Google και Facebook δεν αποτελούν πια dream jobs

Η ετήσια έκθεση του Glassdoor καταρρίπτει έναν μύθο: Η εργασιακή Εδέμ της Σίλικον Βάλεϊ είναι παρελθόν.

O εργασιακός παράδεισος των hi-tech κολοσσών δέχεται επίθεση. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook και η Google, δείχνουν να χάνουν την πρωτοκαθεδρία που απολάμβαναν εδώ και χρόνια ως οι απόλυτες dream jobs. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η ετήσια έκθεση της Glassdoor σχετικά με τις καλύτερες δουλειές που κυκλοφορούν εκεί έξω και καλό θα ήταν να κυνηγήσει κανείς μέσα στο 2020. Σημαντική σημείωση: Για να μπει μία εταιρεία στη λίστα πρέπει να έχει τουλάχιστον 1000 εργαζόμενους και να λάβει τουλάχιστον 75 ψήφους μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στη φετινή νούμερο ένα θέση βρίσκουμε μία μάλλον άγνωστη εταιρεία πληροφορικής που ακούει στο όνομα HubSpot. Ναι, όντως, πάλι η τεχνολογία φιγουράρει στην κορυφή, όμως η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει να κάνει τίποτα με τους κολοσσούς που έχουν παρουσιαστεί (κι έχουν παρουσιάσει τους εαυτούς τους) τα τελευταία χρόνια ως εργασιακές Εδέμ. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τα σκάνδαλα που ξέσπασαν ενάντια στην Google και έβγαλαν τους υπαλλήλους της στον δρόμο, σε διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική της.

Google και Facebook δεν αποτελούν πια dream jobs

Φυσικά, η εταιρεία από το Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας δεν είναι τόσο χαμηλά στη λίστα αφού παραμένει 11η. Αντίστοιχα το Facebook βρίσκεται στην 23η θέση (χάνοντας εφτά ολόκληρες θέσεις από πέρσι). Εκείνο, όμως, που κάνει εντύπωση είναι ότι πια κανένας από τους γνωστούς κολοσσούς (Google, Facebook, Apple, Amazon, Microsoft) δεν βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα - κάτι που τα προηγούμενα χρόνια ήταν δεδομένο.


Όσο για την Amazon που δεν θεωρήθηκε ποτέ εργασιακός παράδεισος, δεν βρίσκεται πουθενά στις πρώτες 100 θέσεις.


Πώς όμως το Facebook και η Google διατηρούν ακόμα τόσο υψηλές τοποθετήσεις στη λίστα του Glassdoor; Το σίγουρο είναι ότι από πλευράς απολαβών, παροχών αλλά και δυνατότητα εξέλιξης προσφέρουν μάλλον ασυναγώνιστα προνόμια στους εργαζόμενούς τους. Μάλιστα, το πρώτο φημίζεται για τους παχυλούς μισθούς που προσφέρει απλόχερα. Εκεί που υστερούν είναι στην ποιότητα ζωής: Κακά ωράρια, τρομερή πίεση και ένα δόγμα που παραπέμπει στην ησυχία, την τάξη και την ασφάλεια. Οι απεργίες, οι διαμαρτυρίες και γενικά οι εργασιακές διεκδικήσεις δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτες στη Σίλικον Βάλεϊ.

Google γραφεία

Σίγουρα τα σκάνδαλα που συχνά πυκνά σκάνε, ιδιαίτερα όσον αφορά την δραστηριότητα και τον τρόπο λειτουργίας του Facebook, δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις εταιρείες. Τι γίνεται όμως με τις άλλες διάσημες εταιρείες τεχνολογίας; Στη 12η θέση έχουμε το LinkedIn, στην 21η τη  Microsoft, στην 39η την Adobe και μόλις στην 84η θέση την Apple.

Όσο για την Amazon που δεν θεωρήθηκε ποτέ εργασιακός παράδεισος, δεν βρίσκεται πουθενά στις πρώτες 100 θέσεις. Ως γνωστόν, η κακή συνήθεια του Jeff Bezos να ρίχνει τις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρει, εξαντλώντας πρώτα όσο μπορεί το προσωπικό του (σ.σ: υπάρχουν κατηγορίες για άθλιες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της εταιρείας) δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα κέρδη, όμως, της Amazon παραμένουν αμείωτα, υπέρογκα και πραγματικά μυθικά. Κάποιος, βέβαια, πρέπει να πληρώσει με τη δουλειά του για αυτά.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

O σκηνοθέτης του 'Λύκου της Wall Street' Rob Reiner και η σύζυγός του Michelle βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους

Τα πρώτα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δολοφονία που ερευνάται από την αστυνομία. Κάποια μάλιστα, παρουσιάζουν ήδη το χειρότερο σενάριο που καταδεικνύει ως υπεύθυνο ένα πρόσωπο που, αν είναι ένοχο, θα προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

BOMBA: Το Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros-τι θα γίνει με το HBO

Μια απίθανη στιγμή στον κόσμο της ψυχαγωγίας: το Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros., φέρνοντας τα πάνω κάτω στο Hollywood και ανοίγοντας νέα συζήτηση για το μέλλον του streaming.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media

Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.

Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους

Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

O Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden

Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)

Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες