Συνεχίζεται η εκεχειρία Ισραήλ - Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Παράταση μίας ημέρας μετά από σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της ανακωχής.

Γράφει: Esquire Editors 30 Νοεμβρίου 2023

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε —μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της— ότι η ανακωχή με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παρατείνεται για ακόμη μια μέρα προκειμένου "να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση ομήρων".

Λίγα λεπτά αργότερα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε πως συμφώνησε να παραταθεί, για έβδομη ημέρα, η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας που εφαρμόζεται από την Παρασκευή.

Το Κατάρ επιβεβαιώνει την παράταση της ανακωχής ως αύριο Παρασκευή

Η ανακωχή του Ισραήλ και της Χαμάς παρατάθηκε για μια μέρα, ως αύριο Παρασκευή, επιβεβαίωσε το Κατάρ, η χώρα που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στα μέρη με αιγυπτιακή και αμερικανική υποστήριξη, μερικά λεπτά αφού τυπικά εξέπνευσε η ισχύς της εξαήμερης "ανθρωπιστικής παύσης" των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας .

"Η παλαιστινιακή και η ισραηλινή πλευρά συμφώνησαν να παρατείνουν την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας για μια επιπλέον ημέρα", ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του εμιράτου του Κόλπου, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως έλαβε από τη Χαμάς νέο "κατάλογο" ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως παρέλαβε νέο "κατάλογο" με τα ονόματα γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας και πρόκειται να απελευθερωθούν εντός της ημέρας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση τριπλάσιων παλαιστινίων φυλακισμένων, δυνάμει της συμφωνίας ανακωχής με τη Χαμάς, που παρατάθηκε για μια ακόμη ημέρα.

Η ισχύς της ανακωχής, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή (24η Νοεμβρίου) τυπικά έληγε στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όμως παρατάθηκε in extremis από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.

"Δυνάμει των όρων της συμφωνίας, το Ισραήλ έλαβε πριν από λίγο κατάλογο (ονομάτων) γυναικών και παιδιών" που θα απελευθερώσει η Χαμάς, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο δεν διευκρινίζει τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει ελεύθερους το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Η Χαμάς απελευθέρωσε 14 ομήρους

Αξιωματούχος της Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι απελευθερώθηκαν συνολικά 14 όμηροι, εκ των οποίων δέκα Ισραηλινοί και τέσσερις Ταϊλανδοί.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας απελευθέρωσε 10 ισραηλινούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων πέντε εφήβων.

Ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, διευκρίνισε πως τέσσερις εξ αυτών έχουν διπλή υπηκοότητα: τρεις με γερμανική, ένας με ολλανδική και ένας με αμερικανική. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), επίκειται η αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων: 14 γυναικών και 16 ανηλίκων.

Εκτός του πλαισίου συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων, η Χαμάς άφησε επίσης ελεύθερους τέσσερις Ταϊλανδούς.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι 10 ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης από τη Χαμάς και έχουν παραδοθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Νωρίτερα χτες απελευθερώθηκαν επίσης δύο Ρωσοϊσραηλινές, ηλικίας 50 και 73 ετών, οι οποίες είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Από την Παρασκευή, κάθε απόγευμα απελευθερώνονται τουλάχιστον 10 ισραηλινοί όμηροι – γυναίκες και παιδιά – σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.