O Νίκολας Σταύρος Νιάρχος και το χρονικό της σύλληψής του

Τους τελευταίους μήνες ξεχώρισε για το ρεπορτάζ του στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Γράφει: Esquire Editors 19 Ιουλίου 2022

Τους τελευταίους μήνες ξεχώρισε για την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Νικόλας Σταύρος Νιάρχος είναι ο δημοσιογράφος που ανέδειξε το θέμα του αντιστασιακού ραδιοφωνικού σταθμού Kraina, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι ανταποκρίσεις του από την πόλη Λβίβ με θέμα τις επιπτώσεις του πολέμου στην Τέχνη και τον πολιτισμό.

Ήταν από τους πρώτους που για λογαριασμό του New Yorker κατέγραψε την προσπάθεια των Ουκρανών να διασώσουν τα έργα Τέχνης από τους βομβαρδισμούς, τυλίγοντας τα σε φελιζόλ.

Γιατί συνελήφθη

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου συνελήφθη, είναι μεταξύ των χωρών από τις οποίες έχει μεταδώσει εκτενή ρεπορτάζ που έχουν φιλοξενηθεί σε μεγάλα ΜΜΕ όπως ο Guardian, o Independent και o Observer στη Βρετανία.

Στο Κονγκό, ο Νίκολας Νιάρχος προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως το RECN, που επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος και ένας δημοσιογράφος από το Κονγκό συνελήφθησαν στη νοτιοανατολική πόλη Λουμπουμπάσι την Τετάρτη και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

"Έκανε κινήσεις χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι αρχές", δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση "πρέπει να επαγρυπνά" μετά τη δολοφονία δύο μελών του ΟΗΕ το 2017. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν στείλει τους εμπειρογνώμονες Μάικλ Σαρπ και Ζαΐντα Καταλάν να ερευνήσουν τις βιαιοπραγίες στην περιοχή του Κασάι, στην κεντρική ΛΔ Κονγκό, όπου όμως απήχθησαν και δολοφονήθηκαν.

Ο Κονγκολέζος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα πρόξενος επισκέφθηκε τον Νιάρχο, ενώ χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν πως ο δημοσιογράφος ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος σύντομα, αφού οι τοπικές αρχές "δεν έχουν κανένα συμφέρον να τον κρατούν".

Λαμπρές σπουδές και πάθος για την αλήθεια

Ο Νικόλας Νιάρχος σπούδασε λογοτεχνία και πολιτική στο Πανεπιστήμιο Yale και εν συνεχεία πήρε μεταπτυχιακό, με ειδίκευση στην δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο Columbia, ενώ μιλά πέντε ξένες γλώσσες. Ο Νιάρχος ξεκίνησε τη συνεργασία του με το περιοδικό New Yorker ως fact checker, δηλαδή κάνοντας τη δουλειά της διασταύρωσης και ελέγχου πληροφοριών.

Από: TheToc.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.