Η SpaceX του Elon Musk δημοσίευσε το πρώτο μήνυμα στο X από δορυφόρο Starlink στο διάστημα

Το επίτευγμα της εταιρείας, λίγες εβδομάδες μετά την αποστολή των πρώτων γραπτών μηνυμάτων από το διάστημα.

Γράφει: Esquire Editors 27 Φεβρουαρίου 2024

Η SpaceX του Elon Musk ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έστειλε το πρώτο της ποστάρισμα στο "X" από το διάστημα μέσω της υπηρεσίας Starlink με απευθείας σύνδεση με δορυφόρους κινητής τηλεφωνίας. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την εταιρεία λίγες εβδομάδες μετά την αποστολή των πρώτων γραπτών μηνυμάτων από το διάστημα, δεδομένου ότι ετοιμάζεται να διαθέσει την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες της φέτος, με στόχο να εξαλείψει τις νεκρές ζώνες κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο.

Τα σημεία κλειδιά

Η SpaceX, η οποία διαχειρίζεται το σύνολο των δορυφόρων Starlink που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, δήλωσε ότι είχε στείλει μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Musk μέσω ενός από τους δορυφόρους Direct to Cell της εταιρείας στο διάστημα.

"Αυτή η ανάρτηση εστάλη μέσω ενός δορυφόρου SpaceX Direct to Cell στο διάστημα", ανέφερε η ανάρτηση, η οποία έκλεινε με ένα emoji ενός δορυφόρου.

Ο μηχανικός της SpaceX Μπεν Λόνγκμιερ, ο οποίος είναι συν-επικεφαλής του προγράμματος Starlink Direct to Cell, επιβεβαίωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα έστειλε μήνυμα στο X μέσω των δορυφόρων.

Ο Λόνγκμιερ επισύναψε μια εικόνα ενός δάσους σε μια "μικρή κοιλάδα στα βουνά Σάντα Κρουζ" νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν η ομάδα είχε ανταλλάξει άμεσα μηνύματα (ή DMs) στο X.

Δεν είναι σαφές αν η ανάρτηση του Λονγκμιέρ ή τα DM της ομάδας στάλθηκαν επίσης με τη χρήση των δορυφόρων ή αν η ανάρτηση της SpaceX στάλθηκε από την ίδια τοποθεσία και υπό παρόμοιες συνθήκες δασώδους βλάστησης.

Ο Musk συνεχάρη την ομάδα για το επίτευγμα και δήλωσε ότι η ανάρτηση "έγινε από ένα κανονικό κινητό τηλέφωνο κατευθείαν σε έναν δορυφόρο της SpaceX, χωρίς να μεσολαβήσει ειδικός εξοπλισμός"!

"Η ομάδα σημειώνει τεράστια πρόοδο"

"Η ομάδα σημειώνει τεράστια πρόοδο", δήλωσε ο Λονγκμιέρ απαντώντας στην ανάρτηση του Musk στο X για τον εορτασμό αυτής της σημαντικής εξέλιξης.

"Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι αυτοί οι δορυφόροι έχουν μακράν το ισχυρότερο σήμα κινητής τηλεφωνίας στο σπίτι μου, μόλις 15 μίλια έξω από την καρδιά της Silicon Valley", πρόσθεσε ο Λονγκμιέρ.

Πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω την υπηρεσία δορυφορικού κινητού τηλεφώνου της Starlink;

Ο Musk και η SpaceX μιλάνε ανοιχτά για τα σχέδιά τους να προσφέρουν παγκόσμια κάλυψη στο διαδίκτυο που θα εκπέμπεται από το διάστημα μέσω του αναπτυσσόμενου δορυφόρου Starlink.

Το Starlink προσφέρει ήδη τις υπηρεσίες του διαδικτύου σε πολίτες - έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία, καθώς η χώρα μάχεται την εισβολή της Ρωσίας - αλλά απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως ένα δορυφορικό πιάτο, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το πρόγραμμα Direct to Cell είναι μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα και να γίνουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το διαδίκτυο διαθέσιμα μέσω κινητού τηλεφώνου χωρίς να απαιτείται ειδικός εξοπλισμός. Η SpaceX εκτόξευσε τους πρώτους δορυφόρους Direct to Cell στις αρχές Ιανουαρίου και η εταιρεία έστειλε τα πρώτα γραπτά μηνύματα μέσω του δορυφόρου Starlink μια εβδομάδα αργότερα.

Ο Musk ωστόσο προειδοποιεί ότι η υπηρεσία δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα δίκτυα επίγειας πρόσβασης, αλλά θα βοηθήσει να καλύψει τις νεκρές ζώνες κινητής τηλεφωνίας όπου το σήμα δεν είναι διαθέσιμο ή είναι πολύ κακό. Η SpaceX έχει συνεργαστεί με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας T-Mobile για την παροχή της υπηρεσίας στις ΗΠΑ, την πρώτη χώρα όπου θα αναπτυχθεί, και ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας δήλωσε ότι η "συντριπτική πλειοψηφία των smartphones" στο δίκτυό του το 2022 είναι ήδη συμβατά με την τεχνολογία του εγχειρήματος. Η Starlink δήλωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια υπηρεσία ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων φέτος. Μάλιστα, σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ευρύτερες φωνητικές υπηρεσίες, υπηρεσίες δεδομένων και IoT -το δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών που ονομάζεται διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things)- το 2025. 

Η εταιρεία σχεδιάζει την παγκόσμια κυκλοφορία του προγράμματός της στο μέλλον και έχει ήδη ανακοινώσει συνεργασίες με φορείς τηλεπικοινωνιών σε χώρες όπως η Χιλή, το Περού, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

24 ακόμη δορυφόροι Starlink στο διάστημα

Η SpaceX επιβεβαίωσε ότι επιπλέον 24 δορυφόροι Starlink εκτοξεύτηκαν με επιτυχία στο διάστημα από τη Φλόριντα μέσω ενός πυραύλου Falcon 9 την Κυριακή.

Η εκτίμηση του Forbes

Εκτιμούμε ότι ο Musk έχει συνολική περιουσία 204,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η περιουσία του Musk τον καθιστά τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, πίσω από τον Γάλλο γίγαντα πολυτελών ειδών Bernard Arnault και μπροστά από τον ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, με περιουσία 228,6 δισ. δολάρια και 196 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Ο Musk αγόρασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter το 2022 και είναι συνιδρυτής και διευθύνει μια σειρά τεχνολογικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, η εταιρεία πυραύλων SpaceX και η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων Neuralink.

Από: Forbes Greece 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.