Η επόμενη επένδυση του Warren Buffett

Ο Αμερικανος μεγιστάνας παραμένει σιωπηλός στην τρέχουσα ύφεση, κάτι που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για την επόμενη επενδυτική του κίνηση.

Γράφει: Esquire Editors 24 Απριλίου 2020

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ωστόσο, στην τρέχουσα ύφεση παραμένει σχετικά σιωπηλός, κάτι που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για την επόμενη επενδυτική του κίνηση.

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 200, ο Buffett, η καθαρή περιουσία του οποίου ανέρχεται σε 73,4 δισ. δολάρια, αναδείχθηκε σε "ήρωα”: Ηρέμησε της κλυδωνισμένες αγορές και έδωσε "σήμα” στους επενδυτές ότι ήταν και πάλι ώρα να προχωρήσουν σε επενδύσεις, αποκομίζοντας φυσικά σημαντικό όφελος.

Σήμερα, όμως, εν μέσω της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού και ενώ οι αγορές έχουν σημειώσει πτώση 15% από την αρχή του έτους, ο "Σοφός της Όμαχα” κρατά χαμηλό προφίλ και αφήνει πολλούς να εικάζουν εάν αγοράζει ήσυχα μετοχές και αποκτά συμμετοχές.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στη στρατηγική που ακολούθησε η Berkshire το 2008, αλλά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να εξετάζει στην παρούσα φάση.

Οι κινήσεις του  Warren Buffett κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008

- Εκείνη την εποχή, καθώς οι μεγάλες τράπεζες κλυδωνίζονταν και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα είχε ξεκινήσει να περιορίζεται, ο "Σοφός της Όμαχα” έριξε 5 δισ. δολάρια στην Goldman Sachs, 3 δισ. δολάρια στη General Electric και αργότερα επένδυσε 5 δισ. δολάρια για να αποτρέψει την πτώση της Bank of America. To 2019, εξαγόρασε τη Burlington Northern Santa Fe Railway έναντι τιμήματος περίπου 26 δισ. δολαρίων.

- Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2008, ο Μπάφετ δημοσίευσε άρθρο του στους New York Times με τον τίτλο "Αγοράστε Αμερική. Εγώ αυτό κάνω", εξηγώντας γιατί επένδυε στις μετοχές των ΗΠΑ και γιατί έπρεπε και άλλοι να κάνουν το ίδιο.

- Οι συνολικές επενδύσεις της Berkshire κατά την περίοδο της κρίσης του 2008, οι οποίες ξεπέρασαν τα 25 δισ. δολάρια, απέφεραν κέρδη ύψους 10 δισ. δολαρίων μέσα στην πρώτη πενταετία από την σύναψη των σχετικών deals.

- Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, "Τα εργοστάσια δεν εξαφανίζονται, οι γεωργικές καλλιέργειες δεν εξαφανίζονται, ούτε οι δεξιότητες των ανθρώπων", είχε δηλώσει ο Μπάφετ, εξηγώντας γιατί πραγματοποίησε τις επενδύσεις το 2008.

Πιθανοί στόχοι του  Warren Buffett εν μέσω του sell-off που προκαλεί ο κορονοϊός

- Το 2020 δεν είναι 2008, από την άποψη ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγεί εν μέρει την υπομονή που δείχνει ο Μπάφετ. Ο "Σοφός της Όμαχα” υποστήριξε πρόσφατα ότι ο κορονοϊός προκαλεί "τρόμο” στις επιχειρήσεις και στους επενδυτές, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πανδημία δεν "έχει αλλάξει” τη μακροπρόθεσμη αισιόδοξη οπτική του για τις μετοχές.

- Η παγκόσμια αναταραχή δημιουργεί ευκαιρίες για τους διορατικούς επενδυτές με κεφάλαια, σημειώνει η Κορνήλια Άντερσον, επικεφαλής του τμήματος Εξαγορών &Συγχωνεύσεων και Αυξήσεων Κεφαλαίου της Refinitiv. Οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2020 -όπως το 2008- θα μπορούσε να εστιάσουν σε deal διάσωσης και σε αναδιαρθρώσεις, εξηγεί.

- Οι εταιρείες private equities, τα hedge funds και άλλοι επενδυτές με επαρκή ρευστότητα -συμπεριλαμβανομένης της Berkshire Hathaway, η οποία μπήκε στο 2020 έχοντας απόθεμα μετρητών περίπου 128 δισ. δολαρίων- φέρονται να περιτριγυρίζουν εταιρείες ταξιδίων, καταλυμάτων και ψυχαγωγίας που έχουν πληγεί σφόδρα από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας που έχει επιβληθεί (σ.σ. στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας), σύμφωνα με όσα δήλωσαν πρόσφατα πηγές στη Wall Street Journal.

- Οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, τα καζίνο και οι κινηματογράφοι είναι μερικοί μόνο από τους κλάδους που αντιμετωπίζουν τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της "παύσης” της οικονομικής δραστηριότητας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν "ώριμους” στόχους επενδύσεων για τη Berkshire. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο η Berkshire δεν είχε ανταποκριθεί στο αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

- Επίσης, οι εταιρείες κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων των Carnival, Royal Carribean και Norwegian, οι μετοχές των οποίων έχουν σημειώσει "βουτιά” τουλάχιστον 70% φέτος, θα μπορούσαν επίσης να "υποδεχθούν” με χαρά ρευστότητα από τον Μπάφετ, δεδομένου ότι λόγω του υπεράκτιου χαρακτήρα τους δεν είναι επιλέξιμες για ομοσπονδιακή ενίσχυση.

Η Berkshire παραμένει "αρκετά συντηρητική” επί του παρόντος

- Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Berkshire πούλησε μετοχές της αεροπορικής εταιρείας Delta συνολικής αξίας 314 εκατ. δολαρίων, μετοχές ύψους 74 εκατ. δολαρίων της Southwest Airlines, καθώς και μετοχές 31 εκατ. δολαρίων της Bank of New York Mellon. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινώση ακόμη το σύνολο των συναλλαγών, αγορών και πωλήσεων, που έχει πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

- Εν τω μεταξύ, η Berkshire, η οποία έχει δει τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 18% το τρέχον έτος, έχει χάσει περίπου 70 δισ. δολάρια από τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου μετοχών που διατηρεί, από τα μέσα Φεβρουαρίου.

- Ο Τσάρλι Μάνγκερ, αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, δήλωσε στη Wall Street Journal πρόσφατα ότι ο "Σοφός της Όμαχα” είναι "αρκετά συντηρητικός" όσον αφορά τις επενδύσεις στην τρέχουσα συγκυρία: "Κανείς στην Αμερική δεν έχει δει ποτέ άλλοτε κάτι ανάλογο", ανέφερε ο Μάνγκερ. "Αυτό είναι διαφορετικό. Όλοι μιλούν σαν να ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί, όμως κανείς δεν κανείς δεν γνωρίζει", πρόσθεσε.

- Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Μάνγκερ, οι επιχειρήσεις δεν στρέφονται σήμερα στην Berkshire για κεφάλαια όπως έκαναν το 2008: "Το τηλέφωνο δεν χτυπάει", επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Berkshire, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες "διαπραγματεύονται όλες με την κυβέρνηση, αλλά δεν στρέφονται στον Γουόρεν".

Παρά την επικρατούσα αβεβαιότητα, πάντως, ο επί σειρά ετών συνεργάτης του Μπάφετ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο "Σοφός της Όμαχα” να αναλάβει δράση: "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε κάτι αρκετά επιθετικό ή να εκμεταλλευτούμε κάποια ευκαιρία".

Από: capital.gr

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.


Φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.