Γιατί μπορεί να φθάσουν τις 30.000 τα ημερήσια κρούσματα τον Ιούλιο

Πότε εκτιμούν οι ειδικοί ότι αναμένεται κορύφωση του 6ου κύματος κορονοϊού.

Γράφει: Esquire Editors 30 Ιουνίου 2022

Τουλάχιστον όλο τον Ιούλιο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα- στις 20.000 χωρίς να αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και τις 30.000-, με την αποκλιμάκωση του θερινού κύματος της πανδημίας να αργεί.

Αυτό εκτιμούν οι ειδικοί που παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή μεταδοτικότητα των δύο στελεχών 4 και 5 της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και την πορεία των επαναλοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, στο τέλος του Ιουλίου θα δούμε σημάδια αποκλιμάκωσης των διαγνώσεων. "Αυτές οι μεταλλάξεις διαφεύγουν τελείως των εμβολίων, αλλά και της προηγούμενης νόσησης. Για αυτό σχεδόν το 1/3 των κρουσμάτων είναι επαναλοιμώξεις", εξήγησε.

"Ενδεχομένως να δούμε και 30.000 κρούσματα τη μέρα. Δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι τις προσεγγίσεις ότι θα φτάσουμε τις 400 νοσηλείες στις ΜΕΘ. Τα δικά μου μοντέλα δείχνουν ότι τέλος Ιουλίου θα πάμε προς αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Πρέπει να κρατήσουμε τα πράγματα διαχειρίσιμα, και τα κρούσματα σε χαμηλά νούμερα. Να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός", ανέφερε στο Mega.

"Η παραλλαγή Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία από τα εμβόλια" δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη στην ΕΡΤ, προειδοποιώντας ότι η ‘ακραία χαλάρωση των μέτρων θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι".

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Χθες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα που καταγράφηκαν ήταν 16.115, με τον αριθμό πιθανών νέων επαναλοιμώξεων να ανέρχεται στις 3.023.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.35. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 260 (ημερήσια μεταβολή +12,55%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς. Παράλληλα ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95, εκ των οποίων 41 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56,84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σημειώνεται πως οι υποκατηγορίες της Όμικρον δημιουργούν περισσότερα συμπτώματα, κυρίως πυρετό, κόπωση και κακουχία, και επηρεάζουν περισσότερο τις καθημερινές δραστηριότητες. Στις ΒΑ.4 και ΒΑ.5 τα συμπτώματα μετά την νόσηση σε πολλούς ασθενείς επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. "Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)" σημείωνε σε ανάρτησή του.

Εμβόλια για τις μεταλλάξεις

BioNTech και Pfizer ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς που προστατεύουν από μια μεγάλη ποικιλία κορονοϊών.

Οι δύο εταιρείες συζητούν αυτήν τη στιγμή με τις ρυθμιστικές αρχές βελτιωμένες εκδόσεις του υπάρχοντος εμβολίου τους για καλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της.

Η πειραματική τους εργασία σε εμβόλια που ξεπερνούν την τρέχουσα προσέγγιση περιλαμβάνει ενισχυτικά εμβόλια Τ-κυττάρων, σχεδιασμένα να προστατεύουν κυρίως από σοβαρές ασθένειες εάν ο ιός γίνει πιο επικίνδυνος, και εμβόλια κατά κάθε είδους κορονοϊού που προστατεύουν από την ευρύτερη οικογένεια των ιών και των παραλλαγών τους.

Από: TheΤoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος