Η Tesla εκτινάσσει την περιουσία του Elon Musk στα 100 δισ.

Ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes.

Γράφει: Esquire Editors 29 Αυγούστου 2020

O Έλον Μασκ είναι στα πρόθυρα να σπάσει το "φράγμα” των 12 ψηφίων. Οι μετοχές της εταιρείας του, της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, σημείωσαν "άλμα” 3,75% την Πέμπτη, "χαρίζοντας” στον Μασκ επιπλέον 3,2 δισ. δολάρια και εκτινάσσοντας την περιουσία του στα 98,8 δισ. δολάρια. Πλέον, τον χωρίζουν μόλις 1,2 δισ. δολάρια από το "εισιτήριο” που θα τον κάνει τον πέμπτο άνθρωπο στον πλανήτη που θα μπει στο "κλειστό κλαμπ” των δισεκατομμυριούχων με περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Ο επικεφαλής της Tesla είναι ήδη ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τη real time κατάταξη του Forbes, μπροστά από τον "Σοφό της Όμαχα” Γουόρεν Μπάφετ και μία θέση χαμηλότερα από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook.

Η περιουσία του Μασκ έχει τετραπλασιαστεί από τα μέσα Μαρτίου. Τότε βρισκόταν στην 31η θέση της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes με καθαρή περιουσία ύψους 24,6 δισ. δολαρίων. Κατέχει το 21% της αξίας 416 δισ. δολαρίων (σε όρους κεφαλαιοποίησης) εταιρείας, αλλά έχει δεσμεύσει περισσότερο από το ήμισυ του ποσοστού αυτού ως εγγύηση για προσωπικά του δάνεια. Το Forbes περιλαμβάνει βέβαια τις εν λόγω ενεχυριασμένες μετοχές στους υπολογισμούς του, αλλά με μειωμένη αξία.

Εν τω μεταξύ, η Tesla προχωρά σήμερα Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Wall Street, σε split της μετοχής της σε αναλογία 5 νέες για κάθε 1 παλαιά μετοχή, με τις νέες μετοχές να είναι διαπραγματεύσιμες στο ταμπλό από την προσεχή Δευτέρα. Την κίνηση αυτή ανακοίνωσε η εταιρεία στις 11 Αυγούστου, με τις μετοχές της έκτοτε να έχουν σημειώσει "άλμα” της τάξης του 35%.

Οι αναλυτές πάντως είναι "χωρισμένοι” όσον αφορά τη "αστρονομική” άνοδο του τίτλου της Tesla. Ο αναλυτής της Bernstein, Τόνι Σακονάγκι, χαρακτήρισε στα τέλη Ιουλίου "υπερβολική” την αποτίμηση της εταιρείας. "Παρά την σε γενικές γραμμές αισιόδοξη οπτική μας για την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και παρά τα δομικά πλεονεκτήματα τα οποία πιστεύουμε ότι έχει η Tesla, είναι δύσκολο να δικαιολογήσουμε την τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας ακόμη και με βάση τα πιο αισιόδοξα/ευφάνταστα σενάριά μας”, έγραψε ο Σακονάγκι σε πρόσφατη έκθεσή του για την εταιρεία. Επίσης, προειδοποίησε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει μέτρα κατά της Tesla, και άλλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, ως αντίποινα στην απαγόρευση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην TikTok.

Στον αντίποδα, ο Νταν Άιβς της Wedbush, η οποία προσφάτως αύξησε την τιμή-στόχο που δίνει για την εταιρεία στα 3.500 δολάρια ανά μετοχή, υποστηρίζει ότι η Tesla θα συνεχίσει το ράλι της. "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Tesla έχει πολύ δρόμο μπροστά της”, δήλωσε ο Άιβς στο Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα. "Παρότι οι επικριτές της εταιρείας είναι δύσπιστοι, η μετοχή συνεχίζει να κινείται υψηλότερα”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον Μασκ, αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος έχει ήδη λάβει δύο εξωπραγματικές δόσεις του γαλαντόμου πακέτου αποδοχών του, που αφορούσαν σε δικαιώματα αγοράς μετοχών της Tesla συνολικής αξίας 6,4 δισ. δολαρίων. Βρίσκεται δε πολύ κοντά στο να λάβει και την τρίτη δόση, αρκεί βέβαια η Tesla να διατηρήσει τη μέση κεφαλαιοποίησή της σε διάστημα 6 μηνών πάνω από τα 200 δισ. δολάρια και να επιτύχει επιπλέον είτε έσοδα ύψους 55 δισ. δολαρίων είτε προσαρμοσμένα EBITDA 4,5 δισ. δολαρίων για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα.

Από: capital.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.