Το μεγάλο ρίσκο των ΗΠΑ μετά το lockdown

Ποιες θα είναι οι συνέπειες της άρσης των μέτρων κατά του COVID-19 πριν από τον Ιούνιο, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

03 Μαΐου 2020

Καθώς κάποιες αμερικανικές πολιτείες ξεκινούν την άρση του απαγορευτικού (lockdown) επιτρέποντας έτσι στις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά, μια νέα μελέτη από το Penn Wharton Budget Model (PWBM) του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, την Παρασκευή, εκτιμά πως το άνοιγμα της οικονομίας πριν τον Ιούνιο θα σώσει 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά την ίδια στιγμή θα προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 200.000 ασθενών από τον νέο κορονοϊό.

Οι εκτιμήσεις

-Εάν οι πολιτείες διατηρήσουν το απαγορευτικό καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, περίπου 18,6 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν, όπως εκτιμά το PWBM. Το αμερικανικό ΑΕΠ, ταυτόχρονα, θα μειωθεί περίπου 12% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

-Ο εθνικός απολογισμός των θανάτων θα προσεγγίσει τις 117.000 (ήδη καταγεγραμμένοι 65.000), εάν διατηρηθεί το απαγορευτικό και τον Ιούνιο.

-Εάν οι πολιτείες άρουν μερικώς το απαγορευτικό (διατηρώντας παράλληλα περιορισμούς στη μετακίνηση, τον κατ' οίκον περιορισμό και τα κλειστά σχολεία), τότε θα καταγραφούν επιπλέον 45.000 θάνατοι.

-Η μερική άρση του απαγορευτικού, ωστόσο, θα σώσει περίπου 4,4 εκατ. θέσεις εργασίας από τα 14 εκατ. θέσεων που αναμένεται να χαθούν το επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με το PWBM. Το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί 10,7% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

-Εάν οι πολιτείες αποφασίσουν να άρουν τελείως το απαγορευτικό, αυτό θα οδηγήσει σε επιπλέον 233.000 θανάτους έως το τέλος του Ιουνίου.

-Σε αυτό το σενάριο, το ΑΕΠ στις 30 Ιουνίου 2020 θα αυξηθεί περίπου 1,5%.

-Εάν η ολική άρση του απαγορευτικού οδηγήσει στη χαλάρωση των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης, τότε οι νεκροί σε όλες τις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τις 950.000 έως το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με το PWBM.

-Σε αυτές τις συνθήκες, 4,2 εκατ. θέσεις εργασίας θα επανακτηθούν.

Δεδομένα

Ο συνολικός ήδη καταγεγραμμένος αριθμός των χαμένων θέσεων εργασίας κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες ανέρχεται σε πάνω από 30 εκατ., αφού εξαιτίας της πανδημίας πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 3,8 εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Οι ΗΠΑ, προς το παρόν, έχουν καταγράψει πάνω από 1 εκατ. κρούσματα και πάνω από 65.000 νεκρούς από τον νέο κορονοϊό.

Από: capital.gr

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.