Netflix vs Disney, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει

Οι δύο εταιρείες έγιναν ανταγωνίστριες από τη στιγμή που η Disney αποφάσισε να εμπλακεί στον "πόλεμο" της ροής περιεχομένου.

Γράφει: Esquire Editors 23 Ιουνίου 2020

Η τιμή της μετοχής της Netflix έχει εκτιναχθεί κατά 260% τα τελευταία τρία και κάτι χρόνια, από τα 124 δολάρια στο τέλος του 2016 στα 448 δολάρια στις 17 Ιουνίου 2020. Εξαιρετική επίδοση για τη Netflix. Την ίδια περίοδο, εξάλλου, η τιμή της μετοχής της Disney σημείωσε άνοδο μόνο 18%. Κι αυτό παρότι το περιθώριο καθαρού κέρδους της Disney ήταν υψηλότερο από αυτό της Netflix. 

Το γεγονός αυτό εγείρει το ερώτημα εάν έχει λογική η μεταβολή των τιμών των μετοχών. Πιστεύουμε ότι έχει και οι αριθμοί από τη σύγκριση των δύο εταιρειών το αποδεικνύει.

Σίγουρα, το καθαρό περιθώριο κέρδους της Disney ήταν υψηλότερο από αυτό της Netflix τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το "σημείο-κλειδί” που κάνει τη διαφορά είναι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων. Αν και τα έσοδα της Disney είναι υπερτριπλάσια αυτών της Netflix, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της είναι πολύ ηπιότερος καθώς διαμορφώνεται περίπου στο 26% μεταξύ του 2017 και 2019, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να εισρέουν το 2019 λόγω της εξαγοράς της Fox. Αντίθετα, τα έσοδα της Netflix σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 72% την περίοδο 2017-2019, ωθούμενα κυρίως από τη διεύρυνση της συνδρομητικής βάσης και τη διεθνή επέκταση της εταιρείας.

Παράλληλα, το περιθώριο κέρδους της Disney μειώθηκε το 2019 λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των εξόδων που σχετίζονται με την εξαγορά της Fox, ενώ αντίθετα της Netflix βελτιωνόταν συνεχώς φτάνοντας στο 9,9% το 2019 από 4,8% που ήταν το 2017, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.

Η Neftlix είναι ένα γίγαντας ροής περιεχομένου με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Παρότι δε η κερδοφορία της παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η τιμή της μετοχής της καταγράφει συνεχή, υγιή άνοδο χάρη στη βελτίωση της τελικής γραμμής αποτελεσμάτων και την αύξηση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας. Το γεγονός αυτό έχει διατηρήσει το P/E (λόγος τιμής/κέρδη) σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το P/E της Disney, η οποία είναι μεγαλύτερη και εδραιωμένη εταιρεία με διαφοροποιημένες δραστηριότητες.

Το τρέχον P/E της Netflix διαμορφώνεται στις 105 φορές έναντι 19 φορών της Disney, με βάση την τρέχουσα τιμή των τίτλων στο ταμπλό και τα κέρδη ανά μετοχή της χρήσης 2019. Επομένως, ποιος είναι ο παράγοντας εκείνος που μαζί με τα έσοδα διαμορφώνει αυτή τη διαφορά στις τιμές των μετοχών τους; Είναι το μείγμα των εσόδων.

Συγκρίνονται οι δραστηριότητες της Netflix και της Disney;

Η εικόνα διαφοροποιείται, ωστόσο, εάν ρίξει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά στις προοπτικές των βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών. 

Οι δύο τους έγιναν ανταγωνίστριες από τη στιγμή που η Disney αποφάσισε να εμπλακεί στον "πόλεμο” της ροής περιεχομένου. 

Σε αντίθεση, λοιπόν, με τη Netflix της οποία τα έσοδα προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις υπηρεσίες ροής περιεχομένου (στις ΗΠΑ και διεθνώς), η Disney είναι μια εταιρεία με πολύ πιο διαφοροποιημένες δραστηριότητες, που εκτείνονται από τα καλωδιακά δίκτυα και τη διαχείριση θεματικών πάρκων και θερέτρων, μέχρι την εμπορία καταναλωτικών προϊόντων, τη λειτουργία κινηματογραφικών στούντιο κ.λπ. Η δε Disney+, ήτοι η πλατφόρμα ροής περιεχομένου της Disney, ξεκίνησε τη λειτουργία της μόλις τον Νοέμβριο του 2019 και αναμένεται να συνεισφέρει το 15%-20% των εσόδων της εταιρείας στην τρέχουσα χρήση.

Επιπλέον, με την πάροδο των ετών, η Disney αύξησε το ποσοστό συνεισφοράς των πάρκων και των θερέτρων που λειτουργεί στα συνολικά έσοδά της, από 31% που ήταν το 2014 στο 38% το 2019. Όμως, το πρόσφατο lockdown σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις του κόσμου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ανάγκασε την εταιρεία να βάλει προσωρινό "λουκέτο” σε όλα σχεδόν τα πάρκα και τα θέρετρά της, με αποτέλεσμα να πληγεί σοβαρά και η τελική γραμμή των αποτελεσμάτων της. Επιπροσθέτως, με την παραγωγή νέων κινηματογραφικών ταινιών να έχει "παγώσει” και τους διαφημιζόμενους απρόθυμους να βάλουν το "χέρι στην τσέπη”, τα έσοδα των κινηματογραφικών στούντιο της εταιρείας αναμένεται επίσης να πληγούν το 2020.

Από την άλλη, τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και ο "εγκλεισμός” του κόσμου στο σπίτι έχει αυξήσει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες ροής περιεχομένου. Γεγονός που αναδεικνύει την Disney+ σε "σανίδα σωτηρία” για τη μαμά-εταιρεία στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. 

Ωστόσο, η Netflix φαίνεται να κερδίζει σε αυτόν τον αγώνα, διότι η δραστηριότητά της επικεντρώνεται μόνο στη ροή περιεχομένου, χωρίς μάλιστα να έχει έκθεση σε κάποιον άλλο τομέα που πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού. Επιπρόσθετα, η Netflix προσπαθεί να κλείσει την "ψαλίδα” που την χωρίζει από την Disney σε επίπεδο περιθωρίου καθαρού κέρδους, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που δείχνουν ότι το περιθώριό της βελτιώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. 

Κι αυτό διότι το κόστος που έχει η Netflix για το περιεχόμενο, που αποτελεί και το πιο κοστοβόρο τμήμα των πάγιων δαπανών της, είναι σταθερό: δηλαδή για κάθε τμήμα του περιεχομένου που λαμβάνει άδεια ή παράγει η ίδια, η Netflix καταβάλει ένα σταθερό ποσό, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ανθρώπων που το παρακολουθούν ή από τον αριθμό των συνδρομητών της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε πρόσθετος συνδρομητής να επιφέρει πολύ μικρό επιπλέον κόστος και ως εκ τούτου αποφέρει κέρδος στην εταιρεία.

Ωστόσο, καθώς αίρονται τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας και όσο πληθαίνουν τα σημάδια ότι η κρίση εξασθενεί, η μετοχή της Netflix είναι πιθανό να σημειώσει οριακή υποχώρηση, δεδομένου ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν στις δουλειές τους και άρα η ζήτηση για υπηρεσίες ροής περιεχομένου θα μειωθεί σε σύγκριση με τους μήνες του "εγκλεισμού”. Την ίδια στιγμή, ο τίτλος της Disney ενδεχομένως να σημειώσει μικρή άνοδο, καθώς όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητές της, εκτός δηλαδή της Disney+ (οι οποίες αναμένεται να συνεισφέρουν περίπου το 80% των εσόδων της φέτος), πιθανότατα θα σημειώσουν ανάκαμψη, αφού τα πάρκα και τα θέρετρα της εταιρείας ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους στο κοινό και η κινηματογραφική βιομηχανία επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς.

Στο πλαίσιο αυτό η Trefis θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Netflix στα 421 δολάρια, επίπεδο χαμηλότερο από την τρέχουσα αξία του τίτλου στο ταμπλό. Την ίδια στιγμή, η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Disney τοποθετείται στα 125 δολάρια, υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή αγοράς. 

Με άλλα λόγια, η Disney πιθανότατα θα υπεραποδόσει έναντι της Netflix στη μετά-κορονοϊό εποχή. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη από τις μετοχές του S&P 500 που έχει σημαντικές πιθανότητες να υπεραποδόσει έναντι του δείκτη: Πέντε πολλά υποσχόμενες μετοχές είναι αυτές των Twitter, Intuitive Surgical, Netflix, ServiceNow και Visa.

Από: capital.gr


φωτογραία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.