Το ασφαλές εμβόλιο για τον κορονοϊό θα αργήσει πολύ

Μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου θεωρεί υπεραισιόδοξο τον στόχο των 12 έως 18 μηνών για την ανάπτυξη εμβολίου.

Τα 124 υποψήφια εμβόλια για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 έφθασε ο -ολοένα πιο μακρύς- κατάλογος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Από αυτά, τα δέκα εμβόλια προηγούνται, καθώς έχουν πλέον εισέλθει στο στάδιο της κλινικής αξιολόγησης σε ανθρώπους, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη στο προκλινικό στάδιο, δηλαδή σε επίπεδο μελέτης στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα.

Τα μισά (πέντε) από τα εμβόλια που ήδη βρίσκονται στο κλινικό στάδιο είναι κινεζικά, τα τρία αμερικανικά, το ένα βρετανικό (της Οξφόρδης) και ένα είναι διεθνής συνεργασία. Η ανάπτυξη των 124 εμβολίων γίνεται με οκτώ διαφορετικές τεχνολογίες ή φαρμακευτικές πλατφόρμες (RNA, DNA, αδρανοποιημένος ιός κ.ά.).

Είδηση αποτελεί ότι η Merck, μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου με μακρά παράδοση στα εμβόλια, η οποία έως τώρα ήταν περιέργως απούσα από τη διεθνή "κούρσα" για την Covid-19, ξαφνικά δήλωσε παρούσα. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι θα αναπτύξει και θα παράγει δύο διαφορετικά εμβόλια, καθώς επίσης αποφάσισε να στηρίξει ένα πολλά υποσχόμενο αμερικανικό πειραματικό αντιικό φάρμακο, το EIDD 2801 του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που ήδη άρχισε να δοκιμάζεται κλινικά στη Βρετανία από τη Ridgeback Therapeutics, με την οποία η Merck συμφώνησε να συνεργαστεί.

Ο πρόεδρος της Merck Research Laboratories, ανοσολόγος Ρότζερ Περλμούτερ, δήλωσε στο "Science" ότι η εταιρεία έχει την εμπειρία και τις δυνατότητες να επιταχύνει την ανάπτυξη των εμβολίων, καλύπτοντας το έδαφος σε σχέση με μικρότερες εταιρείες που έχουν κάνει μεγαλύτερη πρόοδο. Αρνήθηκε, πάντως, να αποκαλύψει πόσα χρήματα αποφάσισε να επενδύσει η Merck στα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Ο Περλμούτερ τόνισε ότι "τα περισσότερα προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων αποτυγχάνουν, είναι πολύ δύσκολο να φτιαχτεί ένα εμβόλιο". Όπως εκτιμά, είναι πιθανό ότι ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερα από ένα εμβόλια για την Covid-19, προκειμένου να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση.

Η Merck είχε σημειώσει στο παρελθόν επιτυχία με την ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό Έμπολα, το οποίο βγήκε στην αγορά το 2019. Για την ανάπτυξη του ενός από τα δύο εμβόλια για την Covid-19, ο φαρμακευτικός γίγαντας εξαγόρασε την αυστριακή εταιρεία βιοτεχνολογίας Themis Bioscience, η οποία έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορονοϊό. Το άλλο εμβόλιο θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό IAVI, με βάση την ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο για τον Έμπολα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Merck, Κεν Φρέζιερ, σε συνέντευξή του στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ανέφερε ότι θεωρεί υπεραισιόδοξο τον στόχο των 12 έως 18 μηνών για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου. Όπως είπε, θα απαιτηθούν "πολύ μεγάλες" κλινικές δοκιμές, που θα χρειαστούν αρκετούς μήνες, αν όχι χρόνια, για να ολοκληρωθούν.

"Θέλεις να είσαι βέβαιος όταν φτιάχνεις ένα εμβόλιο για εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια ανθρώπους, ότι αυτό είναι ασφαλές", επισήμανε. "Η ταχύτητα είναι ένας παράγων, αλλά με διάφορους τρόπους δεν αποδεχόμαστε πραγματικά την έννοια της κούρσας. Κατανοούμε την επείγουσα κατάσταση, όμως ο στόχος μας δεν είναι να προηγούμαστε στα αρχικά στάδια, αλλά να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο που θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό", σημείωσε ο ίδιος.

Αυτή η επιφυλακτικότητα του Φρέζιερ έρχεται σε αντίθεση με την παρότρυνση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να υπάρξει ένα εμβόλιο "έως το τέλος του έτους ή λίγο μετά".

Ο σύνδεσμος του ΠΟΥ για τον αναλυτικό κατάλογο των υποψήφιων εμβολίων.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Θυμηθήκαμε τον σεισμό του 1999 της Πάρνηθας -6 Ρίχτερ και 143 νεκροί

Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στα Στύρα Ευβοίας μας θύμισε ξανά το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Αθήνας: τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας το 1999.

Ο Conor McGregor θέλει να κατέβει για πρόεδρος της Ιρλανδίας

Ο Conor McGregor ανακοίνωσε ότι θέλει να κατέβει για πρόεδρος της Ιρλανδίας και ζητά από τους πολίτες να πιέσουν τους τοπικούς συμβούλους. Μεγάλα λόγια, έντονες δηλώσεις και μια εκστρατεία που έχει ήδη ανάψει φωτιές στο Δουβλίνο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος σχεδιαστής μόδας Giorgio Armani

Μια από τις πιο πρωτοποριακές και επιδραστικές προσωπικότητες της ιταλικής μόδας παγκοσμίως, πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών στις 4 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.

Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026

Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο

Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.