Οι επόμενες startups του δισεκατομμυρίου για το 2020

25 startups που σύμφωνα με το Forbes έχουν τα φόντα να σπάσουν το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων.

Γράφει: Esquire Editors 17 Ιουνίου 2020

Για έκτη συνεχή χρονιά, το Forbes σε συνεργασία με την TrueBridge Capital Partners "διέτρεξε” τη χώρα αναζητώντας τις 25 ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στις οποίες "ποντάρουν” οι εταιρείες venture capital ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε αξία το 1 δισ. δολάρια. Η TrueBridge ζήτησε από 300 εταιρείες venture capital να ονοματίσουν τις εταιρείες που θεωρούν ότι θα αποτελέσουν τους επόμενους "μονόκερους”, ενώ το Forbes προσέγγισε απευθείας περισσότερες από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, εισχώρησαν στα "άδυτά” τους, αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία περίπου 140 εξ αυτών και "ανακρίνοντας” τους ιδρυτές τους.

Ακολουθούν 25 startups, με αλφαβητική σειρά, που σύμφωνα με το Forbes έχουν τα "φόντα” να σπάσουν το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων.

Acorns

Ιδρυτές: Jeff Cruttenden, Walter Cruttenden - Διευθύνων Σύμβουλος: Noah Kerner 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 257 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 50 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Bain Capital, e.ventures, Greycroft, NBCUniversal, PayPal, TPG Capital

Ο Walter Cruttenden, ο οποίος προηγουμένως "έτρεχε” τον επενδυτικό τραπεζικό "βραχίονα” της E-Trade, και ο γιος του Jeff ίδρυσαν την fintech εταιρεία Acorns το 2012 με στόχο να "μαζέψουν” τα "ψιλά” πελατών τους από αγορές χρεωστικών και πιστωτικών καρτών και να τα επενδύσουν μέσω ενός προγράμματος αυτόματων επενδύσεων. Επικεντρώθηκαν στα ETFs, δημιουργώντας έναν αλγόριθμο με τη βοήθεια του Νομπελίστα οικονομολόγου Harry Markowitz. Το 2014, ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους και ανέθεσαν το "τιμόνι” στον Noah Kenrer, έναν 42χρονο "κατά συρροή” επιχειρηματία, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η Acorns, που διαθέτει 7,7 εκατ. πελάτες και έχει υπό τη διαχείρισή της περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, χρεώνει 1 δολάριο τον μήνα τους πελάτες-επενδυτές. Παρέχει, επίσης, λαγαριασμούς συνταξιοδότησης και όψεως έναντι 3 δολαρίων τον μήνα. Στις 18 Μαρτίου 2020, όταν ο S&P 500 σημείωσε "βουτιά” 5%, η Acorns κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση πελατών. "Κάθε ύφεση τελειώνει με άνοδο”, σημειώνει ο Kerner.

Algolia

Ιδρυτές: Nicolas Dessaigne, Julien Lemoine - Διευθύνουσα Σύμβουλος: Bernadette Nixon
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 184 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 50 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Accel, Alven, SaaStr Fund, Salesforce Ventures

Όσοι αναζητούν διαδικτυακά μαθήματα στην ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα Coursera ή παρακολουθούν την αγαπημένη τους εκπομπή στο δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας των ΗΠΑ, ίσως δεν το γνωρίζουν, αλλά χρησιμοποιούν το λογισμικό της Algolia. Οι παραπάνω εταιρίες, όπως επίσης και οι Twitch, Under Armour και Slack συγκαταλέγοντας μεταξύ των 9.000 επιχειρήσεων που στηρίζονται στην Algolia για τη λειτουργία των μηχανισμών αναζήτησης στους ιστότοπούς τους, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της "διαδικτυακής δέσμευσης” των πελατών τους αλλά και στην αύξηση των εσόδων τους. Με τη βοήθεια της εταιρείας από το Σαν Φρανσίσκο, οι επισκέπτες στους ιστότοπους των πελατών της πραγματοποιούν 3 δισ. αναζητήσεις ημερησίως. Πλέον, η startup εταιρεία προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα αυτόματης εξατομίκευσης ιστοτόπων για κάθε επισκέπτη καθώς και ανάλυση στοιχεία για το αποτέλεσμα κάθε αναζήτησης, όπως για παράδειγμα εάν κατέληξε σε κάποια αγορά. "Ο πήχης των προσδοκιών για μια εξαιρετική εμπειρία χρήσης έχει καθοριστεί από τη Google, το Netflix και το Facebook, και συνεχως ανεβαίνει”, λέει ο 43χρονος Dessaigne, συνιδρυτής της εταιρείας. "Το 99,9% των εταιρειών δεν μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του τι μπορούν οι ίδιες να προσφέρουν, εσωτερικά, και των προσδοκιών των χρηστών. Εκεί, ερχόμαστε εμείς”, προσθέτει.

Andela

Ιδρυτές: Iyinoluwa Aboyeji, Ian Carnevale, Nadayar Enegesi, Jeremy Johnson (Διευθύνων Σύμβουλος), Brice Nkengsa, Christina Sass 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 181 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 50 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Chan Zuckerberg Initiative, CRE Venture Capital, Generation Investment Management, Spark Capital

Από την έδρα της στη Νέα Υόρκη, η Andela συνδράμει στην κάλυψη της έλλειψης των ΗΠΑ σε καταρτισμένο εργατικό δυναμικό στον τεχνολογικό τομέα, εντοπίζοντας και εκπαιδεύοντας προγραμματιστές λογισμικού στην Αφρική, τους οποίους στη συνέχεια ενσωματώνει στα εξ αποστάσεως τμήματα εταιρειών όπως η Microsoft, το Facebook και η Google. Ο Johnson, ο 36χρονος συνιδρυτής της εταιρείας, ίδρυσε την Andela μόλις δύο μήνες αφότου εισήγαγε στο χρηματιστήριο την πρώτη του νεοφυή εταιρεία διαδικτυακής εκπαίδευσης 2U, το 2014. "Έχουμε εξελιχθεί στον βασικό ‘αγωγό’ διασύνδεσης των τεχνολογικών οικοσυστημάτων που υπάρχουν σε όλη την Αφρική με τις ΗΠΑ", σημειώνει. Αν και η πανδημία του κορονοϊού έχει επιβραδύνει τα σχέδια επέκτασης της Andela, δεδομένου ότι οι εταιρείας έχουν "παγώσει” τις προσλήψεις προσωπικού, ο Johnson υποστηρίζει ότι μακροπρόθεσμα η πρακτική αυτή θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις εταιρείες παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν εργαζομένους που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Benchling

Ιδρυτές: Ashu Singhal,  Sajith Wickramasekara (Διευθύνων Σύμβουλος) 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 114 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 21 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Alkeon, Andreessen Horowitz, Benchmark, Menlo Ventures, Thrive Capital, Y Combinator

Ο Wickramasekara ήταν φοιτητής στο MIT όταν συνέλαβε την ιδέα για ένα εργαλείο σχεδιασμού Crispr (σ.σ. τεχνολογία στην επιστήμη της γενετικής που επιτρέπει την επεξεργασία γονιδίων του DNA για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους) που βασίζεται στο cloud (υπολογιστικό νέφος) ώστε να βοηθήσει τους επιστήμονες. Οκτώ χρόνια αργότερα, η Regeneron, η Gilead και εκατοντάδες ακόμη εταιρείες χρησιμοποιούν το "συνεργατικό” λογισμικό έρευνας και ανάπτυξης της Benchling. Στην παρούσα φάση, καθώς πολλοί πελάτες της κάνουν "αγώνα δρόμου” για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Benchling βρίσκεται στις επάλξεις - ωστόσο, έχει σταματήσει τις ενημερώσεις λογισμικού σε όσους πελάτες της τα έργα τους απαιτούν πλήρη "θωράκιση”.

Capsule

Ιδρυτής: Eric Kinariwala (Διευθύνων Σύμβουλος) 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 270 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 100 εκατ. δολάρια
Βασικοί Επενδυτές: Glade Brook Capital, TCV, Thrive Capital

Πριν από πέντε χρόνια, ο Kinariwala χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν μία ώρα στην ουρά του Duane Reade (σ.σ. αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ) στη γειτονιά του στη Νέα Υόρκη προκειμένου να αγοράσει ένα φάρμακο για τη ρινοκολπίτιδα, για να ανακαλύψει τελικά ότι το φάρμακο δεν ήταν διαθέσιμο. Η εμπειρία του αυτή τον ώθησε να ξεκινήσει την Capsule, η οποία παρέχει υπηρεσίες φαρμακείου είτε μέσω γραπτού μηνύματος είτε μέσω εφαρμογής, με δωρεάν παράδοση μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών στην πόρτα του πελάτη, εντός χρονικού διαστήματος δύο ωρών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού "(η Capsule) εξελίχθηκε από μια υπηρεσία διευκόλυνσης, σε ουσιαστική ανάγκη”, λέει ο 37χρονος Kinariwala, κάτοχος MBA από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί ως στέλεχος επενδύσεων στους τομείς της λιανικής και της υγειονομικής περίθαλψης. Έχοντας "κερδίσει” την αγορά της Νέας Υόρκης και με εξασφαλισμένα κεφάλαια, η Capsule σχεδιάζει τώρα τη μελλοντική επέκτασή της. "Τους επόμενους 18 μήνες θα βρισκόμαστε παντού", σημειώνει ο Kinariwala. "Δεν πρόκειται να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Θα επεκταθούμε σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα”, συμπληρώνει.

Coalition

Ιδρυτές: John Hering, Joshua Motta (Διευθύνων Σύμβουλος) 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 125 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 27 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Hillhouse Capital, Ribbit Capital, Valor Equity Partners, Vy Capital

Η εταιρεία ασφαλίσεων έναντι κυβερνοεπιθέσεων Coalition βοηθά τις εταιρείες να ανακτήσουν απώλειες ύψους έως και 15 εκατ. δολαρίων από επιθέσεις ransomware, εκβιασμούς, απάτες και παραβιάσεις ασφάλειας. Συνδράμει, επίσης, στην αποτροπή τέτοιων απωλειών "σαρώνοντας” το διαδίκτυο προκειμένου να εντοπίσει τρωτά σημεία και να προειδοποιήσεις τους χρήστες για τις πιθανές απειλές. Ο 36χρονος Motta, ο οποίος στο παρελθόν "πολεμούσε” το κυβερνοέγκλημα μέσω της CIA, ίδρυσε την εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο μαζί με τον 37χρονο Hering, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του "μονόκερου” Lookout που παρέχει υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας για κινητές συσκευές. "Όταν δούλευα για την κυβέρνηση, δεν είχαμε εντολή να προστατεύουμε τις εταιρείες”, λέει ο Motta. "Με την Coalition μπορούμε να προστατεύσουμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε να αντέξουν το κόστος απόκτησης ολοκληρωμένων τεχνολογιών κυβερνοασφάλειας”, συμπληρώνει.

Cockroach Labs

Ιδρυτές: Ben Darnell, Spencer Kimball (Διευθύνων Σύμβουλος), Peter Mattis 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 195 εκατ. δολάρια 
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 5 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Altimeter, Benchmark, Bond, GV, Index Ventures, Redpoint

Οι κατσαρίδες είναι γνωστό ότι δύσκολα σκοτώνονται. Στον 46χρονο επιχειρηματία Kimball αρέσει αυτός ο παραλληλισμός με τη startup του, τη Cockroach Labs. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τη σχεσιακή βάση δεδομένων της εταιρείας του που τρέχει στο υπολογιστικό νέφος (cloud), όπως λέει, είναι πιο ανθεκτικές, πιο προστατευμένες από δυσλειτουργίες ή σφάλματα του συστήματος. "Δεν χρειάζεται να κάνεις ‘νεκροψία”, σημειώνει. Η νεοϋορκέζικη startup έχει "χτίσει” ένα εντυπωσιακό πελατολόγιο περίπου 100 εταιρειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Bose, η Comcast και το Netflix. Τον Μάιο, η εταιρεία άντλησε 87 εκατ. δολάρια από επενδυτές, με την αποτίμησή της να φτάνει στα 850 εκατ. δολάρια. "Έχουν μεταφέρει την κατηγορία μας (σ.σ. των σχεσιακών βάσεων δεδομένων) στην εποχή του cloud”, τονίζει.

Expanse

Ιδρυτές: Tim Junio (Διευθύνων Σύμβουλος), Matt Kraning, Shaun Maguire 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 136 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 30 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Founders Fund, IVP, New Enterprise Associates, TPG Capital

Οι ιδρυτές της εταιρείας Junio και Kraning συνέλαβαν την ιδέα δημιουργίας της Expanse ενώ υπηρετούσαν ως σύμβουλο στο Darpa, τον ερευνητικό βραχίονα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Σήμερα, η νεοφυής εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο παρέχει στους πελάτες της, όπως η CVS και η PayPal, συνολική εικόνα των διασυνδεδεμένων στο διαδίκτυο περιουσιακών τους στοιχείων, όπως των domains, των διευθύνσεων IP και της υποδομής cloud, επιτρέποντάς τους να εντοπίζουν διαδικτυακές ευπάθειες και κυβερνοεπιθέσεις. "Συνειδητοποίησα ότι με το μειωμένο κόστος χρήσης υπολογιστικής δύναμης, το εύρος ζώνης συχνοτήτων και των αποθήκευση δεδομένων οι νεοφυείς εταιρείες μπορούν πλέον να καταγράψουν τη διαδικτυακή έκθεση με τον ίδιο τρόπου που θα μπορούσαν να το κάνουν και οι κυβερνήσεις με τους τεράστιους προϋπολογισμούς τους”, λέει ο 36χρονος Junio.

Fivetran

Ιδρυτές: Taylor Brown, George Fraser (Διευθύνων Σύμβουλος) 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 60 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 15 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Andreessen Horowitz, CEAS, Matrix Partners, Y Combinator

Όταν οι ιδρυτές της Fivetran, Fraser και Brown, παρουσίασαν για πρώτη φορά την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων το 2012, το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν περιορισμένο. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η αξία της υπηρεσίας έχει γίνει ξεκάθαρη. "Πρόκειται για μια πραγματικά πολύτιμη υποδομή αν το κάνεις σωστά”, λέει ο 36χρονος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Fraser, πρώην μέλος της επιστημονικής ομάδας της Emerald Therapeutics. Η Fivetran, το όνομα της οποίας αποτελεί μια παρήχηση του συστήματος κωδικοποίησης της IBM της δεκαετίας του 1950, Fortran, συγκεντρώνει τα δεδομένα μιας επιχείρησης ή οργανισμού από τα επιμέρους μεμονωμένα συστήματα χρησιμοποιώντας "προκατασκευασμένους” συνδέσμους, ούτως ώστε να είναι διαθέσιμα για σύνθετες αναλύσεις. Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει κατασκευάσει περισσότερους από 130 αυτοματοποιημένους συνδέσμους για πηγές δεδομένων πελατών της, στους οποίους συγκαταλέγονται οι Salesforce, Oracle και Dropbox. Πελάτες της είναι επίσης οι Square, DocuSign και ClassPass.

Gong

Ιδρυτές: Amit Bendov (Διευθύνων Σύμβουλος), Eilon Reshef 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 133 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 30 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Battery Ventures, Norwest Venture Partners, Sequoia

Το λογισμικό της Gong ενσωματώνει και σαρώνει αυτόματα τις επικοινωνίες ενός χρήστη με πελάτες τους -emails, τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις- για να εντοπίσει ποιος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια αναβάθμιση ή ενδέχεται να κλείσει τον λογαριασμό του. Η εξοικονόμηση χρόνου που παρέχει αυτού του είδους η υπηρεσία, τύπου Big Brother, την κάνει ελκυστική, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Bendov. "Είναι σαν να βάζεις το Google και έναν άνθρωπο να επιμεληθούν την ίδια λίστα”, προσθέτει. Ο 55χρονος Bendov, πρώην διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς εταιρείας λογισμικού ανάλυσης επιχειρηματικών στρατηγικών SiSense, συνεταιρίστηκε με τον 48χρονος Eilon Reshef, ο οποίος ήταν συνιδριτής της εταιρείας λογισμικού WebCollage, και δημιούργησαν την Gong το 2015. Ορισμένες επιχειρήσεις παλεύουν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού θέτοντας υπό "κατ’ οίκον περιορισμό” τους εργαζόμενούς τους, αντίθετα η Gong επωφελείται. "Τάσεις που πιστεύαμε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να υιοθετηθούν, όπως το να δουλεύουν οι άνθρωποι από το σπίτι τους, έγιναν πραγματικότητα σε μερικές εβδομάδες", λέει ο Bendov.

Homebound

Ιδρυτές: Jack Abraham,  Nikki Pechet (Διευθύνων Σύμβουλος) 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 53 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 10 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Atomic, Fifth Wall, Thrive Capital

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2017 που "σάρωσαν” την επαρχία της Καλιφόρνιας (όπου μένουν ο Abraham και η Pechet), οι δυό τους ίδρυσαν τη Homebound στην κοντινή πόλη Santa Rosa με στόχο να βοηθήσουν τους άλλους άλλους ανθρώπους να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους - διαχειριζόμενοι κάθε απαραίτητη διαδικασία, από την έκδοση οικοδομικής άδειας και την είσπραξη των ασφαλιστικών αποζημιώσεων μέχρι τον σχεδιασμό και την ανέγερση μιας κατοικίας. "Τη στιγμή που βλέπαμε τον κόσμο να προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε αυτή τη δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί η ανέγερση μιας κατοικίας, ξέραμε ότι υπήρχαν πραγματικά απλά τεχνολογικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνταν σε άλλους κλάδους, που θα μπορούσαν να κάνουν το όλο εγχείρημα ευκολότερο”, λέει η 38χρονος Pechet, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας. Σήμερα, η Homebound ξαναχτίζει 150 σπίτια που χάθηκαν στις πυρκαγιές.

Ironclad

Ιδρυτές: Jason Boehmig (Διευθύνων Σύμβουλος), Cai GoGwilt 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 84 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 10 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Accel, Sequoia, Y Combinator

"Οι συμβάσεις αποτελούν τον πυρήνα της επιχειρηματικότητας, αλλά αποτελούν μια αργή διαδικασία, συχνά αναποτελεσματική και αποθητική”, λέει ο Boehmig, συνιδρυτής της Ironclad. Αυτό όμως είναι το σημείο όπου κάνει την εμφάνισή της η Ironclad. Η νεοφυής εταιρεία λογισμικού του Σαν Φρανσίσκο διευκολύνει τις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται, να επεξεργάζονται, να διαμοιράζονται και να επικαλούνται συμβάσεις με εύκολο τρόπο. Οι πελάτες της Ironclad, στους οποίους περιλαμβάνονται οι MasterCard, Staples και Reddit, συνεργάζονται στενά με τη νομική ομάδα της εταιρείας ώστε να προσαρμόσουν το λογισμικό της ο καθένας στις ανάγκες του. Ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, ο 31χρονος GoGwilt, είναι πρώην μηχανικός της Palantir και κάτοχος τριών πτυχίων από το MIT. Ο διευθύνων σύμβουλος, ο 38χρονος Boehmig, είναι πρώην στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής και δικηγόρος εταιρικού δικαίου.

Lyra Health

Ιδρυτές: Dena Bravata,  David Ebersman (Διευθύνων Σύμβουλος), Bob Kocher, Bryan Roberts 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 176 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 50 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Glynn Capital, Greylock Partners, IVP, Meritech Capital, Tenaya Capital, Venrock

Κάθε χρόνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα, ωστόσο το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεν είναι η θεραπεία αλλά η πρόσβαση σε αυτής. Ο 50χρονος Ebersman άφησε τη δουλειά του ως οικονομικός διευθυντής του Facebook το 2014 για να ασχοληθεί με την επίλυση αυτού του προβλήματος. Τη λύση δίνει η Lyra, η οποία βοηθά τις εταιρείες να παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους υπαλλήλους τους. Περίπου 40 εταιρείες συμμετέχουν ήδη στο εγχείρημα, συμπεριλαμβανομένων των eBay, Pinterest και Starbucks, παρέχοντας σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους πρόσβαση στους 3.000 θεραπευτές, συμβούλους και γιατρούς της Lyra. Στην παρούσα συγκυρία που ο κορονοϊός στρεσάρει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς, η ψυχική υγεία έχει βρεθεί στο προσκήνιο. Η εταιρεία που εδρεύει στο Burlingame, στην Καλιφόρνια, αναμένεται να διπλασιάσει τα κέρδη της φέτος, στα 100 εκατ. δολάρια. "Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι εταιρείες γνωρίζουν ότι προκειται για ένα σημαντικό μέρος του παζλ", λέει ο Ebersman.

Mirror

Ιδρυτές: Brynn Putnam (Διευθύνουσα Σύμβουλος) 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 72 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 45 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Lerer Hippeau, Point72 Ventures, Spark Capital

Η εταιρεία είναι γνωστή για τους αξίας 1.495 δολαρίων καθρέπτες της που λειτουργούν ως οθόνες για κατ’ οίκον γυμναστική, με τους χρήστες να καταβάλουν επιπλέον 39 δολάρια τον μήνα για να μπορούν να παρακολουθήσουν απεριόριστα μαθήματα άσκησης, που περιλαμβάνουν τα πάντα, από αεροβικές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης έως γιόγκα. Η 36χρονη Putnam, πρώην μπαλαρίνα και ιδρύτρια του boutique fitness studio Refine Method, κυκλοφόρησε το προϊόν πριν από δύο χρόνια. Αναπτυσσόταν ήδη με ταχείς ρυθμούς, πριν ακόμη ο κορονοϊός κλείσει τα γυμναστήριο και κρατήσει τον κόσμο σπίτι του. Για τη νεοϋορκέζικη Mirror "τα Χριστούγεννα ήρθαν τον Απρίλιο", λέει η ιδρύτρια της εταιρείας.

Moveworks

Ιδρυτές: Jiang Chen, Vaibhav Nivargi, Bhavin Shah (Διευθύνων Σύμβουλος), Varun Singh 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 105 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 10 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Bain Capital, Iconiq Capital, Kleiner Perkins, Lightspeed

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία αυτοματοποιεί τις υπηρεσίες υποστήριξης πληροφοριακών συστημάτων, χρησιμοποιώντας την επεξεργασία της φυσικής γλώσσας ώστε διαδικασίες όπως το ξεκλείδωμα λογαριασμός ή η κλήση συναδέλφων σε γκρουπ ηλεκτρονικής επικοινωνίας να γίνονται αυτοματοποιημένα και χωρίς την ανάγκη πληροφορικάριου. "Κατά μέσο όρο χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ημέρες για να διεκπεραιωθεί ένα αίτημα πληροφορικής μιας μεγάλης επιχείρησης, χρόνος όχι αρκετά σύντομος για μια μοντέρνα οικονομία”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος Shah. "Με την επεξεργασία φυσικής γλώσσας της Moveworks, μπορούμε να επιλύσουμε τα ίδια προβλήματα μέσα σε λίγα λεπτά ή ακόμα και σε δευτερόλεπτα", προσθέτει. Η startup εταιρεία που εδρεύει στο Mountain View, της Καλιφόρνια, ιδρύθηκε το 2016. Δύο χρόνια αργότερα, η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας ήταν σε θέσει να επιλύσει μόλις το 5% έως το 8% των αιτημάτων πληροφορικής μιας εταιρείας. Σήμερα, χάρη στην εξελιγμένη μηχανική μάθηση, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί περίπου στο 40%, κερδίζοντας πελάτες στους οποίους περιλαμβάνονται οι Broadcom και LinkedIn. Ο 42χρονος Shah ελπίζει τώρα να επεκταθεί πέρα από τον τομέα της πληροφορικής, στους τομείς ανθρώπινου δυναμικού, των νομικών θεμάτων, του μάρκετινγκ και των οικονομικών.

Rippling

Ιδρυτές: Parker Conrad (Διευθύνων Σύμβουλος), Prasanna Sankar 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 100 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 10 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Initialized Capital, Kleiner Perkins, Y Combinator 

Τέσσερα χρόνια μετά την παραίτησή του από τη Zenefits μετά από πιέσεις των μετόχων, ο αμφιλεγόμενος ιδρυτής της Conrad επέστρεψε στο προσκήνιο με τη Rippling. Το νεοφυής εταιρεία αναπτύσσει λογισμικό διαχείρισης μισθοδοσίας, επιδομάτων, υλικών και εφαρμογών μέσω κοινής πλατφόρμας, διασφαλίζοντας ότι την απρόσκοπτη εργασία του προσωπικού και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο διοικητικής εργασίας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Shipwell

Ιδρυτές: Gregory Price (Διευθύνων Σύμβουλος), Jason Traff 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 47 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 30 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Fifth Wall, First Round Capital, Georgian Partners

Ο 37χρονος Traff, "κατά συρροήν” επιχειρηματίας, έμαθε τα προβλήματα του χώρου των αποστολών εμπορευμάτων με τον δύσκολο τρόπο, μέσω της προηγούμενης startup που είχε ιδρύση, την CopyCat Paintings, μια επιχείρηση αναπαραγωγής έργων τέχνης με έδρα το Χονγκ Κονγκ. "Έχουμε αντιμετωπίσει πιέσεις, εκβιασμούς, ακόμη και μία απαγωγή. Λύσαμε όλα τα προβλήματα, εκτός από τη μεταφορά", θυμάται. Έτσι, το 2017, συνεργάστηκε με τον 38χρονο Price, πρώην σύμβουλος θεμάτων εφοδιαστικής αλυσίδας στη McKinsey, και ξεκίνησαν τη Shipwell. Με τη βοήθεια τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, η Shipwell, που εδρεύει στο Ώστιν του Τέξας, παρέχει υπηρεσίες παρακολούθησης εμπορευμάτων αλλά και ανάλυση στοιχείων που μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να εξοικονομήσουν στους πελάτες της, όπως η Premier Packaging και η Crystal Geyser, εκατομμύρια δολάρια σε έξοδα αποστολής. "Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει πλήξει τον πλανήτη, οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού δεν είναι πλέον back-office", λέει ο Traff. "Αποτελεί κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα αποστολής”, προσθέτει.

Signal Sciences

Ιδρυτές: Nick Galbreath, Zane Lackey, Andrew Peterson (Διευθύνων Σύμβουλος) 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 62 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 30 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: CRV, Harrison Metal, Index Ventures, Lead Edge Capital, OATV

Οι τρεις ιδρυτές της εταιρείας πρωτοσυναντήθηκαν όταν εργάζονταν ως προγραμματιστές λογισμικού στην εταιρεία Etsy, όπου σχεδίασαν το σύστημα κυβερνοασφάλειας για τον ιστότοπο της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση μιας πραγματικής ανάγκης στον χώρο της ασφάλειας. Το 2014, ίδρυσαν τη Signal Sciences με έδρα το Λος Άντζελες, η οποία παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας διαδικτυακών εφαρμογών από κυβερνοεπιθέσεις. Η ζήτηση εκτινάσσεται καθώς η δουλειά που γινόταν προηγουμένως μέσω των εταιρικών δικτύων, πλέον διεκπεραιώνεται μέσω του ανοιχτού ιστού καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι. Ο 36χρονος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Peterson, αναμένει ότι η τάση της εξ αποστάσεως εργασίας θα επιταχυνθεί στο μέλλον.

SmartRent

Ιδρυτής: Lucas Haldeman (Διευθύνων Σύμβουλος) 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 102 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 35 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Bain Capital, RET Ventures, Spark Capital

Η SmartRent δραστηριοποιείται στον τομέα του "έξυπνου σπιτιού”, διαθέτοντας προϊόντα όπως "έξυπνες” κλειδαριές και θερμοστάτες, για οικιστικά συγκροτήματα. Η εταιρεία, με έδρα το Scottsdale της Αριζόνα, χρεώνει έως και 1.000 δολάρια για την εγκατάσταση και τον εξοπλισμό, συν 5 έως 10 δολάρια τον μήνα. Οι "έξυπνες” κλειδαριές επιτρέπουν στους πιθανούς ενοικιαστές να δουν κενά διαμερίσματα χωρίς τη συνοδεία μεσίτη, μια υπηρεσία που αναμένεται να κάνει θραύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η SmartRent έχει συνεργαστεί με σχεδόν 100 ιδιοκτήτες οικιστικών συγκροτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Essex Property Trust (που είναι και επενδυτής στην εταιρεία) για να εγκαταστήσει την τεχνολογία "έξυπνου σπιτιού” σε 90.000 ακίνητα - με στόχο να φτάσει τις 300.000 ακίνητα έως το τέλος του έτους. Ο Haldeman, ο 42χρονος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ήταν προηγουμένως διευθυντής τεχνολογίας στην Colony Starwood Homes (τώρα Invitation Homes) και γνωρίζει τον "πόνο” που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. "Είμαστε πραγματικά χειριστές", λέει.

Solugen

Ιδρυτές: Gaurab Chakrabarti (Διευθύνων Σύμβουλος), Sean Hunt 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 80 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 12 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Fifty Years, Founders Fund, Y Combinator 

Ο Chakrabarti και ο Hunt, 31 ετών αμφότεροι, ανέπτυξαν στελέχη βακτηρίων που έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία με ένζυμα που μπορούν να μετατρέψουν τη ζάχαρη που περιέχει το καλαμπόκι σε χημικές ουσίες που παράγονται συνήθως διασπώντας το λάδι. Η εταιρεία του Χιούστον μπορεί να παράξει στη συνέχεια με βιολογικό τρόπο συστατικά που είναι απαραίτητα από τα απολυμαντικά των χεριών έως τον καθαρισμό λυμάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Chakrabarti, ελπίζει ότι το επόμενη βήμα της εταιρείας θα είναι η ανάπτυξη βιώσιμων λιπασμάτων για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Superhuman

Ιδρυτές: Conrad Irwin, Vivek Sodera, Rahul Vohra (Διευθύνων Σύμβουλος) 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 51 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 20 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Andreessen Horowitz, First Round 

Η Superhuman χρεώνει χρήστες του Gmail και του iPhone 30 δολάρια τον μήνα, ισχυριζόμενοι ότι τους βοηθά να διεκπεραιώσουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δύο φορές πιο γρήγορα μέσω του "inbox zero": όπου συγκεντρώνονται τα μηνύματα που δεν απαιτούν απάντηση. Οι ιδρυτές της εταιρείας πούλησαν την προηγούμενη startup τους, Rapportive, στο LinkedIn το 2012.

Tally

Ιδρυτές: Jason Brown (Διευθύνων Σύμβουλος), Jasper Platz 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 92 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 20 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Andreessen Horowitz, Cowboy Ventures, Kleiner Perkins, Shasta Ventures 

Ο 40χρονος επιχειρηματίας Brown έχει βάλει σκοπό να βοηθήσει τον κόσμο να αντεπεξέλθει στα δάνειά του, ήδη από τότε που ακόμη ήταν έφηβος, καθώς προερχόταν από μια οικογένεια χωρίς μεγάλη οικονομική ευχέρεια. "Ειδικά μεταξύ της μορφωμένης ελίτ της Αμερικής, υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενσυναίσθησης για ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις”, λέει. Ο ίδιος επίσης δεν πίστευε ότι αρκεί για την επίλυση του προβλήματος να δώσει κανείς στον κόσμο τα εργαλεία που χρειάζεται για τη διαχείριση του χρέους. Έτσι, το 2015, μαζί με τον 40χρονο Platz, ίδρυσε την Tally, μια αυτοματοποιημένη εφαρμογή που βοηθά τους ανθρώπους να εξοφλήσουν το χρέος των πιστωτικών καρτών τους. Πώς λειτουργεί, οι χρήστες της Tally τραβούν φωτογραφίες των λογαριασμών των πιστωτικών καρτών τους και εάν πληρούν τις προϋποθέσεις (πρέπει να έχουν βαθμολογία FICO 660 ή υψηλότερη), η Tally τους προσφέρει μια νέα γραμμή πίστωσης. Στη συνέχεια, ο αλγόριθμός που έχει αναπτύξει η εταιρεία καθορίζει τις μηνιαίες πληρωμές και δίνει προτεραιότητα στις πληρωμές με βάση τα επιτόκια τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών είναι υψηλά (κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στο 15,05% πέρυσι, σύμφωνα με τη Federal Reserve), όμως η Tally ισχυρίζεται ότι μπορεί συνήθως να εξοικονομήσει στους χρήστες περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες επί των επιτοκίων που καταβάλλουν. Η εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο διαχειρίζεται σήμερα 500 εκατ. δολάρια χρέους, αριθμός πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς το καταναλωτικό χρέος μεγεθύνεται.

Tray.io

Ιδρυτές: Dominic Lewis, Alistair Russell, Richard Waldron (Διευθύνων Σύμβουλος) 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 109 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 15 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: GGV Capital, Meritech Capital, Mosaic Ventures, Spark Capital, True Ventures 

Τα εργαλεία αυτοματοποίησης των ροών εργασίας της Tray βοηθούν τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν δραστηριότητες όπως η προσέλκυση δυνητικών πελατών και η επεξεργασία πληρωμών. Οι Βρετανοί ομογενείς Waldron, Russell και Lewis ξεκίνησαν την Tray στο Λονδίνο το 2012 και για πέντε χρόνια έτρεξαν την εταιρεία με δικά τους κεφάλαια (μερικές φορές μεταπωλώντας μπότες στο eBay για εξασφαλίσουν χρήματα) πριν λάβουν σημαντική χρηματοδότηση από επενδυτές και μετεγκατασταθούν στο Σαν Φρανσίσκο. Τώρα οι πελάτες της εταιρείας, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Zendesk και GitHub, πληρώνουν 595 δολάρια και πλέον τον μήνα για τις υπηρεσίες της. Με την ενσωμάτωση εφαρμογών, η Tray βοηθά τις ομάδες μάρκετινγκ να δημιουργούν και να επικοινωνούν αυτόματα με δυνητικούς πελάτες και να εξοικονομούν πολλές εργατοώρες στα τμήματα πληροφορικής. "Στόχος της Tray είναι να επιτρέψει στους ανθρώπους να προχωρήσουν", λέει ο 35χρονος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Waldron.

Trusted Health

Ιδρυτές: Matt Pierce, Lennie Sliwinski (Διευθύνων Σύμβουλος) 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 25 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 28 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: Craft Ventures, Felicis Ventures, Founder Collective
 

Η Trusted Health διασυνδέει τους νοσηλευτές με τα νοσοκομεία που χρειάζονται προσωπικό. Οι ιδρυτές της Sliwinski, 33 ετών, και Pierce, 32 ετών, συναντήθηκαν στο Hired, όπου έμαθαν τη λειτουργία των marketplaces και προσάρμοσαν αυτή τη γνώση ειδικά στον τομέα της νοσηλείας, ωθούμενοι από την εμπειρία της μητέρας του Sliwinski που ήταν νοσοκόμα. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, οπότε και πριν ακόμη την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, η τριών ετών επιχείρηση αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς. Με την έλευση της πανδημίας, η Trusted με έδρα το Σαν Φρανσίσκο προσπαθεί να ανταποκριθεί στη αυξημένη ζήτηση. "Παρατηρουμε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των εγγραφών και τριπλασιασμό των ανοιχτών θέσεων στην πλατφόρμα μας [στο αποκορύφωμα της πανδημίας]", λέει ο Pierce, ο οποίος σημειώνει ότι πάνω από 1.500 νοσοκομεία έχουν εγγραφεί στον ιστότοπο της εταιρείας. Παρότι φέτος η εταιρεία εστιάζει στο να ανταποκριθεί στη ζήτηση για νοσηλευτές, μακροπρόθεσμα, η Trusted θεωρεί ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της θα μπορούσε να προσαρμοστεί ώστε να καλύψει και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Weave

Ιδρυτές: Clint Berry, Brandon Rodman (Διευθύνων Σύμβουλος), Jared Rodman 
Κεφάλαια που έχει αντλήσει: 152 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα κέρδη 2019: 50 εκατ. δολάρια
Βασικοί επενδυτές: A.Capital Ventures, Catalyst Investors, Crosslink Capital, Lead Edge Capital, Tiger Global Management 

Το 2008, ο Brandon Rodman δημιούργησε την πρώτη του εταιρεία, Recall Solutions, για να βοηθήσει τους οδοντιάτρους να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους μέσω τηλεφώνου. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι τα γραπτά μηνύματα θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικά. "Το τηλέφωνο είναι ακόμα εξαιρετικά σημαντικό, [αλλά] κανείς δεν το έχει καταστήσει πιο απαραίτητο”, λέει ο 38χρονος Rodman. Το 2011, ο Rodman με βάση αυτήν την ιδέα ξεκίνησε τη Weave, με έδρα το Lehi της Γιούτα. Αρχικά εστίασε στους οδοντιάτρους και στη συνέχεια πρόσθεσε οφθαλμιάτρους, κλινικές, κτηνιάτρους και άλλους επαγγελματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους πληρώνουν 595 δολάρια τον μήνα για τις υπηρεσίες της εταιρείας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τηλεφωνικές κλήσεις, τερματικά πληρωμής και αμφίδρομα μηνύματα. Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τη λειτουργία τους, η Weave έχει προσθέσει στις υπηρεσίες και την "αίθουσα αναμονής", μια λειτουργία που επιτρέπει στους ασθενείς να στείλουν μήνυμα όταν φτάσουν στο ραντεβού και τους επαγγελματίες να απαντήσουν ανάλογα όταν είναι σε θέση να τους δεχθούν.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκεις που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πόσα χρήματα έβγαλε το ζεύγος Biden μέσα στο 2023

Τα φορολογικά στοιχεία του προέδρου των ΗΠΑ και της πρώτης κυρίας μίλησαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης