H γερμανική εταιρεία που εξαπάτησε τον Warren Buffett

Η Wilhelm Schulz GmbH φέρεται να εξαπάτησε τον όμιλο του γκουρού των αγορών παρουσιάζοντας ψεύτικα τιμολόγια και παραγγελίες φτιαγμένες με Photoshop.

Ήταν Ιανουάριος του 2017 όταν έγινε για πρώτη φορά γνωστή η πρόθεση της Berkshire Hathawayνα να εξαγοράσει την μέχρι τότε άγνωστη γερμανική εταιρεία Wilhelm Schulz GmbH, η οποία φέρεται να εξαπάτησε τον όμιλο του γκουρού των αγορών Warren Buffett παρουσιάζοντας ψεύτικα τιμολόγια και παραγγελίες φτιαγμένες με Photoshop.

Του Κώστα Κετσιετζή

Όπως έγραφε τότε η Die Welt, η μικρομεσαία -για τα γερμανικά δεδομένα- οικογενειακή βιομηχανική επιχείρηση ήταν σχετικά άγνωστη ακόμη και στην περιοχή της Ρηνανίας που βρίσκεται το Κρέφλεντ, η μικρή πόλη των 230.000 κατοίκων στην οποία εδρεύει η Wilhelm Schulz.

Όμως, με το που γνωστοποιήθηκε η πρόθεση εξαγοράς από την εταιρεία Precision Castparts Corporation (PCC) της Berkshire Hathaway η εταιρεία ανακηρύχθηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ ως "κρυφός πρωταθλητής” του κλάδου των σωλήνων από ανοξείδωτο χάλυβα στον οποίο δραστηριοποιείται.

Η Willhelm Schulz ειδικεύεται στην παραγωγή και προμήθεια σωλήνων και εξαρτημάτων δημιουργώντας συνήθως συστήματα κατά παραγγελία μεγάλων εταιρειών από βαριές βιομηχανίες. Οι πελάτες της είναι πετρελαϊκές και εταιρείες φυσικού αερίου αλλά και αεροναυπηγικές εταιρείες, ακόμη και κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών. Ανάμεσα τους βρίσκονται όμιλοι -μεγαθήρια όπως οι ExxonMobil, Esso και Shell.  Μέχρι το 2016 η εταιρεία παρουσίαζε μια εικόνα συνεχούς ανάπτυξης διαθέτοντας δύο εργοστάσια, ένα στη Γερμανία και ένα στις ΗΠΑ αλλά και δίκτυο πωλήσεων σε πολλές χώρες του κόσμους απασχολώντας συνολικά 500 άτομα.

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας

Αφού η PPC έδωσε 800 εκατ. ευρώ για την εξαγορά άρχισε να διαφαίνεται ότι η πραγματική κατάσταση της Willhelm Schulz ήταν πολύ διαφορετική απ’ αυτή που η ίδια παρουσίαζε. Η εταιρεία δεν βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης αλλά αντίθετα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτουν οι παράλληλες έρευνες οι οποίες πραγματοποιούνται σε ΗΠΑ και Γερμανία ξετυλίγοντας ένα κουβάρι παραποίησης στοιχείων και εξαπάτησης. 

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η Willhelm Schulz αντιμετώπιζε ήδη από το 2016 προβλήματα στην αποπληρωμή δανείου ύψους 325 εκατ. ευρώ που είχε πάρει από την Commerzbank. Τον Ιούνιο του 2016 ειδικός δικηγόρος στον οποίο είχε ανατεθεί από τη γερμανική τράπεζα η διερεύνηση της υπόθεσης πρότεινε στην διοίκηση της Willhelm Schulz να υποβάλλει αίτηση πτώχευσης. Τελικά η χρεοκοπία αποφεύχθηκε με ένα ακόμη δάνειο από την Commerzbank.

Τον Ιούλιο του 2016 η PPC δέχθηκε ένα ερώτημα από την επενδυτική τράπεζα Fox Corporate Finance, η οποία ειδικεύεται στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις για το αν θα ενδιαφερόταν για την εξαγορά του ομίλου Schulz. H εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, ανέφερε η FCF στο ερώτημα, ο κύκλος εργασιών της αναμενόταν να φτάσει τα 265 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2016, αυξημένος κατά 25% σε σχέση με το 2015 και τα EBITDA στα 95 εκατ. ευρώ.

Η PPC πράγματι ενδιαφέρθηκε και από εκείνη τη στιγμή φαίνεται ότι ξεκίνησε η παραποίηση στοιχείων. Όπως αναφέρει η Handelsblatt στις 14 Σεπτεμβρίου του 2016 διοικητικό στέλεχος της εταιρείας έγραψε σε υπάλληλο του τμήματος ΙΤ ζητώντας του "να σταματήσει ότι κάνει” για να "φτιάξει παραγγελίες”. Μια εβδομάδα αργότερα ο ίδιος υπάλληλος ζήτησε βοήθεια από συνάδελφο του προκειμένου εκείνος να "συνεχίσει με το Photoshop”.

Στις 22 Οκτωβρίου του 2016 το ίδιο διοικητικό στέλεχος επικοινώνησε με συνάδελφο του προκειμένου να αποφασίσουν "ποιος θα ήταν ο πελάτης” για κάποιες εγχώριες πωλήσεις. Την επόμενη ημέρα δόθηκε εντολή για την "δημιουργία παραγγελιών” για τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Τον ίδιο μήνα καταγράφηκε μια βλάβη στο λογιστικό σύστημα της εταιρείας που διήρκησε πέντε ημέρες.

Εν τέλει η συναλλαγή έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2017 με την PPC να καταβάλλει 9,1 φορές το υποτιθέμενο EBITDA από τα περίπου 800 εκατ. ευρώ τα 280 εκατ. πήγαν στους πωλητές, 53 εκατ. κατατέθηκαν σε ειδικό λογαριασμό και τα υπόλοιπα πήγαν στους δανειστές με τη μερίδα του λέοντος (περίπου 361 εκατ. ευρώ) πήγαν στην Commerzbank.

Όμως όπως φαίνεται από τις έρευνες η πρακτική των ψεύτικων παραγγελιών δεν σταμάτησε από τη διοίκηση της Willhelm Schulz (σ.σ. πάγια τακτική του Warren Buffett είναι να μην αλλάζει τις διοικήσεις των εταιρειών που εξαγοράζει).

Μετά από μια ανώνυμη πληροφορία που έλαβε τον Μάιο του 2017 η PPC ανέθεσε στην Alvarez και Marshall να διερευνήσει τους λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας και έτσι αποκαλύφθηκε ότι τουλάχιστον 47 επιχειρηματικές συμφωνίες που δημιούργησαν την "μαγική εικόνα” ήταν πλήρως κατασκευασμένες.

To θέμα οδηγήθηκε σε διαιτητικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης το οποίο στις 9 Απριλίου αποφάνθηκε ότι πρόκειται για ξεκάθαρο θέμα απάτης. "Αυτή είναι μια ξεκάθαρη υπόθεση εξαπάτησης… τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση και υπάρχουν ελάχιστα σημεία που να δείχνουν το αντίθετο”, ανέφερε το πόρισμα.

Το διαιτητικό δικαστήριο συντάχθηκε με την εκτίμηση ότι η αξία της γερμανικής εταιρείας δεν ξεπερνά και 157 εκατ. ευρώ και διέταξε την οικογένεια Schulz να επιστρέψει το υπόλοιπο των 643 εκατ. ευρώ. Οι πρώην ιδιοκτήτες της εταιρείας αρνούνται τις κατηγορίες και έχουν ήδη ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου. Στο μεταξύ ο "πατριάρχης" της οικογένειας Wolfgang Schulz μαζί με επτά πρώην διοικητικά στελέχη της εταιρείας βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας που πραγματοποιεί ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος του Ντίσελντορφ.

Από: capital.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.