Μείωσεις φόρων και εισφορών μέσα στο 2021

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Γράφει: Esquire Editors 12 Ιουλίου 2020

Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός του 2021. Η κυβέρνηση επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό να επαναφέρει τη δημοσιονομική πολιτική σε τροχιά μόνιμων μειώσεων του φορολογικού βάρους στην οικονομία. Η πρόθεση αυτή έχει διττή σημασία για την κυβέρνηση.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Από τη μια να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το δευτερογενές κύμα ύφεσης που θα πλήξει την οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους μετά το πέρας τής ούτως ή άλλως προβληματικής τουριστικής περιόδου και από την άλλη να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το πολιτικό κόστος της ύφεσης. Η ταχεία επανεκκίνηση της πορείας μείωσης του φορολογικού βάρους στην οικονομία εξυπηρετεί και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μη πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών.

Ο σχεδιασμός στο φορολογικό και ασφαλιστικό πεδίο περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

-Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και σταδιακή κατάργησή της. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση από τον Ιανουάριο της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20%, ενώ εξετάζεται ακόμη και η πλήρης κατάργησή της για το εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται με βάση το συνολικό εισόδημα των φυσικών προσώπων από κάθε πηγή και με συντελεστές που κυμαίνονται από 2,2% έως 10%

-Μείωση του τέλους επιτηδεύματος και σταδιακή κατάργησή του. Η πρώτη δόση της μείωσης του τέλους θα γίνει από το φορολογικό έτος 2020, δηλαδή από τη φορολογική δήλωση του 2021. Το τέλος ξεκινά από τα 500 ευρώ και ανέρχεται ακόμη και στα 1.000 για τις επιχειρήσεις

-Συνέχιση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η πορεία μείωσης ξεκίνησε από φέτος με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων. Δεδομένη θεωρείται η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και ανέρχεται σε 44%.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τη μισθωτή εργασία και ειδικά την υψηλά αμειβόμενη. Ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία μέσω της προσέλκυσης εργαζομένων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Παράμετρος που μπορεί, ωστόσο, να ανατρέψει τον παραπάνω σχεδιασμό είναι η πορεία της πανδημίας. Μια πιθανή αναζωπύρωση, που θα επιβάλει ένα νέο lockdown στην οικονομία, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση φέτος αλλά και μικρότερη ανάκαμψη το 2021.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον πιο ψυχρό χειμώνα

Η Ευρώπη χαμηλώνει τη θέρμανση: Ο Macron φόρεσε ζιβάγκο, οι Δανοί κλείνουν τα στεγνωτήρια και βάζουν απλώστρες.

Ένα κουίζ για να καταλάβεις (αν, και) πόσο σεξιστής είσαι

Όλ@, σε όποιο φύλο κι αν ανήκουμε ή δεν ανήκουμε, μπορούμε να εναντιωθούμε στον σεξισμό με ένα τεστ.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Οι Ουκρανοί προελαύνουν και στο νότο

Σφίγγει ο κλοιός για τους Ρώσους που προσπαθούν να μην περικυκλωθούν.

Tο Νόμπελ Φυσικής κατέληξε στους 3 "μάγους" της κβαντικής φυσικής

Στους Alain Aspect, John Clauser και Anton Zeilinger δόθηκε το Νόμπελ Φυσικής 2022.

Το σαμποτάζ στον Nord Stream φέρνει τρόμο στην Ευρώπη

Η οικονομική ζημιά που επιφέρει ωθεί την Ευρώπη προς μια ύφεση τόσο βαθιά όσο εκείνη του 2009.

Νόμπελ Ιατρικής στον Σουηδό γενετιστή Svante Pääbo

Τι σημαντικό πέτυχε ο Σουηδός επιστήμονας τη χρονιά που μας πέρασε.