Κι αν ο Elon Musk χάσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο;

Μια δικαστική απόφαση φαίνεται πως θα του στοιχίσει αρκετά.

Το οικονομικό status του Elon Musk ίσως αλλάξει μετά το σημαντικό πλήγμα που δέχθηκε από δικαστή του Ντελαγουέαρ, ο οποίος ακύρωσε το πρωτοφανές πακέτο αποζημιώσεων του δισεκατομμυριούχου από την Tesla, ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, ακυρώνει σημαντικό μέρος της εκτιμώμενης καθαρής περιουσίας του Musk, η οποία ανερχόταν σε περίπου 205 δισεκατομμύρια δολάρια στις 31 Ιανουαρίου.

Το ακυρωμένο πλέον πακέτο αμοιβών, που αποτιμάται σε περίπου 51,1 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη στιγμή της απόφασης, αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο της περιουσίας του Musk, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η αφαίρεσή του θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει την καθαρή αξία του Musk σε περίπου 154 δισεκατομμύρια δολάρια, υποβιβάζοντάς τον αρκετές θέσεις στη σκάλα των πλουσιότερων ατόμων στον κόσμο, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

O Jeff Bezos και ο Bernard Arnault πιθανώς να τον περάσουν

Ο Musk, ο οποίος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, αντιμετωπίζει τώρα προκλήσεις από τον Jeff Bezos της Amazon, του οποίου η καθαρή αξία ανέρχεται σε 186 δισεκατομμύρια δολάρια, και τον Bernard Arnault, διευθύνοντα σύμβουλο της LVMH, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 183 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Musk δε λαμβάνει μισθό από την Tesla. Το πακέτο αμοιβών του επικεντρώνεται σε 304 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών σε 12 δόσεις που συνδέονται με μια σειρά από στόχους γύρω από την οικονομική ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Όταν το σχέδιο αποζημίωσης τέθηκε σε εφαρμογή το 2018, η Tesla υποστήριξε ότι οι υψηλές αμοιβές ήταν απαραίτητες για να διατηρηθεί η εστίαση του Musk στην Tesla. Τα δικαιώματα προαίρεσης δεν είχαν ασκηθεί από τον Musk, σημειώνει το Bloomberg.

Πώς ξεκίνησε το πρόβλημα

Η δικαστική διαμάχη για το επίμαχο σχέδιο αμοιβών ξεκίνησε όταν ο μέτοχος της Tesla, Richard Tornetta, μήνυσε την Tesla και τον Musk, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο αμοιβών ήταν υπερβολικό και κατηγόρησε τον Musk ότι ασκούσε αθέμιτη επιρροή στην έγκρισή του. Η πρόσφατη δικαστική απόφαση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση νομικών διαδικασιών που διήρκεσαν περισσότερο από έναν χρόνο.

Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της απόφασης παραμένουν ασαφείς και η Tesla έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η Tesla και ο Musk έχουν διάφορους τρόπους να διερευνήσουν το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου αποζημίωσης ή της άσκησης έφεσης. Οι δικηγόροι προτείνουν ότι η εξωδικαστική επίλυση του θέματος θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον της εταιρείας, τονίζοντας τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο της παρατεταμένης δικαστικής διαμάχης στην τιμή της μετοχής της Tesla.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.