Τι θα γινόταν αν ο Donald Trump ήταν θετικός στον κορονοϊό

Όλη η αλληλουχία γεγονότων αλλά και οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το υποθετικό σενάριο της επίσκεψης του COVID-19 στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η είδηση την περασμένη εβδομάδα ότι στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Donald Trump αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου του Αντιπροέδρου Mike Pence προσβλήθηκαν από κορονοϊό έσπειρε τον τρόμο στον Λευκό Οίκο. Παρότι και οι δύο ηγέτες βγήκαν αρνητικοί στο τεστ, τα περιστατικά ανέδειξαν μια ανησυχητική πιθανότητα: τι θα συνέβαινε εάν κάποιος από τους δύο είχε τον ιό – ή, ακόμα χειρότερα, εάν τον είχαν ταυτόχρονα.

Το κρίσιμο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να είναι σαφές ποιος θα είναι ο επικεφαλής σε κάθε μία περίπτωση. Ίσως, όμως, υπάρχει μια περίπτωση που δεν είναι και τόσο σαφές.

Ο βαθμός οικονομικής και γεωπολιτικής επίπτωσης θα εξαρτάτο σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της ασθένειας και ιδιαίτερα από το αν ο ίδιος ο Trump καθίστατο ανίκανος να ηγηθεί, λένε σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες. "Υπάρχει ένα πρωτόκολλο για τα πάντα" λέει ο David Axelrod, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Obama. "Συμμετείχαμε τακτικά σε ασκήσεις για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τρομοκρατικής ή πυρηνικής επίθεσης, αλλά ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ μια κατάσταση πανδημίας, όπως αυτή που αντιμετωπίζει τώρα ο Λευκός Οίκος".

Οι αγορές σχεδόν σίγουρα θα αντιδρούσαν πτωτικά σε περίπτωση ασθένειας του προέδρου λέει ο Ian Bremmer, πρόεδρος της Eurasia Group. Ο ίδιος εκτιμά, ωστόσο, ότι αυτό που θα καθησύχαζε τους traders είναι η πρόσφατη ανάρρωση του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson από τη νόσο COVID-19. Παρόλο που ο Johnson ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών Dominic Raab να αναλάβει κάποια από τα καθήκοντά του όταν εισήλθε σε ΜΕΘ στις 7 Απριλίου, ποτέ δεν μεταβίβασε επίσημα την εξουσία. Ο Johnson έχει πλέον επιστρέψει κανονικά στο πόστο του. "Εάν ο Trump ασθενούσε και έμπαινε σε καραντίνα στον Λευκό Οίκο, αλλά παρέμενε επικεφαλής της κυβέρνησης και τουίταρε σαν τρελός, θεωρώ ότι η επίδραση στην αγορά θα ήταν αμελητέα", λέει ο Bremmer. Ακόμη κι αν ο Trump ήταν πολύ άρρωστος για να 'ναι τόσο δραστήριος στο Twitter, υπάρχει μια διαδικασία που έχουν ακολουθήσει προηγούμενοι πρόεδροι για να εγκαταλείψουν προσωρινά την εξουσία.

Φόβος για συνταγματικό χάος

Η 25η τροπολογία του Συντάγματος επιτρέπει στον Trump να παραδώσει τον έλεγχο στον αντιπρόεδρο και στη συνέχεια να τον ανακτήσει μόλις δηλώσει ότι είναι ικανός να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Ο George W. Bush το έκανε δύο φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, για ιατρικούς λόγους και μία φορά ο Ronald Reagan, μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Εάν ο Trump δεχόταν ένα ξαφνικό χτύπημα ή έπρεπε να ναρκωθεί για διασωλήνωση, η 25η τροπολογία επιτρέπει επίσης στον αντιπρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να εκτελέσουν τη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας.

Στην απευκταία –και στατιστικά απίθανη– περίπτωση που χρειαστεί, υπάρχει επίσης οδικός χάρτης για το τι θα συνέβαινε εάν απεβίωναν και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος. "Σε αυτήν την περίπτωση, η γραμμή διαδοχής είναι ξεκάθαρη", λέει ο Ilya Somin, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο George Mason. "Αναλαμβάνει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi".

Συνταγματολόγοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να προκληθεί χάος εάν τόσο ο Trump, όσο και ο Pence καθίσταντο ανίκανοι να ηγηθούν εξαιτίας του κορονοϊού, επειδή ο νόμος παρέχει μικρή σαφήνεια για την επίλυση ενός τέτοιου σεναρίου. "Θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνταγματική κατάρρευση πλήρους κλίμακας", λέει ο Brian Kalt, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του  Μίσιγκαν. "Η υπόθεση θα πήγαινε αμέσως στο δικαστήριο και θα έπρεπε να αποφασίσουν γρήγορα τι να κάνουν. Επειδή το να μη γνωρίζεις ποιος είναι ο πρόεδρος ακόμη και για μερικές ώρες θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη χώρα".

Εάν οι Trump και Pence δεν είχαν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, κανείς τους δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί την 25η τροπολογία. Το Σύνταγμα δίνει εντολή στο Κογκρέσο να νομοθετήσει μια γραμμή διαδοχής, η οποία τελευταία φορά επικαιροποιήθηκε στον Νόμο του 1947 περί Διαδοχής του Προέδρου – ο νόμος που θέτει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων επόμενο στη γραμμή διαδοχής. Το πρόβλημα, λέει ο Kalt, είναι ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει μια διαδικασία για τον προσδιορισμό της "αδυναμίας" ενός προέδρου να εκτελέσει τα καθήκοντά του, δημιουργώντας την πιθανότητα μιας διαφωνίας στην οποία η Pelosi, μια Δημοκρατική, θα αυτοανακηρυσσόταν υπηρεσιακή Πρόεδρος την ώρα που οι Trump και Pence (ή οι δικηγόροι τους) θα δήλωναν ότι είναι ικανοί να υπηρετήσουν.

Εκλογική "θερμομέτρηση"

Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο Trump αντιστεκόταν σε πολλά από τα μέτρα προστασίας που σύστησαν οι ειδικοί. Οι σύμβουλοί του λένε ότι είναι αποφασισμένος να αποπνέει έναν αέρα ομαλότητας με την ελπίδα να πείσει τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να δαπανήσουν χρήματα για να αναζωπυρώσουν την αμερικανική οικονομία. Ίσως η επανεκλογή του κριθεί από αυτό.

Στην πραγματικότητα, περισσότερο από τον οικονομικό, γεωπολιτικό ή συνταγματικό κίνδυνο, η πιο σίγουρη συνέπεια μιας διάγνωσης κορονοϊού στο Οβάλ Γραφείο –ή μιας διπλής διάγνωσης– είναι ότι θα αυξήσει σημαντικά τον εκλογικό κίνδυνο για τον Trump, επιδεινώνοντας την ήδη περιορισμένη εμπιστοσύνη του λαού στην προσπάθειά του να ξανανοίξει την οικονομία. Παρότι πολλά κράτη λαμβάνουν διστακτικά μέτρα για την άρση των περιορισμών σε επιχειρήσεις και δημόσιες δραστηριότητες, μια δημοσκόπηση του Pew Research Center της 7ης Μαΐου διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών (68%) δηλώνει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της είναι το γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας. 

Με τον ιό να έχει επισκεφτεί ήδη τη Δυτική Πτέρυγα, ο Trump φάνηκε σε συνέντευξη Τύπου στις 11 Μαΐου πιο πρόθυμος να λάβει προφυλάξεις, γνωρίζοντας ενδεχομένως ότι μια προεδρική ασθένεια θα μπορούσε να καταστρέψει τις ελπίδες επανεκλογής του.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear