Για το Bitcoin, sky is the limit

Τι σηματοδοτεί το νέο ρεκόρ του κρυπτονομίσματος για τις τράπεζες και την Wall Street.

Γράφει: Esquire Editors 02 Δεκεμβρίου 2020

Οι αληθινοί "πιστοί" του Bitcoin πραγματοποιούν τον γύρο του θριάμβου μετά το νέο ​​υψηλό όλων των εποχών του κρυπτονομίσματος, κοντά στις 20.000 δολάρια. "Μπροστά και ανοδικά, πάμε για το φεγγάρι!", έγραψε στο Twitter ο Tyler Winklevoss. "Όλες οι κυβερνήσεις, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και εταιρείες θα εξορύσσουν σύντομα Bitcoin, προκειμένου να εγγυηθούν τη δική τους προσφορά", ανέφερε ο υποστηρικτής του Bitcoin, Charlie Shrem. Αυτό φαίνεται να ισχύει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον στρατό της Βενεζουέλας.

Το συγκεκριμένο νέο ρεκόρ, ωστόσο, πρόκειται άραγε να οδηγήσει σε "αλλαγή ρότας" σε έναν συχνά δύσπιστο χρηματοοικονομικό κλάδο, τουλάχιστον πέρα ​​από τα hedge funds και τους στρατηγικούς αναλυτές, που βλέπουν το Bitcoin ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο έναντι της Covid-19; Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι γι’ αυτό.

Έντονος σκεπτικισμός

Τον περασμένο μήνα, καθώς η τιμή του κρυπτονομίσματος έφτασε τα 18.000 δολ. για πρώτη φορά από το 2018, ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase ανέφερε ότι δεν είχε αλλάξει άποψη από τότε που χαρακτήρισε το Bitcoin "απάτη", κατά τη διάρκεια της "φούσκας" του 2017.

"Πιστεύουμε στα κρυπτονομίσματα, όταν είναι σωστά ρυθμισμένα και υποστηριζόμενα", είπε, προσθέτοντας ότι "το Bitcoin είναι κάπως διαφορετικό και δεν νιώθω απολύτως άνετα μαζί του".

Για το Bitcoin, sky is the limit
Μήνυμα για την Wall Street η νέα "έκρηξη" του Bitcoin
 

Η στάση του Dimon αντικατοπτρίζει σε τελική ανάλυση το κλίμα εντός των τραπεζών με μεγάλους βραχίονες που έχουν βυθίσει ήδη τα "δάχτυλα των ποδιών τους" στα ύδατα των κρυπτονομισμάτων.

Σφυρηλατημένο κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 ως τεχνητά σπάνιος, κρυπτογραφικά ασφαλής τρόπος παράκαμψης των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών πρακτικών, το Bitcoin δεν φτάνει να θεωρηθεί ως υπαρξιακή απειλή για το τραπεζικό σύστημα μόνο και μόνο επειδή η τιμή του αυξάνεται. Αλλά ούτε και μπορεί να αγνοηθεί. Αντίθετα, θα θεωρείται ως κίνητρο για ένα πιο ψηφιακό, φιλικό προς τις ρυθμιστικές αρχές, πεδίο  μελλοντικών πληρωμών για την μετά Covid εποχή.

Έχουμε δει μεγάλες τράπεζες να επιδιώκουν να κερδίσουν χρήματα από το Bitcoin χωρίς να το χειρίζονται άμεσα, αντικατοπτρίζοντας μια αρκετά περιορισμένη ζήτηση από πλευράς πελατών, καθώς και την έλλειψη ρυθμιστικής σαφήνειας. Αυτή εξακολουθεί να είναι η προτιμώμενη επιλογή. Η Morgan Stanley άρχισε να εκκαθαρίζει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin το 2018, ενώ η JPMorgan φέτος ανέλαβε φέτος ως πελάτη εταιρικής τραπεζικής τις εταιρείες συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα Coinbase Inc. και Gemini Trust Co. (η δεύτερη ανήκει στους δίδυμους αδελφούς Winklevoss).

Τολμηρότερες προτάσεις, όπως η προσπάθεια της Goldman Sachs να ανοίξει ένα γραφείο trading κρυπτονομισμάτων, δεν οδήγησαν πουθενά. Ο μακρύς κατάλογος κινδύνων τους οποίους επισημαίνει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, από το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας έως την κακή φήμη, μπορεί να έχει σχέση με αυτή την εξέλιξη. Μια έρευνα σχετικά με τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 2010 και 2019 στο ιστολόγιο προσωπικού της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος αγοράς για το Bitcoin ήταν 44%, πολύ πιο βαθύς και "απότομος" σε σχέση με εκείνον των μετοχών ή του χρυσού.

Κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες ανυπέρβλητο για τους τραπεζίτες, από τη στιγμή που υπάρχει πραγματική δυνατότητα να παραχθεί χρήμα. Ακόμη ωστόσο και με σημαντικά ποσά να αλλάζουν χέρια μέσω συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και με funds όπως η Guggenheim Partners να γλυκοκοιτάζουν το Bitcoin, το "τηλέφωνο" εξακολουθεί να μην χτυπά.

Η σημασία της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών

Ακόμα και τμήματα του τραπεζικού κλάδου τα οποία επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο γνωρίζουν ότι χρειάζονται τις ρυθμιστικές αρχές στο πλευρό τους. Η DBS της Σιγκαπούρης σχεδιάζει να αρχίσει να πραγματοποιεί τις δικές της συναλλαγές σε ψηφιακό νόμισμα για εξειδικευμένους επενδυτές, μόνον όμως αφού λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Υπάρχει σίγουρα περισσότερη εποπτεία το 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη το 2017: οι κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεκτείνονται πλέον και στα κρυπτονομίσματα, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επιτρέπουν στις τράπεζες να προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης κρυπτονομισμάτων.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο, επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα ότι το Bitcoin και οι ομόλογοί του στον χώρο των κρυπτονομισμάτων είναι "εξαιρετικά ασταθή, ρευστά και κερδοσκοπικά προϊόντα".

Το μεγαλύτερο ερώτημα για τις τράπεζες της Wall Street δεν είναι λοιπόν το ίδιο το Bitcoin, αλλά το τι θα ακολουθήσει, ειδικά με δεδομένο ότι τα σημαντικά ελαττώματα του ως μεθόδου πληρωμής είναι γνωστά. Κεντρικές τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες προσπαθούν να βρουν μια εναλλακτική λύση μαζικής αγοράς που μπορεί να τα διορθώσει.

Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει "μάρκες" (tokens) που θα εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες, όπως ένα ψηφιακό ευρώ, το οποίο απέχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ή ένα νόμισμα που θα εκδίδεται από ιδιωτικούς φορείς, όπως το Libra, το οποίο μπορεί να απέχει μόλις έναν μήνα. Τα εταιρικά μοντέλα των τραπεζών ενδέχεται να αποδειχθούν ιδιαίτερα ευάλωτα.

Για την JPMorgan, είναι λογικό να ακολουθεί ιδέες blockchain όπως το JPM Coin που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα για τις τράπεζες στο πεδίο των πληρωμών. Το πλεονέκτημα δεν είναι μόνο η πιθανή εξοικονόμηση κόστους, αλλά και η προσέλκυση ταλέντων από το πεδίο των "έξυπνων" τεχνολογιών, όπως φαίνεται από τη μετακίνηση του στελέχους της LVMH Ian Rogers στην startup Ledger, η οποία έχει ως αντικείμενο το hardware κρυπτογράφησης.

Ώρα αποφάσεων για τις τράπεζες

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν άλλη επιλογή αν θέλουν να ανταγωνιστούν τους ψηφιακούς αντιπάλους τους, οι οποίοι βρίσκονται εκεί έξω και φιλοδοξούν να τους πάρουν τη "μπουκιά από το στόμα".

Η πρόσφατη είσοδος της Paypal στο Bitcoin αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ώθησης στην fintech, με εφαρμογές όπως η Venmo. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε επικοινωνία με τις ρυθμιστικές αρχές για τα ψηφιακά πορτοφόλια. Σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο με χαμηλά επιτόκια και αυξανόμενο αριθμό χρεοκοπιών, οι τράπεζες ανησυχούν για το τεχνολογικό "πλήθος".

Σε τελική ανάλυση, στην Ευρωζώνη, μη τραπεζικά ιδρύματα ξεπέρασαν σε μερίδιο αγοράς τις παραδοσιακές τράπεζες ως προς τη λήψη καταθέσεων και τον δανεισμό το 2018, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής.

Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων πιθανόν να βρίσκεται στη φάση της επιστροφής του μετά από έναν μακρύ χειμώνα, ωστόσο, όταν μιλούμε για το Bitcoin, οι τραπεζίτες μπορούν να παραμείνουν στη χειμερία νάρκη τους για λίγο ακόμη.

Το να μένει κανείς ένα βήμα πίσω, προσφέροντας τραπεζικές υπηρεσίες συναλλαγών στις οποίες το χρήμα "χορεύει" και κινείται ταχύτατα ή διευκολύνοντας συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), ισοδυναμεί με την πώληση αξινών και φτυαριών κατά τη διάρκεια της εποχής του "Πυρετού του Χρυσού".

Ο Dimon έχει δίκιο να εμφανίζεται συγκρατημένος.

Απο: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".