BETA CAE, η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη που εξαγοράστηκε έναντι 1,24 δισ. δολαρίων

Στην εξαγορά της ελληνικής εταιρείας προηγμένης τεχνολογίας BETA CAE Systems προχωρά η αμερικανική πολυεθνική Cadence.

Γράφει: Esquire Editors 06 Μαρτίου 2024

Ένα από τα μεγαλύτερα deal των τελευταίων ετών στα Βαλκάνια είναι η εξαγορά εταιρείας προηγμένης τεχνολογίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μακεδονία", η αμερικανική πολυεθνική Cadence Design Systems, εξαγοράζει για το ποσό των 1,24 δισ. δολαρίων την ΒΕΤΑ CAE Systems International AG, που ιδρύθηκε το 1999 στη Θεσσαλονίκη και διατηρεί ως και σήμερα την παραγωγική της βάση στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης.

Δημοσίευμα του Reuters αποκάλυπτε την επωνυμία της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας, πρωτοπόρου στο σχεδιασμό ηλεκτρονικών συστημάτων, hardware αλλά και IP, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή chips όπως και πλακέτες εκτυπωμένων κυκλωμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το δημοσίευμα του Reuters, η εξαγορά θα γίνει με την καταβολή μετρητών αλλά και τη διάθεση μετοχών. Πιο συγκεκριμένα, η Cadence θα καταβάλλει το 60% του τιμήματος εξαγοράς σε cash, δηλαδή 744 εκατομμύρια δολάρια στους κατόχους μετοχών της BETA CAE , ενώ το υπόλοιπο 40% θα καλυφθεί με τη διάθεση κοινών μετοχών της Cadence.

H Cadence πρόκειται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά με την εξασφάλιση δανειακών κεφαλαίων, ενώ το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Β’ τρίμηνο του 2024.

Η εισηγμένη στο Nasdaq, Cadence Design Systems, έχει έδρα το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. Ο κύκλος εργασιών της το 2023 ανήλθε στα 4 δισ. δολάρια, ενώ απασχολεί 11.200 άτομα προσωπικό.

Οι πελάτες της Cadence είναι οι πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο, που προσφέρουν εξαιρετικά προϊόντα από τσιπ σε συστήματα, χημικά έως και φάρμακα και προδιαγραφές για τις πιο δυναμικές εφαρμογές της αγοράς, όπως υπολογιστές υπερκλίμακας, επικοινωνίες 5G, αυτοκίνητα, κινητά, αεροδιαστημική, καταναλωτικές, βιομηχανικές και βιοεπιστήμες.

Ποια είναι η BETA CAE

Η ΒΕΤΑ CAE έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 90 εκατ. δολάρια και τα προγράμματα που έχει αναπτύξει θεωρούνται συμπληρωματικά των έργων που υλοποιεί η Cadence. Η ΒΕΤΑ CAE αναπτύσσει λογισμικό διαχείρισης προσομοίωσης, επεξεργασίας, διαχείρισης δεδομένων και πόρων για λογαριασμό της αυτοκινητοβιομηχανίας και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το voria.gr, η "BETA CAE Systems ΑΕ" ιδρύθηκε το 1999 από μία παρέα αποφοίτων του Τμήματος Μηχανολόγων του ΑΠΘ, οι οποίοι, παρά τις πολλές δυσκολίες, τη δυσπιστία και τις απορρίψεις που συνάντησαν από ελληνικές αρχές και δομές, κατάφεραν να κατακτήσουν μία ξεχωριστή θέση στον διεθνή χάρτη καινοτομίας.

Η εταιρεία παράγει επεξεργαστές δεδομένων -στην ουσία πρόκειται για διαδικασία προσομοίωσης- που επιτρέπουν στις βιομηχανίες να ελέγχουν πριν από το στάδιο της παραγωγής κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής. Ως αποτέλεσμα ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και μειώνεται το κόστος των δοκιμών.

Η "BETA CAE Systems ΑΕ" έχει εγκαταστήσει χιλιάδες άδειες χρήσης των προγραμμάτων της και εξυπηρετεί εκατοντάδες πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο: αυτοκινητοβιομηχανίες, χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες γενικής μηχανολογίας, αεροπορικές εταιρείες, κατασκευαστές τρένων, ναυπηγεία, αγωνιστικές ομάδες (Formula 1), πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέχρι και τη NASA.

Από το 2016 η εταιρεία μετέφερε τη φορολογική της έδρα στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Η "BETA CAE Systems ΑΕ", που έχει πολλές θυγατρικές σε διάφορες χώρες του κόσμου, διατηρεί την παραγωγική της βάση στο Κάτω Σχολάρι (δήμος Θέρμης), στη Θεσσαλονίκη.

Από: TheToc.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.