο Τύπου του Βατικανού αγνόησε πλήθος ερωτημάτων και αιτημάτων να παραχωρήσει συνέντευξη στο Forbes με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο. Αλλά ο Όντενταλ, διευθυντής της AIF που παραιτήθηκε μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον Πάπα, χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο ως "ενδεχόμενη προσωπική εκδίκηση” εκ μέρους του επικεφαλής εισαγγελέα Τζιάν Πιέρο Μιλάνο, με τον οποίο ο Μπρύλχαρτ είχε μια "δύσκολη και τεταμένη σχέση”. Κατά τον Όντενταλ, ακόμη και αν ο Μπρύλχαρτ αντικρούσει τις κατηγορίες, ο εισαγγελέας "θα έχει μπλοκάρει επιτυχών και θα έχει αμαυρώσει τη φήμη ενός ισχυρού αντιπάλου. 

"Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Πάπας”, προσθέτει ο Όντενταλ. "Έλαβε λάθος αποφάσεις και διόρισε λάθος ανθρώπους, την ώρα που παριστάνει ότι πολεμά τους κακούς ανθρώπους”.

Οι "Φίλοι του Φραγκίσκου”

Η σχέση του Πάπα με την υπόθεση εγείρεται και σε ότι αφορά τη σχέση με τον Τζιανλουίτζι Τόρτζι, έναν από τους Ιταλούς επιχειρηματίες που είχε διαμεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση με το ακίνητο του Λονδίνου. Ο εισαγγελέας κατηγορεί τον Τόρτζι ότι κατάφερε να προσθέσει μια ρήτρα στη σύμβαση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή που του εξασφάλισε τον έλεγχο επί του ακινήτου στο Λονδίνο, την οποία χρησιμοποίησε για να αποσπάσει 15 εκατ. ευρώ, κάτι που ο τελευταίο αρνείται. Και παρότι ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι ο Ποντίφικας δεν ενέκρινε προσωπικά καμία πληρωμή, ο Φραγκίσκος συμμετείχε σε τουλάχιστον δύο συναντήσεις στις οποίες ο Τόρτζι ισχυρίζεται ότι συζήτησε τους τελικούς όρους της επενδυτικής συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, ο καρδινάλιος Παρολίν, τον οποίο ο Φραγκίσκος διόρισε γραμματέα του κράτους του Βατικανού το 2013, επέβλεπε την επένδυση στο Λονδίνο από την πρώτη στιγμή. Αυτός ενέκρινε τη σύμβαση με τον Τόρτζι στην οποία φέρεται να προστέθηκε η επίμαχη ρήτρα. Ο ίδιος επίσης ενεπλάκη σε προσπάθειες αποπληρωμής των δανείων και ενδέχεται να ενέκρινε μια συναλλαγή που οι εισαγγελείς του Βατικανού χαρακτηρίζουν "δόλια” και την οποία ο ίδιος προσωπικά θεωρούσε "αδιαφανή”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Έντγκαρ Πένια Πάρα, ο κληρικός που αντικατέστησε τον καρδινάλιο Μπέτσιου το 2018, επίσης επόπτευε την επένδυση στο Λονδίνο και κανόνισε την συνάντηση του Τόρτζι με τον Ποντίφικα. Ο Μονσινιόρ Αλμπέρτο Περλάσκα, ο επικεφαλής του γραφείου διοίκησης του γραμματέα του κράτους του Βατικανού, εμπλέκεται επίσης στις συμβάσεις, στις αρχές και στη συνεχώς μεταβαλλόμενη λίστα των παράκτιων εταιρειών που συνδέονται με τη συμφωνία του Λονδίνου.

Σε κανέναν από τους Παρολίν, Πένια Πάρα και Περλάσκα δεν ασκήθηκαν κατηγορίες. Σε μια σχετική υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο εισαγγελέας του Βατικανού υποστήριξε ότι οι εν λόγω τρεις κληρικοί απλώς φάνηκαν ευκολόπιστοι και τελικά εξαπατήθηκαν από τον Μπέτσιου και άλλους.

Αλλά στο σημείο αυτό είναι που η απόλυτη εξουσία του Πάπα δημιουργεί ένα ομιχλώδες τοπίο που μπορεί να απειλήσει τελικά τη φήμη του. Γνώστες των τεκταινόμενων στο Βατικανό συχνά χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα υπό το πρίσμα των "Φίλων του Φραγκίσκου”. Ήταν ο Μπέτσιου ο μόνος υπεύθυνος κακοδιαχείρισης στην ηγεσία του Βατικανού; Ή μήπως είναι απλώς τυχαίο το γεγονός ότι ο Μπέτσιου είχε χάσει την εύνοια του Ποντίφικα πριν ακόμη ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα, ενώ αυτοί που εξαιρούνται από τις κατηγορίες συνεχίζουν να απολαμβάνουν την εύνοια του Φραγκίσκου; "Για πολλούς παρατηρητές, είναι δελεαστικό να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα”, λέει ο Τζον Άλεν Τζούνιορ, δημοσιογράφος που καλύπτει θέματα σχετικά με το Βατικανό. Ο Άλεν λέει ότι το γεγονός πως ο Παρολίν και ο Πένια Πάρα βρίσκονται τόσο κοντά στον Πάπα τους καθιστά "πολιτικά ανέγγιχτους”, ενώ ο Μπέτσιου, που είχε χάσει την εύνοια του Ποντίφικα, θεωρούνταν "αναλώσιμος”.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο δικαστής υπόθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο που αφορούσε αίτημα του Βατικανού να "παγώσουν”, σημαντικοί τραπεζικοί λογαριασμού του Τόρτζι, ανέφερε ότι όταν ο εισαγγελέας του Βατικανού ξεκίνησε την αγόρευσή του, χαρακτήρισε τον Περλάσκα ως έναν από τους τρεις ανθρώπους-"κλειδιά” σε μια "εν εξελίξει, ενορχηστρωμένη συνωμοσία”. Πέντε μήνες αργότερα, ο ίδιος εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι ο Περλάσκα είχε "κρατηθεί στο σκοτάδι όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε η συναλλαγή. Ο δικαστής, ωστόσο, έγραψε: "Θεωρώ ότι αυτή η παραδοχή… είναι δύσκολο να γίνει δεκτή”. Όσο για τον Πένια Πάρα, ο δικαστής προέβη στην ακόλουθη παρατήρηση: "Δυσκολεύομαι να αποδεχτώ οποιαδήποτε πρόταση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Πένια Πάρα θα είχε υπογράψει ένα τέτοιο έγγραφο χωρίς να εμβαθύνει στα έγγραφα… δεδομένης της προφανούς σημασίας της συναλλαγής και των σημαντικών χρηματικών ποσών που αφορούσε”. Τέλος, για τον Παρολίν, ο δικαστής εμφανίστηκε δύσπιστος "ότι πρέπει να του έριξαν στάχτη στα μάτια”.

Ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επιχειρήματα του Βατικανού "δεν στηρίζονταν σε αξιόπιστες αποδείξεις” και περιελάμβαναν φοβερές και τρομερές "ουσιαστικές αποκρύψεις και παραπλανήσεις”.

Θα ήταν εύλογο να υποθέσουμε ότι όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν στο πλαίσιο της δίκης στο Βατικανό. Αλλά μην περιμένετε κάτι τέτοιο. Το Βατικανό δεν παρέχει στους κατηγορούμενους το αυτόματο δικαίωμα να καλούν μάρτυρες. Οι δικαστές που εποπτεύουν τη δικαστική διαδικασία θα αποφασίσουν ποιος μπορεί να καταθέσει, έχοντας πάντα κατά νου -όπως τονίζουν οι γνώστες των διαδικασιών στο Βατικανό- στο τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ο Πάπας - αλλά και αν πρόκειται για "Φίλους του Φραγκίσκου”.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης