Τα δύο πιο ελπιδοφόρα φάρμακα κατά του κορονοϊού

Η αισιοδοξία του Σωτήρη Τσιόδρα και οι έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αισιοδοξία εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, με όσα είπε στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, σχετικά με τις έρευνες για δύο φάρμακα κατά του ιού. Συγκεκριμένα είπε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των μελετών είναι θετικά και οι δοκιμές μπορεί να έχουν ελπιδοφόρα νέα για τη χρήση των δύο φαρμάκων.

"Χθες ανακοινώθηκαν θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη θεραπεία της νόσου σε μια μελέτη με περισσότερους από 1.000 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανάρρωσαν γρηγορότερα. Επίσης άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε 3 εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό, εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Χωρίς να κατονομάσει τα φάρμακα, όσον αφορά το πρώτο φαίνεται πως εννοεί τη ρεμδεσιβίρη. Η εταιρεία Gilead ανακοίνωσε ότι η φάση 3 των τεστ της θεραπείας με remdesivir σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα έδειξε πως αυτοί που έλαβαν 5ήμερη θεραπεία φαίνεται να έχουν τα ίδια αποτελέσματα. με την παλαιότερη μελέτη για τη θεραπεία 10 ημερών. Η μελέτη είναι "ενός σκέλους", το οποίο σημαίνει πως δεν αξιολογεί την απόδοση του φαρμάκου έναντι ομάδας ασθενών που δεν το έλαβαν. Η μελέτη καταδεικνύει την πιθανότητα ορισμένων ασθενών να υποβληθούν σε αγωγή με 5ήμερο σχήμα, το οποίο θα μπορούσε να επεκτείνει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που θα μπορούσαν να υποβληθούν σε θεραπεία με remdesivir.

Η Gilead αναμένει δεδομένα στα τέλη Μαΐου από τη δεύτερη μελέτη που αξιολογεί τις δόσεις του remdesivir 5 και 10 ημερών σε ασθενείς με μέτρια συμπτώματα της νόσου COVID-19. Ωστόσο υπάρχουν ευχάριστα νέα και για άλλο φάρμακο. Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής τους, τα οποία δείχνουν ότι η θεραπεία με το φάρμακο (μονοκλωνικό αντίσωμα) tocilizumab ωφελεί τους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19. Είχε προηγηθεί ανάλογη προκαταρκτική ανακοίνωση προ ημερών από γαλλική επιστημονική ομάδα για το ίδιο φάρμακο.

Οι σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με κορονοϊό συχνά σχετίζονται με την ενεργοποίηση στον οργανισμό τους μεγάλου αριθμού Τ-λεμφοκυττάρων, φλεγμονωδών μονοκυττάρων και αυξημένων επιπέδων κυτταροκινών, ιδίως της ιντερλευκίνης-6. Το υπό δοκιμή φάρμακο τοσιλιζουμάβη μπορεί να "φρενάρει" αυτήν τη λεγόμενη "καταιγίδα κυτταροκινών" λόγω της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος που αποβαίνει αυτοκαταστροφική για τον ασθενή. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας και του Νοσοκομείου Ανχούι της Χεφέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χορήγησαν το φάρμακο σε 21 ασθενείς ηλικίας 25 έως 88 ετών σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, εκ των οποίων όλοι πλην ενός είχαν χρειαστεί χορήγηση οξυγόνου.

Από την πρώτη μέρα της θεραπείας με tocilizumab, ο πυρετός έπεσε σε όλους τους ασθενείς στα φυσιολογικά επίπεδα και στη συνέχεια παρέμεινε σταθερός. Μέσα σε πέντε ημέρες θεραπείας, οι 15 ασθενείς είχαν πλέον μειωμένη ανάγκη οξυγόνου, ενώ τα επίπεδα λεμφυκυττάρων και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτη φλεγμονής) είχαν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα σε δέκα και 16 ασθενείς, αντίστοιχα. Οι βλάβες στους πνεύμονες είχαν εξαφανιστεί στους 19 από τους 21 ασθενείς.

Χρήση χωρίς παρενέργειες

Όλοι οι ασθενείς πήραν εξιτήριο μεταξύ της δέκατης και της 31ης ημέρας μετά τη θεραπεία, ενώ δεν παρουσίασαν παρενέργειες σε αυτήν. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μολονότι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής είναι προκαταρκτικά, δείχνουν πως το tocilizumab μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για σοβαρά περιστατικά Covidi-19. To tocilizumab μπλοκάρει τον υποδοχέα της κυτταροκίνης ιντερλευκίνη-6. Στους ασθενείς με πνευμονία λόγω του κορονοϊού μία "καταιγίδα κυταροκινών" μπορεί να προκληθεί ως αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς στη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, οδηγώντας σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και μερικές φορές σε θάνατο.

Κυρίαρχο ρόλο ανάμεσα στις διάφορες κυτταροκίνες φαίνεται ότι παίζει η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), που συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της φλεγμονής, με την παραγωγή και άλλων κυτταροκινών, καθώς επίσης στην κινητοποίηση άλλων κυττάρων όπως μακροφάγων, ουδετερόφιλων πολυμορφοπύρηνων και κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων, τα οποία προκαλούν έντονη φλεγμονή στους πνεύμονες των ασθενών. Η χορήγηση του tocilizumab, το οποίο μπλοκάρει τον υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6, μπορεί να ελαττώσει τους δείκτες φλεγμονής και να επιταχύνει την κλινική βελτίωση.

Από: thetoc.gr

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.