Ο νέος εφιάλτης της Wall Street

Τα σενάρια τρόμου που άπαντες φοβούνται στις ΗΠΑ εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Γράφει: Esquire Editors 16 Σεπτεμβρίου 2020

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο να εξελιχθούν σε χάος. Υπάρχει μια γκάμα σεναρίων για τους παράγοντες της αγοράς, πολλά εκ των οποίων κάποτε θα θεωρούνταν αδιανόητα. Τι θα συμβεί εάν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χάσει και δεν αποδεχθεί την ήττα του; Ή αν ο επίδοξος αντικαταστάτης του στον προεδρικό θώκο, Τζο Μπάιντεν, χάσει και δεν αποδεχθεί το αποτέλεσμα; Ή αν ο Τραμπ κερδίσει και πάλι το σώμα των εκλεκτόρων, αλλά όχι την λαϊκή ψήφο, πυροδοτώντας αστικές ταραχές τις οποίες η χώρα δεν θα έχει ξαναδεί ποτέ στην ιστορία της;

Τα σενάρια "τρόμου"

Αυτά δεν είναι τα μόνα πιθανά σενάρια. Το προσωπικό μου αγαπημένο περιλαμβάνει την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, οι οποίες είναι πιθανό να είναι μακράν οι περισσότερες στην εκλογική ιστορία. Οι Δημοκρατικοί κλίνουν γενικά προς την ψήφο μέσω ταχυδρομείου εν μέσω πανδημίας, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι τείνουν προς την ψήφο με φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα. Είναι πιθανό ο Τραμπ να εμφανίσει επιβλητικό προβάδισμα το βράδυ των εκλογών, το οποίο θα αρχίσει να μειώνεται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα καταμετρώνται τα ψηφοδέλτια. Φανταστείτε πώς θα διαμορφωνόταν το πολιτικό περιβάλλον σε ένα τέτοιο σενάριο. Δεν έχω καταλήξει σε ξεκάθαρη άποψη για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά όσον αφορά τις αγορές, τις αφορά λιγότερο το αποτέλεσμα των εκλογών και περισσότερο η διαδικασία. Για μένα, το πρόβλημα με τα ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου δεν είναι η πιθανότητα εκλογικής απάτης ή νοθείας, αλλά ότι χρειάζονται τόσο πολύ χρόνο για να καταμετρηθούν. Ο κόσμος θα γελά με τις ΗΠΑ όταν η 3η Νοεμβρίου θα έχει έλθει και παρέλθει και δεν θα υπάρχει κανένας νικητής - πιθανόν για εβδομάδες.

Οι hedgers και οι αντισταθμίσεις κινδύνου

Έχουμε μάθει ότι οι επενδυτές έχουν λάβει καλύψεις ήδη πριν από τις εκλογές, με τις καλύψεις αυτές να έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να προστατεύουν ένα χαρτοφυλάκιο σε περιπτώσεις ταχύτατης και απότομης πτώσης. Συνήθως έχουν τη μορφή της αγοράς vanilla put options (σ.μ. συμβόλαια που δίνουν στον κομιστή το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πουλήσει στον εκδότη ένα υποκείμενο χρεόγραφο σε μία συγκεκριμένη τιμή εξάσκησης, μέχρι την ημερομηνία λήξης του, με αντάλλαγμα μια αμοιβή) στο πλαίσιο ενός δείκτη ο οποίος αποτυπώνει μεγάλο εύρος της αγοράς, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν και πιο περίπλοκες στρατηγικές καλύψεων. Η αντισταθμιστική δραστηριότητα είναι εμφανής στις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στο Δείκτη Μεταβλητότητας CBOE ή VIX, όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Οκτωβρίου (αυτά που καλύπτουν την περίοδο των εκλογών) κινούνται σημαντικά υψηλότερα από τα συμβόλαια που τα περιβάλλουν χρονικά. (Έλαβα κι εγώ ο ίδιος αντισταθμιστικές καλύψεις για τις εκλογές πριν από λίγους μήνες). Οι αντισταθμίσεις κινδύνου έχουν καταστεί αρκετά δημοφιλείς, οδηγώντας σε αύξηση των συνολικών επιπέδων "σιωπηρής" μεταβλητότητας. Το Bloomberg News αναφέρει ότι αυτές οι εκλογές τιμολογούνται ως ο πλέον ακριβός κίνδυνος γεγονότος στην ιστορία, με βάση τις κοινές πρακτικές επενδυτικού "στοιχηματισμού" επί πιθανών καταστάσεων αστάθειας. Εκείνο που είναι πραγματικά ασυνήθιστο είναι ότι η μεταβλητότητα αυξάνεται όσο το χρηματιστήριο ανεβαίνει, κάτι που δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Μέρος αυτού του φαινομένου οφείλεται στην λήψη αντισταθμίσεων κινδύνου λόγω των εκλογών.

Το παράδοξο που μπορεί να οδηγήσει σε νέο "ράλι"

Η ιστορία δείχνει ότι, όταν μια συναλλαγή συσσωρεύει υπερβολικά μεγάλο όγκο κεφαλαίων, είναι απίθανο να λειτουργήσει υπέρ του σκοπού για τον οποίο προορίζεται. Ας σκεφτεί κανείς τι θα γινόταν εάν κάθε hedge fund αγόραζε put options σε έναν ευρύ χρηματιστηριακό δείκτη πριν από τις εκλογές. Εάν οι μετοχές έπεφταν, όπως αναμενόταν, η κοινότητα των hedge funds θα πωλούσε τα αντισταθμιστικά προϊόντα, των οποίων η αξία θα είχε αυξηθεί, ωστόσο η κίνηση κλεισίματος των αντισταθμίσεων θα έκανε το χρηματιστήριο να ανέβει υψηλότερα. Με άλλα λόγια, εάν όλοι αναμένουν η αγορά να κινηθεί πτωτικά, θα είναι πολύ δύσκολο για την αγορά να σημειώσει σταθερή πτώση. Αυτό θα οδηγούσε σε εκείνο τον τύπο παραδοξότητας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, όπου έχει κανείς ένα αντικειμενικά αρνητικό εξωγενές συμβάν - και οι μετοχές στην πραγματικότητα κερδίζουν αντί να υποχωρούν.

Όσοι λαμβάνουν καλύψεις εν όψει εκλογών δεν επιχειρούν να προστατευτούν έναντι ενός - για τους ίδιους - αρνητικού αποτελέσματος. (Υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι μπροστά στις περισσότερες μεγάλες δημοσκοπήσεις και οι προτεινόμενες εκ μέρους του αυξήσεις φόρων θα κάνουν κακό στην οικονομία και στις αγορές). Αυτό για το οποίο προετοιμάζονται οι hedgers είναι μια πλήρης κατάρρευση της εκλογικής διαδικασίας και μια συνταγματική κρίση. Και τι γίνεται εάν το Ανώτατο Δικαστήριο εμπλακεί στη διαδικασία, όπως το 2000; Εκείνη την εποχή, το χρηματιστήριο βρισκόταν ήδη στη φάση κατά την οποία άρχιζε να "ξεφουσκώνει" η φούσκα των dot.com (στην οποία είχε οδηγήσει το πέρα από κάθε όριο ποντάρισμα στις εταιρείες που συνδέονταν με το τότε σχετικά νέο Ίντερνετ), ωστόσο η αβεβαιότητα γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα άσκησε έντονη πίεση στις μετοχές κατά το δ' τρίμηνο του έτους.

Εκείνο το επεισόδιο θα φαντάζει… παιδική χαρά σε σύγκριση με αυτό που μπορεί να συμβεί τον Νοέμβριο. Φυσικά, κάθε προεδρική εκλογή μπορεί να έχει αρνητικά και ακούσια αποτελέσματα. Η διαφορά, αυτή τη φορά, είναι η αδιαλλαξία που αποπνέουν οι υποψήφιοι και το υπερπολωμένο πολιτικό σκηνικό, το οποίο περιλαμβάνει συνεχείς διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και ταραχές τους τελευταίους μήνες. Είναι πλέον αρκετά πιθανό οι εκλογές να αποδειχθούν μια καταστροφή θερμοπυρηνικών διαστάσεων. Είναι επίσης πιθανό να έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο του χρηματιστηρίου. Σε τελική ανάλυση, οι μετοχές έχουν πραγματοποιήσει ένα επικό ράλι κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Το ερώτημα για τους επενδυτές είναι, εάν υπάρχει ένα δυσμενές συμβάν στο μέλλον μας και η ημερομηνία που μπορεί αυτό να συμβεί είναι ευρέως γνωστή, θα έχει πράγματι κάποιον αντίκτυπο στην αγορά; Δεν μπορεί κανείς να προγραμματίσει τη μεταβλητότητα. Η τελευταία έρχεται μαζί με τις εκπλήξεις, όπως τον Μάρτιο, όταν η αγορά υπέστη σοκ από την εμφάνιση της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα. Οι επενδυτές έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί το χρηματιστήριο πηγαίνει τόσο καλά όταν, την ίδια στιγμή, η οικονομία πηγαίνει τόσο άσχημα.

Ας φανταστεί κανείς τη γνωστική ασυμφωνία μπροστά στην οποία θα βρεθούμε σε δύο μήνες από σήμερα.

Από: Capital.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.