Στην υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται το πολικό ψύχος της Αμερικής

Κι όμως το Polar Vortex αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει.

Τις τελευταίες μέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες έζησαν έναν παγωμένο εφιάλτη θρηνώντας ακόμη και νεκρούς εξαιτίας των εξωπραγματικά χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες σε κάποιες περιοχές άγγιξαν και τους -40 °C. Το Polar Vortex, όπως ονομάζεται, είναι ένα φαινόμενο που μπήκε για τα καλά στο λεξιλόγιο της παγκόσμιας ειδησεογραφίας. Όλα αυτά, δυστυχώς, αποτελούν βούτυρο στο ψωμί όλων εκείνων που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης δεν υπερθερμαίνεται.

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την τρομερή επίδειξη λογικής που έκανε ο Jame Inhofe, ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Οκλαχόμα, μπροστά στη Γερουσία των Η.Π.Α: κρατώντας μία χιονόμπαλα που μόλις είχε φτιάξει με χιόνι έξω από το Καπιτώλιο αρνιόταν πεισματικά να παραδεχθεί ότι η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται. Φυσικά, μπροστά σε κάτι τέτοια φαινόμενα η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Δυστυχώς, όμως, η κοινή γνώμη πολλές φορές παραμένει έρμαιο λαϊκιστικών μεθοδεύσεων. 

Τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνα αν το θέατρο του παραλόγου σταματούσε σε έναν γερουσιαστή. Όπως όλα δείχνουν πηγαίνει πολύ πιο ψηλά φτάνοντας μέχρι και τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ο Donald Trump, φανατικός πολέμιος της θεωρίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, βρήκε στο Polar Vortex τον ιδανικό σύμμαχο ενάντια στις "διαδόσεις" όπως τις ονομάζει. "Υπερθέρμανση του πλανήτη που πήγες; Γύρνα πίσω, σε χρειαζόμαστε!" έγραψε σε σαρκαστικό τόνο στο Twitter.

Ο λόγος που αρθρώνεται δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη και, βασικά, δεν έχει καμία σχέση με την επικίνδυνη πραγματικότητα που βιώνει σιγά σιγά -ή μήπως γρήγορα;- ο πλανήτης. Επί της ουσίας η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που βλέπουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους καθημερινά σε κάθε γωνιά της Γης. Απλά ο τρόπος που παρουσιάζεται δεν είναι γραμμικός. Όπως γραμμικά δεν είναι και τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Η σωστή λέξη για να τα χαρακτηρίσει κανείς θα ήταν η λέξη "χαοτικά".

Τι διαφορά μπορούν να έχουν οι 25 από τους 26 βαθμούς Κελσίου; Εκείνο που μοιάζει ελάχιστο για εμάς αλλάζει ουσιαστικά την ισορροπία του παγκόσμιου κλίματος: οι 1,62 °C βαθμοί προς τα πάνω, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν το 2017, μπορεί είναι ένα μικρό βήμα για τον υδράργυρο,  παράλληλα όμως αποτελεί κι ένα τεράστιο βήμα για σύνθετα, δυναμικά, ακόμα και κατακλυσμιαία φαινόμενα που θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Αυτός ο 1,5 βαθμός είναι η απόδειξη ότι υπάρχει περισσότερη ενέργεια στην ατμοσφαίρα, ενέργεια που ψάχνει να εκδηλωθεί ή να ξεσπάσει με κάποιον τρόπο.

Στην υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται το πολικό ψύχος της Αμερικής
Ο πάγος έχει περικυκλώσει ένα πλοίο στη λίμνη Μίτσιγκαν, κοντά στο Σικάγο.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία σχέση ανάμεσα στην υπερθέρμανση της Αρκτικής και των φαινομένων πολικού ψύχους που παρατηρούμε στο Βόρειο Ημισφαίριο. Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό αλλά, ας μην ξεχνάμε όπως είπαμε και πιο πριν, πως το κλίμα είναι ένα τρομερά σύνθετο ζήτημα με χαοτικές τάσεις.

H Microsoft έχει ξεκινήσει να προσφέρει υπηρεσίες ικανές να υποστηρίξουν υποδομές σε καταστάσεις ακραίων καιρικών φαινομένων

Το Polar Vortex είναι ένα φαινόμενο που υπό φυσιολογικές συνθήκες ανήκει στον Βόρειο Πόλο. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα πεδίο χαμηλής ατμοσφαιρική πίεσης που μετακινείται με τη φορά του ρολογιού· ή με άλλα λόγια είναι ένας κυκλώνας. Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες στον Βόρειο Πόλο σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερος πάγος, ο λιγότερος πάγος οδηγεί στην υπερθέρμανση του νερού των ωκεανών που με τη σειρά τους εξατμίζονται πιο εύκολα. Ο αέρας αποκτά μεγαλύτερη υγρασία και για λόγους πολύ πολύπλοκους για να αναλυθούν εδώ έχει την τάση να διευρύνει το "πεδίο δράσης" του Polar Vortex. Έτσι αυτό φτάνει πολύ πιο νότια από ότι συνηθίζει, εισβάλλοντας μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, κουβαλώντας μαζί του χιονοθύελλες και πολικές θερμοκρασίες. Τα τρομακτικά αποτελέσματα τα είδαμε όλοι πρόσφατα στις οθόνες μας.

Σικάγο Polar Vortex 2
Μία πανοραμική άποψη από το παγωμένο Σικάγο. Το Polar Vortex έφερε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχει γνωρίσει η πόλη στην ιστορία της.

Μπορεί κι εσύ να είσαι ένας από τους σκεπτικιστές που αρνούνται την κλιματική αλλαγή. Αν όμως τα όσα αναφέρθηκαν δεν είναι αρκετά για να σε βάλουν σε σκέψεις, υπάρχει άλλο ένα στοιχείο που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: οικονομικοί κολοσσοί που δεν τρέφουν συνήθως οικολογικές ευαισθησίες, έχουν όμως την τάση να "μυρίζονται" τις παγκόσμιες αλλαγές, εκπονούν ήδη projects που έχουν να κάνουν με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, η Microsoft έχει ξεκινήσει ήδη να προσφέρει υπηρεσίες IT, οι οποίες είναι ικανές να υποστηρίξουν υποδομές σε καταστάσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Αν λοιπόν τα λαγωνικά των μεγάλων εταιρειών έχουν εντοπίσει τις ευκαιρίες για να βγάλουν ακόμα περισσότερα χρήματα, πόσο πιθανό είναι όλο αυτό να είναι ένα κόλπο των "προοδευτικών" επιστημόνων που θέλουν το κακό του Donald Trump; Η κλιματική αλλαγή, δυστυχώς, είναι ήδη εδώ - το λένε πια και οι παγκόσμιες αγορές.

Από: Εsquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.