Περιμένοντας την αποκλιμάκωση της Covid-19

Τι αναμένουν οι ειδικοί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Γράφει: Esquire Editors 16 Νοεμβρίου 2021

Φαίνεται πως βρισκόμαστε στη δίνη, στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας με την αύξηση σε κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους να προξενούν τεράστια ανησυχία σε πολιτεία και ειδικούς. Οι σκέψεις αυτήν τη στιγμή είναι πολλές και αφορούν είτε νέα μέτρα, είτε επίταξη γιατρών. 

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού με κάποια νοσοκομεία να μην έχουν ούτε μία κλίνη ελεύθερη. Χθες βράδυ εξέπνευσε το "τελεσίγραφο" της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες γιατρούς, οι υπηρεσίες των οποίων θα επιταχθούν από σήμερα εφόσον δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες έτσι όπως τις είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχικά από τη Βόρεια Ελλάδα όπου αναμένεται να επιστρατευθούν περίπου 100 ιδιώτες γιατροί.

Πλέον, και ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του Νοέμβρη, με το βλέμμα προς τα Χριστούγεννα και την εορταστική περίοδο, το ερώτημα που ταλανίζει κυρίως εμπόρους και εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης είναι κατά πόσο θα μπορέσουν να κάνουν γιορτές χωρίς απρόβλεπτα και χωρίς λήψη νέων μέτρων που θα επιβαρύνουν την ήδη άσχημη κατάσταση. 

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για κορύφωση της πανδημίας στις αρχές του ερχόμενου μήνα, η οποία όμως  στη συνέχεια θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση. 

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 πως "είμαστε σε μια ήπια μείωση. Στις αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε μια κορύφωση στη χώρα, ανάμεσα στην 1η με 3η Δεκεμβρίου, της τάξεως των 7.400 κρουσμάτων μάξιμουμ σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, άρα πολύ πιο κάτω από τις 9.000-10.000 που έχουν συζητηθεί και αυτό οφείλεται στην αύξηση των τεστ".

Πόσα κρούσματα αναμένονται τα Χριστούγεννα

Επίσης, εξήγησε πως "τα κρούσματα θα πέσουν γύρω στις 3.500 τα Χριστούγεννα, κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως, και περίπου στις 2.500 γύρω στην Πρωτοχρονιά, αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, που σημαίνει να κάνουμε τεστ, να τηρούμε τα μέτρα, να γίνονται οι έλεγχοι".
Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, αλλά με μία ισχυρή ώθηση στους εμβολιασμούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή "γίνεται μάχη για την 3η δόση για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας. Κατά τη γνώμη μου δεν έχει ξεφύγει η πανδημία. Παρακαλώ όλους να θωρακίσουν τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, θα έπρεπε να προστατεύσουν τον εαυτό τους".

Συγχρόνως, ο κ. Πέτσας πιστεύει ότι "τα νούμερα από τον Δεκέμβριο θα έχουν απότομη. Για τις γιορτές δε νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δε θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους". Σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας. "Δούλεψε εκεί που εφαρμόστηκε, αλλά τώρα την έχουμε αφήσει στην άκρη".

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης