Οι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2020

Η λίστα του Forbes με τους 100 σημαντικότερους επενδυτές της χρονιάς.

Γράφει: Esquire Editors 15 Απριλίου 2020

Σε μια εποχή που η πανδημία του κορονοϊού έχει διασπείρει την αβεβαιότητα σε όλο τον πλανήτη, κάποιες επιχειρήσεις πρωτοστατούν στο επιχειρηματικό σκηνικό -αντλώντας ώθηση από τους κορυφαίους επενδυτές του κόσμου που έχουν στο πλευρό τους- και μας βοηθούν να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που τρώμε, ψωνίζουμε και επικοινωνούμε. 

Το χρωστούν στους επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα”, οι οποίοι έχουν κερδίσει τον τίτλο τους αφενός εντοπίζοντας και αναδεικνύοντας πρωτοπόρες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, αλλά και χάρη στη διάθεσή τους να αναλάβουν μεγαλύτερα και πιο τολμηρά ρίσκα.

Η 19η ετήσια "Λίστα του Μίδα”, που καταρτίζει το Forbes σε συνεργασία με την TrueBridge Capital Partners, αναδεικνύει λοιπόν για μια ακόμη φορά τους 100 κορυφαίους venture capitalists του κόσμου. 

Στη κορυφή της φετινής λίστας βρίσκεται για τρίτη διαδοχική χρονιά ο Neil Shen της Sequoia China, πρώην επιχειρηματίας κι ο ίδιος, που έχει στηρίξει ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, όπως η Alibaba αλλά και η ByteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok. Ο Shen είναι ένας μόνο από τον αριθμό-ρεκόρ των Κινέζων επενδυτών που περιλαμβάνονται στη "Λίστα του Μίδα” για το 2020, που πλέον ανέρχονται σε 22. 

Σχεδόν το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων της φετινής κατάταξης "φιγουράρουν” στη λίστα τα τελευταία 8 χρόνια. Όμως, φέτος υπάρχουν επίσης 12 νεοεισερχόμενοι καθώς και 6 που επανήλθαν στη λίστα (από την οποία είχαν αποχωρήσει στο παρελθόν) αφού κατάφεραν να ξεχωρίσουν χάρη στις τοποθετήσεις τους σε "παλαιότερα” (Dropbox, Spotify, Xiaomi) αλλά και νέα (Slack, Uber, Zoom) "πουλέν” του τεχνολογικό κλάδου, αλλά και χάρη στις επενδύσεις τους σε εταιρείες-"μονόκερους” (Airbnb, Meicai, Robinhood). 

Από τους 100 συμμετέχοντες στη φετινή "Λίστα του Μίδα”, όμως, μόνο 11 είναι γυναίκες, και μάλιστα είναι μία λιγότερες από πέρυσι.

"Εισιτήριο” για μπει ένας επενδυτής στην εν λόγω λίστα αποτελούν οι εταιρείες που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό του, και συγκεκριμένα εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο ή έχουν εξαγοραστεί έναντι τουλάχιστον 200 εκατ. δολαρίων κατά την τελευταία πενταετία, ή επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον διπλασιάσει την αποτίμησή τους από τη στιγμή της αρχικής επένδυσης στα 400 εκατ. δολάρια ή και περισσότερα το ίδιο διάστημα. 

Σημειώνεται ότι από τη "Λίστα του Μίδα” έχουν διαγραφεί επενδυτές που είτε απολύθηκαν είτε αποχώρησαν από τις εταιρείες τους εξαιτίας οποιουδήποτε παραπτώματος.

Νέες και ξεχωριστές παρουσίες

Lisa Leung
Εταιρεία: Qiming Venture Partners
Αξιοσημείωτο Deal: Zai Lab

"Πολλές φορές, [οι εταιρείες] δεν χρειάζονται πραγματικά να συγκεντρώσουν πολλά χρήματα", λέει η Leung, επικεφαλής επενδύσεων στον τομέα της υγείας της Qiming Venture Partners με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Γι' αυτό αγνοεί επιχειρηματίες "που θέλουν γρήγορο κέρδος" και αντ' αυτών εστιάζει επιχειρήσεις πρώιμου στάδιο με μακροπρόθεσμο όραμα, ειδικά στον τομέα της υγείας. Η στρατηγική της έχει αποδώσει, έχοντας συμμετάσχει σε τρεις αρχικές δημόσιες προσφορές εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης εμβολίων CanSino.

Bryan Roberts
Εταιρεία: Venrock
Αξιοσημείωτο Deal: 10Χ Genomics

H Παρασκευή και 13 έφερε τύχη στον Bryan Roberts τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν δύο εταιρείες του χαρτοφυλακίου του, οι Cloudflare και 10x Genomics, χτύπησαν το καμπανάκι σε δύο διαφορετικά χρηματιστήρια. Ο Roberts που επενδύει στον τομέα υγείας, αρέσκεται να ξεκινά από μικρά μεγέθη. "Προτιμώ να δίνω στις ομάδες την ευκαιρία να σημειώσουν πρόοδο και να συγκεντρώσουν στη συνέχεια χρήματα παρά να τους προσφέρουν κεφάλαια εξαρχής”.

Rick Heitzmann
Εταιρεία: Firstmark Capital
Αξιοσημείωτο Deal: Pinterest

Λίγο μετά την ίδρυση της FirstMark Capital κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2008, ο Heitzmann διασταυρώθηκε με δύο νέους επιχειρηματίες σε ένα διαγωνισμό επιχειρηματικού σχεδίου του NYU, που προσέβλεπαν στην μεταπήδηση από έναν κόσμο που βασιζόταν στο κείμενο σε έναν κόσμο που θα βασίζεται στην εικόνα. Από την ιδέα τους "ξεπήδησε” το Pinterest, και ο Heitzmann, ο κύριος αρχικός επενδυτής τελικά "αμοίφθηκε” με μια τεράστια απόδοση όταν τελικά η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Frank Rotman
Εταιρεία: Qed Investors
Αξιοσημείωτο Deal: Credit Karma

Το πρώην στέλεχος της Capital One εξελίχθηκε σε κορυφαίος επενδυτής στον τομέα του Fintech μετά την ίδρυση της QED Investors στη Βιρτζίνια το 2007. Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η Credit Karma, την οποία η Intuit εκδήλωσε ενδιαφέρον να εξαγοράσει έναντι 7 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο. Τον ίδιο μήνα η QED έκλεισε ένα fund ύψους 350 εκατ. δολαρίων. "Έχουμε πολλά πυρομαχικά σε αυτήν την ταραγμένη περίοδο”, σημειώνει ο ίδιος.

Theresia Gouw
Εταιρεία: Acew Capital
Αξιοσημείωτο Deal: Cato Networks

Οποιοσδήποτε εταίρος στη νέα εταιρεία της Gouw, Acrew Capital, μπορεί να ασκήσει βέτο για κάποια επένδυση. Η ίδια ίδρυσε την εταιρεία τον Σεπτέμβριο, και έχει 6 επενδυτές. Αναμένει την πώληση έναντι 1,9 δισ. δολαρίων της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Forescout.

Pat Grady
Εταιρεία: Sequoia Capital
Αξιοσημείωτο Deal: Zoom

Πριν από τρία χρόνια, σε μια συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Zoom Eric Yuan, ο Pat Grady και ο εταίρος του στη Sequoia, επένδυσαν στην εταιρεία τηλεδιάσκεψης προτού καν δουν τα οικονομικά της στοιχεία. "Η εμπιστοσύνη που είχαμε στον Eric ήταν τέτοια ώστε να επενδύσουμε 100 εκατ. δολάρια", θυμάται. Το Zoom πραγματοποίησε μια από τις πλέον επιτυχημένες αρχικές δημόσιες προσφορές το 2019.

Οι 10 κορυφαίοι venture capitalists

Οι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2020

Ολόκληρη η "Λίστα του Μίδα” για το 2020 εδώ.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.