Τι σημαίνει ο πόλεμος του Putin για τους πολύ πλούσιους Ρώσους

Δύσκολα τα πράγματα στην Ελβετία, καθώς οι πλούσιοι της Ρωσίας δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στο Νταβός.

Οι πλούσιοι και ισχυροί που θα συρρεύσουν φέτος στο Νταβός δεν θα αναγκαστούν για μια φορά να υπομείνουν τον παγωμένο χειμωνιάτικο άνεμο, αλλά το παγερό κλίμα απέναντι στη Ρωσία, της οποίας οι ολιγάρχες έχουν διοργανώσει μερικά από τα πιο διάσημα λαμπερά πάρτι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, θα είναι αισθητή, αναφέρει το Bloomberg. 

Η πρώτη δια ζώσης συνάντηση του World Economic Forum (WEF) στις ελβετικές Άλπεις εδώ και δύο χρόνια ξεκινά την Κυριακή μετά από διακοπές που σχετίζονται με το Covid. Ακόμη και αυτή η συνάντηση καθυστέρησε από το συνηθισμένο πρόγραμμα στα τέλη Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι το χιόνι περιορίζεται για πρώτη φορά στις κορυφές. 

Το φόρουμ είναι διαφορετικό και από άλλες απόψεις. Πάνω από τα πάνελ, τις ομιλίες και τα βραδινά δείπνα κρέμεται η πραγματικότητα ενός πολέμου που μαίνεται εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικά. Η απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία έβαλε ένα απότομο τέλος σε δεκαετίες ρωσικής παρουσίας και επιρροής στο Νταβός. 

Πιθανότατα θα υπάρξει ένας πιο υποτονικός τόνος στο σύνολό του, με το WEF να παρακολουθείται από μια ομάδα Ουκρανών αξιωματούχων που προσπαθούν να κρατήσουν την παγκόσμια προσοχή στην κατάστασή τους με τον πόλεμο στον τρίτο μήνα του. Την κεντρική ομιλία (μέσω τηλεδιάσκεψης) θα εκφωνήσει ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy. 

Θα είναι το πρώτο WEF στην Ελβετία μετά την πτώση του κομμουνισμού χωρίς ούτε έναν Ρώσο αξιωματούχο ή επιχειρηματία. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν αποκλειστεί από τους στρατηγικούς εταίρους, μια ομάδα διεθνών επιχειρήσεων που παίζουν εξέχοντα ρόλο στο ημερολόγιο των εκδηλώσεων με κόστος 600.000 ελβετικά φράγκα (615.000 δολάρια) ετησίως. Το Russia House -γνωστό για την παγωμένη βότκα του- δεν θα εγκατασταθεί καν.

Αυτό απέχει πολύ από την ακμή της γενναιοδωρίας της Μόσχας στο Νταβός, όταν τα πάρτι με βότκα και χαβιάρι που χρηματοδοτούνταν από Ρώσους ήταν διαβόητα για τη φιλοξενία μεγάλων ομάδων νεαρών γυναικών χωρίς διαπίστευση που ισχυρίζονταν ότι ήταν μεταφράστριες.

Ο πόλεμος του Πούτιν έχει δει πρωτοφανείς κυρώσεις να επιβάλλονται στη Ρωσία από την πολιτική της ηγεσία μέχρι τους ολιγάρχες και τις μεγαλύτερες εταιρείες της. Οι διεθνείς επιχειρήσεις αποσύρθηκαν μαζικά από τη χώρα. Το εμπόριο και οι επενδύσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ με τη Ρωσία έχουν εξανεμιστεί.

Οι κυρώσεις δίνουν στον Πούτιν περισσότερο χρόνο να είναι προκλητικός, προς το παρόν

Οι δισεκατομμυριούχοι που έχουν υποστεί κυρώσεις αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε διάφορες περιοχές του κόσμου, στέλνοντας τα τεράστια γιοτ τους να πηδούν από το ένα λιμάνι στο άλλο για να παραμείνουν μπροστά από το νόμο. Ξαφνικά, οτιδήποτε "ρωσικό" θεωρείται ταμπού.

Το WEF δεν αποτελεί εξαίρεση.  Στην τελευταία συνάντηση στο Νταβός το 2020, οι Ρώσοι μεγιστάνες ήταν οι τρίτοι που εκπροσωπήθηκαν καλύτερα από τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων. Αλλά το μέλλον τους στο Νταβός άρχισε να καταρρέει μόλις τρεις ημέρες μετά την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, όταν ο ιδρυτής του WEF Κλάους Σβαμπ και ο πρόεδρος Μπόργκε Μπρέντε εξέδωσαν δήλωση με την οποία καταδίκασαν "την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τις επιθέσεις και τις θηριωδίες".

Πρόκειται για μια αντίθεση με την αντιμετώπιση της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία από τον Πούτιν το 2014. Παρόλο που η επίσημη παρουσία της Ρωσίας στο Νταβός μειώθηκε, οι δισεκατομμυριούχοι και οι επιχειρηματίες της δεν υποβάθμισαν το προφίλ τους. 

Συρρέοντας στις Άλπεις για να απολαύσει τη μακρόχρονη πολιτική ουδετερότητας της Ελβετίας το 2015, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της VTB Andrey Kostin δήλωσε ότι "έχουμε φίλους εδώ. Ουκρανούς φίλους, Ευρωπαίους φίλους, Αμερικανούς φίλους".

Ενώ ορισμένες επιχειρηματικές σχέσεις επλήγησαν από τις κυρώσεις, "αυτό δεν επηρεάζει τις προσωπικές σχέσεις", δήλωσε τότε ο Kostin, συχνός συμμετέχων στο Νταβός.

Εκείνη τη χρονιά η VTB διοργάνωσε μια βραδιά στο ξενοδοχείο InterContinental του χιονοδρομικού κέντρου, όπου τους επισκέπτες υποδέχονταν γυναίκες με κωνικές, χρυσαφένιες στολές με λωρίδες από neon-LED φώτα τυλιγμένες γύρω τους. Σερβιρίστηκε χαβιάρι και οι επισκέπτες του πάρτι έκαναν καντάδες με τον κιθαρίστα Al Di Meola, τον Ρώσο κροίσο Leonid Agutin, καθώς και τους Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra.

Παρόλο που το πάρτι δεν έφτανε την υπερβολή των εκδηλώσεων που φιλοξένησε ο μεγιστάνας των μετάλλων Oleg Deripaska κατά τη διάρκεια των ετών (μία από αυτές είχε διαμορφωθεί με βάση ένα ρωσικό ξύλινο σπίτι), συγκέντρωσε πολύ κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Schwab. Ενώ συνήθως αποφεύγει τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, δήλωσε τότε ότι παρευρέθηκε για να δείξει "στους Ρώσους φίλους μας ότι είναι ευπρόσδεκτοι στο Νταβός" και ότι, "τελικά, η Ρωσία είναι μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή χώρα".

Για τη μετακομμουνιστική ιστορία της Ρωσίας, το WEF έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. 

Το συνέδριο εδραίωσε τη φήμη του ως ένα σημαντικό γεγονός για τη ρωσική ελίτ το 1996, όταν αρκετοί μεγιστάνες συμφώνησαν να συγκεντρώσουν τους πόρους τους στα μέσα ενημέρωσης και την οικονομική τους δύναμη για να υποστηρίξουν την παραπαίουσα εκστρατεία επανεκλογής του Μπόρις Γέλτσιν σε αυτό που έγινε γνωστό ως "Σύμφωνο του Νταβός".

Η ρωσική αντιπροσωπεία αυξήθηκε σε μέγεθος και προβολή για σχεδόν δύο δεκαετίες, προσελκύοντας βαριά ονόματα όπως ο τότε πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και, το 2009, ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός. 

Το 2011, μια ρωσική επενδυτική τράπεζα διοργάνωσε αυτό που αποκάλεσε "θεαματική παράσταση στον πάγο" από αστέρες του καλλιτεχνικού πατινάζ. 

Το 2018 η Ρωσία απείλησε με μποϊκοτάζ μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στους επιχειρηματίες Viktor Vekselberg, Deripaska και Kostin. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι διοργανωτές υπαναχώρησαν από το σχέδιο απαγόρευσης της συμμετοχής τους.

Ο Πούτιν απηύθυνε ομιλία στο απογυμνωμένο εικονικό φόρουμ της εποχής του Κόβιντ πέρυσι, παραλληλίζοντας τις τρέχουσες διεθνείς εντάσεις με τη δεκαετία του 1930 στην πορεία προς τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρησιμοποίησε την ομιλία του για να προειδοποιήσει ότι ο κόσμος κινδυνεύει να διολισθήσει σε μια σύγκρουση "όλοι εναντίον όλων".

Τώρα η επίθεσή του στην Ουκρανία έχει φέρει τη σύγκρουση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σκοτώσει ανείπωτες χιλιάδες ανθρώπους και έχει δει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Ορισμένοι Ρώσοι μεγιστάνες έχουν ακολουθήσει τη γραμμή του Κρεμλίνου, ενώ άλλοι έχουν προσπαθήσει να διαχωρίσουν τη θέση τους από την πολεμοκαπηλεία του προέδρου. 

Ο Ντεριπάσκα, του οποίου οι διασυνδέσεις με τον Πούτιν τον έχουν βάλει σε καταλόγους κυρώσεων, αποκάλεσε τον πόλεμο "παραφροσύνη" στα τέλη Μαρτίου. Προειδοποίησε ότι οι μάχες θα μπορούσαν να συνεχιστούν για "αρκετά ακόμη χρόνια". 

Αυτό δεν πρόκειται να είναι αρκετό για να τον καλέσουν σύντομα ξανά κάπου όπως το Νταβός. Εν τω μεταξύ, πολλαπλά πρωινά, πάνελ και βραδινές εκδηλώσεις με Ουκρανούς αξιωματούχους έχουν κλείσει. 

Όσο για το Russia House, το σχέδιο είναι να αλλάξει το όνομά του. Το Ίδρυμα Victor Pinchuk, μια φιλανθρωπική ομάδα που πήρε το όνομά της από τον μεγιστάνα χρηματοδότη της, σκοπεύει να μετατρέψει τον χώρο σε "Σπίτι των εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας", συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης για τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.