Η πανδημική δυστοπία της Σαγκάης

Μία πόλη-φάντασμα, ρομπότ και drones σε περιπολίες, δολοφονίες κατοικιδίων ζώων, απόγνωση. Τι ακριβώς συμβαίνει στην κινεζική μητρόπολη;

"Τα ουρλιαχτά που ακούτε είναι από ανθρώπους στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών εξαιτίας του lockdown που απαιτεί απόλυτη απομόνωση χωρίς καμία έξοδο". Στην συνέχεια με κλειστά μάτια ακόμη, άκουσα πως το καθεστώς χωρίζει τους γονείς από τα βρέφη και ότι σκοτώνουν τα κατοικίδια των ασθενών. Νόμιζα ότι έβλεπα όνειρο, αλλά δυστυχώς είχα ξυπνήσει στον καναπέ με ανοιχτή την τηλεόραση, όλα τα παραπάνω λέγονταν από παρουσιαστές πρωινής εκπομπής για τους κατοίκους της Σαγκάης που τις τελευταίες εβδομάδες ζουν ένα εφιάλτη λόγω Covid. Ήταν αλήθεια. 

Προφανώς, μπήκα στη διαδικασία να ψάξω τι γίνεται στην Κίνα. Τσέκαρα μέχρι και το Reddit όπου υπάρχουν μαρτυρίες για πολυκατοικίες με ασφαλισμένες πόρτες και ενώ οι ένοικοι δεν έχουν φαγητό, η κυβέρνηση στέλνει drones με μεγάφωνα που λένε "αντισταθείτε στην ανάγκη για ελευθερία!". Ας δούμε όμως τι μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ και πώς απαντώνται μέσα από τις πληροφορίες αυτές, βασικά ερωτήματα που περνούν από το μυαλό όλων.

Τι συμβαίνει στη Σανγκάη;

Η μεγαλούπολη των 26 εκατ. ξεκίνησε κλιμακωτά 48ωρα lockdowns σε αυτά τα θηριώδη συγκροτήματα κατοικιών από τις 5 Μαρτίου 2022 για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid. Πρόκειται για την πρώτη εμπειρία της Σαγκάης σε γενικό lockdown, καθώς μέχρι τον περασμένο μήνα, αντιμετώπιζε τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης με μικρότερα ανά περιοχή που έδειχναν να φέρνουν αποτέλεσμα.

Για την ακρίβεια, ακόμη και όταν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε σχεδόν 1.800 τον Μάρτιο του 2021, η Σανγκάη δεν επέβαλε πλήρη αποκλεισμό.

>Διάβασε ακόμη: Όταν η πανδημία θα αρχίσει να θυμίζει εποχική γρίπη

Οι κάτοικοι στην παρούσα φάση έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους και οι περισσότεροι αναγκάζονται να παραγγείλουν τρόφιμα και νερό και να περιμένουν από την κυβέρνηση να τους παραδώσει λαχανικά, κρέας και αβγά. Βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο μεταξύ, δείχνουν τους κατοίκους απελπισμένους, λόγω της απαγόρευσης εξόδου, της έλλειψης τροφίμων και των ανεπαρκών ιατρικών εφοδίων. 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, στην αρχή μπορούσαν να βγαίνουν για προμήθειες για ένα δίωρο αλλά όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα, οι είσοδοι των πολυκατοικιών αποκλείστηκαν από μπάρες, ενώ τοποθετήθηκαν επίσης κάτι σαν παγκάκια ώστε εμποδίζεται η διέλευσή τους στους δρόμους. 

Γιατί συγκεκριμένα στη Σανγκάη;

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό στη Σανγκάη και όχι σε κάποια άλλη πόλη στην Κίνα είναι η σημασία της για την κινεζική οικονομία. 

Η Σαγκάη συνεισφέρει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ παράλληλα από το 2018 μέχρι και σήμερα, πάνω από το 10% του συνολικού εγχώριου εμπορίου βασίζεται στην ίδια. Επιπρόσθετα, κατά το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Caixin, από τα αεροδρόμιά της διακινούνται σχεδόν οι μισές προμήθειες προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων που χρειάζεται η χώρα.

Μιλώντας με αριθμούς, μελέτες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι ένα lockdown δύο εβδομάδων σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη θα μπορούσε να κοστίσει στην Κίνα το 2% του μηνιαίου ΑΕΠ της. Το μηνιαίο ΑΕΠ της Κίνας το 2021 ήταν κατά μέσο όρο 9,5 δισ. γιουάν (1,4 δισ. δολάρια), οπότε η χώρα χάνει περίπου 190 δισ. γιουάν (29,8 δισ. δολάρια) για κάθε εβδομάδα lockdown.

Τι είναι τα στρατόπεδα καραντίνας;

Σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό είναι τρομακτικό τουλάχιστον.

Λεωφορείο παραλαμβάνει τους ασθενείς από όπου βρίσκονται και τους οδηγεί σε ένα συγκεκριμένο κέντρο. Εκεί εγγράφονται με τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και τοποθετούνται σε αίθουσες χωρητικότητας 1000 ατόμων που χωρίζονται σε θαλάμους των δύο ατόμων. Πουθενά δεν υπάρχει ντους, πλένονται σε ένα νεροχύτη με μία πετσέτα και οι περισσότεροι φοβούνται περισσότερο να μην κολλήσουν Covid και βρεθούν εκεί, παρά τον ίδιο τον ιό. 

Αρκετοί από αυτούς, σκέφτονται πως αν αρρωστήσουν, θα χάσουν και τους καλύτερούς τους φίλους, διότι εν τη απουσία τους, αρμόδιοι "υπάλληλοι" -δολοφόνοι είναι, ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- μπαίνουν στα σπίτια τους και σκοτώνουν τα κατοικίδια που βρίσκουν με μεγάλα γκλομπς. Η αιτιολογία είναι ότι φέρουν και εκείνα τον ιό. Ναι, αθώες ψυχές βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο. 

Στα νοσοκομεία από την άλλη, η είσοδος επιτρέπεται μόνο με αρνητικό τεστ εντός 48 ωρών, αλλά συνέχεια ακυρώνονται ραντεβού, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ανθρώπων που καλούσαν επί 4 ημέρες ασθενοφόρο χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση για το αν πρόκειται να έρθει. 

Πού οφείλεται η έλλειψη τροφίμων;

Το φαγητό είναι μία συνεχής πηγή άγχους για τους ανθρώπους που ζουν στη Σαγκάη. Οι κάτοικοι που είναι κλειδωμένοι μέσα στις πολυκατοικίες βασίζονται στους οδηγούς διανομής για να τους φέρουν τρόφιμα. Ωστόσο, οι παραδόσεις δε γίνονται με ρυθμούς Ελλάδας και δεν είναι τόσο εύκολες λόγω της τεράστιας ζήτησης.

>Διάβασε ακόμη: Οι πιο ακριβές πόλεις του πλανήτη μετά την πανδημία

Κατά τα λεγόμενα των κατοίκων σε διεθνή ΜΜΕ, πολλά από τα σούπερ μάρκετ έχουν κλείσει και πλέον τρώνε ελάχιστα γιατί είχαν προετοιμαστεί για ένα lockdown διάρκειας 48 ωρών. Δεδομένης της ολοκληρωτικής απαγόρευσης εξόδου, τα πακέτα που στέλνει η κυβέρνηση με λαχανικά, noodles κλπ δεν είναι αρκετά για να ζήσουν. Επιπλέον, οι τιμές έχουν ανέβει σε σημείο να πρέπει να πληρώσουν περίπου 90 ευρώ για λίγα φρούτα, ζάχαρη και ψωμί, με την έλλειψη τροφίμων να τους οδηγεί να αλληκατηγορούνται για τις παραγγελίες και σε μερικές περιπτώσεις να κλέβουν φαγητό. 

*Προφανώς, όλες οι προαναφερθείσες πρακτικές δε μπορούν να δικαιολογηθούν από καμία υγειονομική κρίση και καμία οικονομική πρόληψη. Φέρνουν στο μυαλό μας καταστάσεις από άλλες, ζοφερές εποχές. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.