Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Κίνας έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι εν μέσω πανδημίας

Το χρυσό top 10 της χώρας.

Γράφει: Esquire Editors 06 Νοεμβρίου 2020

"Ανοσία” στην πανδημία του κορονοϊού φαίνεται πως έχουν οι "τσέπες” των μεγιστάνων της Κίνας, καθώς η συνολική περιουσία των 400 πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας εκτινάχθηκε το 2020 στα 2,11 τρισ. δολάρια, από 1,29 τρισ. δολάρια που ήταν πριν από έναν χρόνο. Το 64% των κερδών τους οφείλεται στη χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την κεφαλαιαγορά και στο ριμπάουντ που κατέγραψε η κινεζική οικονομία, το οποίο επέτρεψε στον ασιατικό δράκο να πάρει "κεφάλι” από τις άλλες μεγάλες οικονομίες στην προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία.

Σχεδόν τα 2/3 των συμμετεχόντων στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Κινέζους είδαν το προηγούμενο έτος την περιουσία τους να μεγεθύνεται. Κάτι που επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι το κατώτατο όριο για να μπει κάποιος στη λίστα έχει ανέλθει πλέον στα 1,55 δισ. δολάρια, έναντι 1 δισ. δολαρίων που ήταν πέρυσι.

Η νέα αυτή αύξηση του πλούτου στην Κίνα θέτει τη χώρα σε τροχιά να ξεπεράσει συντομότερα τον παγκόσμιο "πρωταθλητή” -μεταπολεμικά- στην παραγωγή πλούτου, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το "άλμα” εξάλλου κατά 820 δισ. δολάρια που κατέγραψε ο συνολικός πλούτος των 400 πλουσιότερων ανθρώπων και ζευγαριών της Κίνας το τελευταίο έτος επισκίασε την αύξηση κατά 240 δισ. δολάρια που εμφάνισε η συνολική περιουσία των 400 πλουσιότερων Αμερικανών που απαρτίζουν τη λίστα του Forbes 400 2020 (η οποία όμως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνει ζευγάρια). Ένα ακόμη στοιχείο που καταδεικνύει ότι η "μηχανή παραγωγής πλούτου” της Κίνας λειτουργεί σε υψηλότερες "στροφές” είναι το γεγονός ότι η φετινή λίστα των 400 πλουσιότερων Κινέζων περιλαμβάνει 68 "νεοεισερχόμενους”, έναντι μόλις 18 που είχε η αντίστοιχη λίστα των Αμερικανών.

Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο λιστών, ωστόσο, είναι ότι οι πρωτοπόροι της τεχνολογίας ηγούνται της κατάταξης. Στην κινεζική λίστα, τα "σκήπτρα” για τρίτη χρονιά κρατά ο συνιδρυτής του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, Jack Ma. Ο Ma είδε την περιουσία του να μεγεθύνεται κατά 72% και να φτάνει τα 65,6 δισ. δολάρια, εν μέρει χάρη στην αναμενόμενη διπλή εισαγωγή της Ant Group στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ. Η μεγαλύτερη IPO όλων των εποχών του βραχίονα διαδικτυακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Alibaba, η οποία αρχικά αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, ανεστάλη απροσδόκητα στις 3 Νοεμβρίου λόγω ρυθμιστικών ζητημάτων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάρτιση της λίστας των 400 πλουσιότερων Κινέζων ελήφθησαν υπόψη οι τιμές των μετοχών των επιχειρήσεών τους και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά την 26ή Οκτωβρίου - ήτοι μερικές ημέρες πριν από το αναμενόμενο ντεμπούτο της Ant Group στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Η λίστα μάλιστα περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 μετόχους της θυγατρικής της Alibaba, συμπεριλαμβανομένου του Jack Ma.

Μεταξύ των πλέον κερδισμένων που περιλαμβάνει η φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας, περιλαμβάνονται επίσης: ο διευθύνων σύμβουλος της Tencent, Ma Huateng, γνωστός και ως "Pony”, που αύξησε την περιουσία του κατά 53% σε σύγκριση με πέρυσι, στα 55,2 δισ. δολάρια· ο Colin Huang, πρόεδρος του ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, που είδε την περιουσία του να εκτινάσεται κατά 44% στα 30,6 δισ. δολάρια· και ο διευθύνων σύμβουλος της ομοειδούς JD.com, Richard Liu, που τριπλασίασε την περιουσία του στα 20,3 δισ. δολάρια.

Σημαντικός "καταλύτης” για την αύξηση των περιουσιών των Κινέζων μεγιστάνων ήταν και οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) που πραγματοποίησαν αρκετοί κινεζικοί κολοσσοί, ιδίως από τους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, το τελευταίο διάστημα. Το Νο.3 της λίστας, για παράδειγμα, ο Zhong Shanshan κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του κατά 52 δισ. δολάρια (σ.μ. από 1,8 δισ. δολάρια που ήταν τον Μάρτιο του 2019) χάρη στις IPOs που πραγματοποίησαν δύο επιχειρήσεις του, η εταιρεία εμφιαλωμένου νερού Nongfu Spring και η εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων Beijing Wantai Biological Pharmacy.

Οι 10 πλουσιότεροι Κινέζοι

Νο.1 Jack Ma
Καθαρή περιουσία: 65,6 δισ. δολάρια
Ηλικία: 56
Πηγή πλούτου: Ηλεκτρονικό εμπόριο

Νο.2 Ma Huateng
Καθαρή περιουσία: 55,2 δισ. δολάρια
Ηλικία: 49
Πηγή πλούτου: Διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης

Νο.3 Zhong Shanshan
Καθαρή περιουσία: 53,9 δισ. δολάρια
Ηλικία: 65
Πηγή πλούτου: Αναψυκτικά, Φαρμακευτικά προϊόντα

Νο.4 Sun Piaoyang
Καθαρή περιουσία: 35 δισ. δολάρια
Ηλικία: 62
Πηγή πλούτου: Φαρμακευτικά προϊόντα

Νο.5 He Xiangjian
Καθαρή περιουσία: 32,2 δισ. δολάρια
Ηλικία: 78
Πηγή πλούτου: Οικιακές συσκευές

Νο.5 Wang Wei
Καθαρή περιουσία: 32,2 δισ. δολάρια
Ηλικία: 50
Πηγή πλούτου: Courier

Νο.7 Colin Zheng Huang
Καθαρή περιουσία: 30,6 δισ. δολάρια
Ηλικία: 40
Πηγή πλούτου: Ηλεκτρονικό εμπόριο

Νο.8 Yang Huiyan
Καθαρή περιουσία: 28,5 δισ. δολάρια
Ηλικία: 39
Πηγή πλούτου: Real Estate

Νο.9 Zhang Yiming
Καθαρή περιουσία: 27,7 δισ. δολάρια
Ηλικία: 36
Πηγή πλούτου: Λογισμικό

Νο.10 Hui Ka Yan
Καθαρή περιουσία: 27,1 δισ. δολάρια
Ηλικία: 62
Πηγή πλούτου: Real Estate

Μεθοδολογία

Η λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας καταρτίστηκε με βάσει τα ποσοστά μετοχών και τα οικονομικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αναλυτές αλλά και τις χρηματιστηριακές και ρυθμιστικές αρχές. Οι μη εισηγμένες εταιρείες αποτιμήθηκαν με βάση ομοειδείς εισηγμένες εταιρείες. Οι ενεχυριασμένες μετοχές υπολογίστηκαν υποτιμημένες. 

Σε αντίθεση με τη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, η τρέχουσα λίστα περιλαμβάνει άτομα που συμμετέχουν στην επιχείρηση των συζύγων τους. 

Επίσης, για να διευκολυνθεί η σύγκριση μεταξύ συμμετεχόντων με παρόμοιο υπόβαθρο, συμπεριλαμβάνονται ορισμένοι επιχειρηματίες που γεννήθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα, εχουν κάνει εκεί την περιουσία τους, αλλά έχουν ιθαγένεια εκτός της ηπειρωτικής Κίνας. 

Τέλος, ορισμένες εκτιμήσεις περιλαμβάνουν επίσης περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Απο: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Minerva Red, ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια αφρικανικής σκόνης των τελευταίων ετών

Σφοδρό ήταν το πέρασμα της αφρικανικής σκόνης από τη χώρα μας χθες, Τρίτη 23 Απριλίου.

Επιστήμονες λένε πως βρήκαν νέο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα

Δύο έρευνες υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη, που βρίσκεται "κρυμμένος" στο ηλιακό μας σύστημα.

Γραφει Παυλος Κρουστης