To ζοφερό μέλλον του Harvey Weinstein

Το κίνημα του #metoo δικαιώνεται: Κρίθηκε ένοχος και η φυλακή τον περιμένει.

Το 2017 ξέσπασε το ίσως μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο του 21ου αιώνα. Ένας από τους πιο διάσημους παραγωγούς του Χόλιγουντ, ένας άντρας με τεράστια εξουσία και υπεράνω πάσης υποψίας, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα καθώς, επιτέλους, μία γυναίκα μίλησε. Ο Harvey Weinstein υπήρξε η αφορμή για να γεννηθεί και να γιγαντωθεί το #metoo, ένα γυναικείο κίνημα που ξεκίνησε από τη βιομηχανία του Χόλιγουντ για να αλλάξει τα δεδομένα σε όλον τον πλανήτη. Πριν λίγες ώρες το #metoo δικαιώθηκε: Ο Weinstein κρίθηκε ένοχος για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

Τον Μάιο του 2018 είχε συλληφθεί με κατηγορίες που αφορούσαν ακριβώς αυτά τα δύο αδικήματα. Ανάμεσα στα θύματά του ήταν η Jessica Man, ηθοποιός που είχε δεχθεί την επίθεσή του το 2014, και η Lucia Evans, υπεύθυνη marketing που υποχρεώθηκε να του κάνει στοματικό έρωτα το 2004. Από το πρώτο άρθρο των The New York Times (που ξεσκέπασε το σκάνδαλο) και μέχρι πριν λίγο καιρό, περισσότερες από 80 γυναίκες, πολλές από αυτές διάσημοι ηθοποιοί, βγήκαν και κατηγόρησαν ανοιχτά τον Weinstein για σεξουαλική παρενόχληση.

To ζοφερό μέλλον του Harvey Weinstein

Η δίκη κράτησε πολλούς μήνες, καλύφθηκε σε εξονυχιστικό βαθμό από τα Media ενώ ιδιαίτερα για τις Η.Π.Α αποτέλεσε κεντρική είδηση περισσότερες από μία φορές. Ο μεγαλοπαραγωγός, τελικά, καταδικάστηκε μόνο για τις πρώτες δύο περιπτώσεις – καθώς οι περισσότερες άλλες δεν ενέπιπταν στη δικαιοδοσία της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η ετυμηγορία

Ο  Harvey Weinstein κρίθηκε ένοχος για βιασμό τρίτου βαθμού και σεξουαλική παρενόχληση πρώτου βαθμού, γλιτώνοντας όμως παράλληλα από πολύ πιο βαριές κατηγορίες που θα μπορούσαν να τον είχαν οδηγήσει σε ισόβια φυλάκιση. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ένορκοι φαίνεται ότι δεν πείστηκαν από τις κατηγορίες της ηθοποιού Annabella Sciorra, η οποία υποστηρίζει ότι είχε πέσει θύμα βιασμού από εκείνον τη δεκαετία του 1990, έτσι ώστε να χαρακτηρίσουν τον Weinstein ως sexual predator (σ.σ: σεξουαλικό αρπακτικό), κάτι που θα σήμαινε και πολύ πιο βαριά καταδίκη.

Η καταδίκη 

Ο μεγαλοπαραγωγός του Χόλιγουντ θα οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή (11 Μαρτίου) κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη με σιγουριά την ποινή του. Παρόλα αυτά, εξειδικευμένα αμερικανικά Μέσα κάνουν λόγο για 1 έως 4 χρόνια για τον βιασμό τρίτου βαθμού και 5 μέχρι 25 χρόνια για τις αξιόποινες σεξουαλικές επιθέσεις. Εδώ, λοιπόν, τελειώνει η απόδοση ευθυνών στον άνθρωπο που έγινε ένα αρνητικό σύμβολο για τη διαχρονική καταπίεση των γυναικών; Όχι, αφού εκκρεμούν υποθέσεις που θα δικαστούν στο Λος Άντζελες και είναι πολύ πιθανό να τον καταδικάσουν σε άλλα 28 χρόνια φυλάκισης. Το μέλλον του Harvey Weinstein προβλέπεται, με άλλα λόγια, ιδιαιτέρως ζοφερό.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης