Οι Financial Times κατακρίνουν τον Sunak για το ατόπημα με τον Μητσοτάκη

"Τέτοιες ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία."

Γράφει: Esquire Editors 29 Νοεμβρίου 2023

Ακόμα ένα διεθνές αναγνωρισμένο Μέσο, όπως οι Times και το Politico βάλλει κατά του Rishi Sunak και της απρέπειάς του, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ντάουνινγκ Στριτ. Οι Financial Times, αυτή τη φορά, με δημοσίευμά τους χαρακτηρίζουν "διπλωματικό ατόπημα" την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Μάλιστα στέκονται στην υπόσχεση που είχε δώσει για "ενήλικη προσέγγιση" στην εξωτερική πολιτική που θα ασκούσε, κάτι που -καυστικά σχολιάζουν οι FT- δεν έγινε.

"Η αποξένωση του Μητσοτάκη δεν είχε και πολύ νόημα" γράφουν χαρακτηριστικά: "Είναι ένας συνάδελφος, κεντροδεξιός ηγέτης, μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την κλιματική αλλαγή".

"Θα μπορούσε να ήταν χρήσιμος σύμμαχος"

Τονίζεται μάλιστα στο δημοσίευμα πως "η Αθήνα έχει να μοιραστεί εκτεταμένη τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο και θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς της Βρετανίας. Αντ' αυτού, ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση δεν συζητήθηκε".

Οι FT μάλιστα τονίζουν το λογικό και αυτονόητο: "Δεν ήταν ρεαλιστικό να σκεφτεί κανείς ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να επισκεφθεί το Λονδίνο χωρίς να επαναλάβει την έκκληση για την επιστροφή των Γλυπτών" ενώ προσθέτουν πως "το διπλωματικό ατόπημα ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Sunak επανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σε μια κίνηση που είχε ως στόχο να δώσει μεγαλύτερο βάρος στο υπουργικό συμβούλιο".

"Αυτή έπρεπε να είναι η ενήλικη αντίδρασή του"

Το επικριτικό για τον Βρετανό πρωθυπουργό δημοσίευμα συνεχίζει μάλιστα τονίζοντας ότι "είτε έτσι είτε αλλιώς, η ενήλικη αντίδραση θα ήταν, ο Sunak να εκφράσει την ενόχλησή του, σταθερά αλλά ευγενικά, κατά τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη, να επαναδιατυπώσει τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει". Αν΄αυτού; ""Τώρα, ο Sunak ακύρωσε μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη διεκδίκηση της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που στεγάζονται στο Λονδίνο. Τέτοιες ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και του κόσμου", συνεχίζουν οι Financial Times.

Το δημοσίευμα των FT δίνει μάλιστα και μία άλλη πτυχή στην ενόχληση του Rishi Sunak, πέραν των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC και την αναφορά του στον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τονίζει λοιπόν ότι "το No.10 (σ.σ. η Ντάουνινγκ Στριτ) μπορεί να ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε επίσης να συναντηθεί με τον Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Εργατικών. Αλλά ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι ήθελε να γνωρίσει τον άνθρωπο που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι ο επόμενος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου" τονίζει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Καταλήγει μάλιστα αναφέροντας: "Το σνομπάρισμα από τη μεριά του Sunak θα υποδηλώσει σε άλλες χώρες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επιστρέψει ακόμη στη σοβαρότητα στη διαχείριση των εξωτερικών του υποθέσεων. Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να ασχολείται με το να κερδίζει φίλους, όχι να τους χάνει".

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.