Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ εκκαθάρισαν το δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας

Σαφείς πληροφορίες συνδέουν τη Χαμάς με το νοσοκομείο Αλ Σίφα, σύμφωνα τους IDF.

Γράφει: Esquire Editors 17 Νοεμβρίου 2023

Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ ολοκλήρωσαν την κατάληψη και εκκαθάριση του δυτικού τμήματος της πόλης της Γάζας και προχωρούν πλέον στην "επόμενη φάση” της χερσαίας επιχείρησης δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο κέντρο διοίκησης της 36ης Μεραρχίας, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας τόνισε ο στρατός έχει καθαρίσει την περιοχή από κάθε πράκτορα και εξοπλισμό της Χαμάς, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "έχει ξεκινήσει η επόμενη φάση” της χερσαίας επιχείρησης. "Η επιχείρηση συνεχίζεται και διεξάγεται με ακριβή, επιλεκτικό, αλλά πολύ, πολύ αποφασιστικό τρόπο", τόνισε ο Γκάλαντ.

"Σαφείς πληροφορίες” συνδέουν τη Χαμάς με το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Εν τω μεταξύ, οι IDF δήλωσαν νωρίτερα ότι έχουν "σαφείς πληροφορίες" που υποδεικνύουν ότι το νοσοκομείο Αλ Σίφα συνδέεται με δραστηριότητες της Χαμάς και τους ομήρους που κρατά η τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έκανε λόγο και για "νέα ευρήματα" που δείχνουν ένα δίκτυο σηράγγων της Χαμάς κάτω από το συγκρότημα του νοσοκομείου.

Ο ισραηλινός στρατός προέβη στις ανακοινώσεις αυτές την ώρα που συνεχίζει την επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι ερευνά φορητούς υπολογιστές και άλλες συσκευές τεχνολογίας που βρέθηκαν στους χώρους του νοσοκομείου.

Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες πληροφορίες που έδωσε στο BBC εκπρόσωπος των IDF, ισχυριζόμενος ότι ένας φορητός υπολογιστής περιείχε φωτογραφίες και βίντεο ομήρων που ελήφθησαν μετά την απαγωγή τους στη Γάζα, ο στρατός διευκρίνισε ότι οι φωτογραφίες αυτές δεν ήταν στην πραγματικότητα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ισραηλινοί στρατιώτες, πάντως, εντόπισαν το πτώμα μιας 65χρονης ομήρου της Χαμάς κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο στρατός. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το θύμα ταυτοποιήθηκε από ιατροδικαστή και έχει ενημερωθεί η οικογένεια της εκλιπούσης.

Πρόκειται για την 65χρονη Γεχουντίτ Βάις, η οποία ήταν μεταξύ των περίπου 240 απαχθέντων κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τα αίτια θανάτου δεν διευκρινίζονται στην ανακοίνωση των IDF.

Συνταξιούχος, μητέρα πέντε παιδιών, η Γεχουντίτ Βάις είχε απαχθεί από το κιμπούτς Μπεερί, όπου φρόντιζε νήπια. Είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και υποβαλλόταν σε ακτινοθεραπεία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Times of Israel. Ο σύζυγός της Σμούλικ Βάις σκοτώθηκε κατά την επίθεση της Χαμάς.

"Οι IDF εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά της", αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται πως "εθνικός στόχος είναι ο εντοπισμός των αγνοουμένων και η επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους".

Παράλληλα, ο στρατός τόνισε ότι οι έρευνές του στο νοσοκομείο οδήγησαν στην αποκάλυψη "νέων ευρημάτων… που υποδεικνύουν σημαντική υπόγεια υποδομή στα νοσοκομεία”, προσθέτοντας ότι "οι δυνάμεις μας εργάζονται για να την αποκαλύψουν".

Οι ισραηλινοί κατέλαβαν το λιμάνι της Γάζας

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δυνάμεις των ναυτικών κομάντο Shayetet 13 με την υποστήριξη τανκς και μηχανικών μάχης έχουν πάρει τον έλεγχο της κύριας αποβάθρας της Γάζας από τη Χαμάς.

Ο στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις ανακάλυψαν περίπου 10 φρεάτια σήραγγας και τα κατέστρεψαν και έθεσαν υπό τον έλεγχο τέσσερα κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να στεγάσει τις υποδομές της.

"Οι δυνάμεις εξολόθρευσαν 10 τρομοκράτες και εκκαθάρισαν όλα τα κτίρια στην περιοχή των αποβάθρων", πρόσθεσαν οι IDF.

Καταγγελίες ότι ζητούν εκκένωση και της νότιας Γάζας

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν περιοχές της νότιας Γάζας, λένε κάτοικοι, σηματοδοτώντας μια πιθανή επέκταση των επιχειρήσεων.

Τα φυλλάδια που έπεσαν σε περιοχές ανατολικά της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς προειδοποιούσαν τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή και έλεγαν ότι οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή τις θέσεις τους "θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο". Παρόμοια φυλλάδια έπεφταν πάνω από τη βόρεια Γάζα για εβδομάδες πριν από τη χερσαία εισβολή.

"Για τη δική σας ασφάλεια, πρέπει να εκκενώσετε άμεσα τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε σε γνωστά καταφύγια", έγραφαν τα φυλλάδια αναφέροντας τις συνοικίες Χουζάα, Αμπασάν, Μπανί Σουχάιλα και Αλ Καράρα. "Όποιος βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή στις εγκαταστάσεις τους εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες θα στοχοθετηθεί", έγραφαν τα φυλλάδια.

Δύο ντόπιοι ρεπόρτερ που ζουν ανατολικά του Χαν Γιουνίς επιβεβαιώνουν ότι είδαν τα φυλλάδια στο AP. Άλλοι μοιράστηκαν εικόνες από τα φυλλάδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εκτός λειτουργίας τα δίκτυα επικοινωνιών σε όλη τη Γάζα

Την Πέμπτη, ο παλαιστιανιακός πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Paltel ανακοίνωσε ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας όλες οι υπηρεσίες επικοινωνιών στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας λόγω έλλειψης καυσίμων.

Η Paltel ανέφερε συγκεκριμένα ότι έχουν πέσει τόσο η σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας όσο και το δίκτυο κινητής και η σύνδεση στο διαδίκτυο.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες επιβεβαίωσε ότι για το μπλακ άουτ ευθύνεται η έλλειψη καυσίμων.

"Η Γάζα βρίσκεται και πάλι σε απόλυτο μπλακ άουτ επικοινωνίας και… αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν καύσιμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ερυθρά Ημισέληνος: Υπό "πολιορκία” το νοσοκομείο Αχλί Αράμπ

Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο σήμερα για μια "βίαιη επίθεση" από ισραηλινά άρματα μάχης που "πολιορκούν" το νοσοκομείο Αχλί Αράμπ της πόλης της Γάζας.

"Οι ομάδες διάσωσης δεν μπορούν να μετακινηθούν και επομένως να μεταβούν κοντά στους τραυματίες", συμπλήρωσε η Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία διαχειρίζεται αυτό το νοσοκομείο.

Ανέστειλε τη λειτουργία του το Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας υποχρεώθηκε σήμερα να αναστείλει τη λειτουργία του, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο διοικητής του στο δίκτυο Al Jazeera.

Ο Άτεφ αλ Καχλούτ ενημέρωσε το Al Jazeera πως το νοσοκομείο – το οποίο εγκαινιάστηκε το 2015 με χρηματοδότηση από την Ινδονησία και βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας – υποχρεώθηκε να αναστείλει τη λειτουργία του εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που καθιστούν αδύνατη την περίθαλψη ασθενών.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τον προηγούμενο μήνα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Στις 5 Νοεμβρίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σε υπόγειο του νοσηλευτικού ιδρύματος είχε στηθεί επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς. Παρουσίασαν επίσης δορυφορικές εικόνες που φέρονται να δείχνουν εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών σε μικρή απόσταση από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς των IDF.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Δυτική Όχθη

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασάμ, ανέλαβε την ευθύνη σήμερα για την επίθεση που διαπράχθηκε από τρεις δράστες σε ένα σημείο ελέγχου που χωρίζει την Ιερουσαλήμ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε.

Η επίθεση αυτή διαπράχθηκε "για να εκδικηθούμε το αίμα των μαρτύρων της Γάζας", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν "Ταξιαρχίες Κασάμ- Δυτική Όχθη", στην 41η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σε ένα δελτίο τύπου ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από την επίθεση με αυτόματο όπλο σήμερα το πρωί στη Δυτική Όχθη.

Ο Αβραάμ Φετενά, ηλικίας 20 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες στην επίθεση κοντά σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, η οποία διευκρίνισε πως τρεις Παλαιστίνιοι δράστες έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά.

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.