Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι πιο έντονη από ό,τι σε άλλες χώρες

Καλά νέα από την έκθεση της Capital Economics.

Γράφει: Esquire Editors 21 Ιανουαρίου 2021

H παράταση του lockdown σημαίνει ότι η οικονομία της Ελλάδας ξεκινά το 2021 σε αδύναμη βάση. Ωστόσο, καθώς εξαρτάται από τον τουρισμό, αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από ότι άλλες χώρες, από τη διάθεση των εμβολίων, σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της, οπού εκτιμά ότι η ύφεση το 2020 θα διαμορφωθεί στο 9,8%, το 2021 η ελληνική οικονομία θα "τρέξει" με ρυθμούς της τάξης του 3% και το 2022 κατά 6,5%. Παράλληλα, αναφέρει πως ενώ το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλό, οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητά του είναι πιθανό να παραμείνουν περιορισμένες χάρη στην ΕΚΤ.

Το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο σε άλλες χώρες, επισημαίνει ο οίκος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, η δραστηριότητα είναι βέβαιο ότι έχει συρρικνωθεί και πάλι στο δ’ τρίμηνο του 2020 - ακόμη και αν τα δεδομένα κινητικότητας υποδηλώνουν ότι παρέμεινε πάνω από το επίπεδο του β’ τριμήνου - και η οικονομία έτσι ξεκινά το 2021 σε αδύναμους ρυθμούς.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Capital Economics, η δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί πιο έντονα από ό,τι σε άλλες χώρες αργότερα μέσα στο έτος. Βεβαίως, η ανάκαμψη της δραστηριότητας όταν άρχισαν να αίρονται οι περιορισμοί μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας (στα μέσα του 2020) ήταν αδύναμη, ότι και αν αυτό σημαίνει για την αντίδραση της οικονομίας προσεχώς, ενώ κάποια από τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις έχουν περιοριστεί (π.χ. τα μορατόρια στα δάνεια).

Το σημαντικό είναι πάντως πως άλλα μέτρα στήριξης, όπως τα επιδόματα ανεργίας, φαίνεται να παρατείνονται και τον Ιανουάριο. Και η άρση των περιορισμών αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι διαφορετική καθώς το εμβόλιο επιτρέπει την επιστροφή της ζωής των πολιτών στην κανονικότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε βασικές τουριστικές αγορές. Αυτό θα αποτελέσει και το game changer σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια.

Ο οίκος παράλληλα επισημαίνει πως αν και η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των επιδοτήσεων της ΕΕ, τα Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι πανάκεια. Η Ελλάδα, όπως τονίζει, δεν έχει απορροφήσει αποτελεσματικά τα κονδύλια της ΕΕ στο παρελθόν.

Ευτυχώς, καταλήγει η Capital Economics, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι απίθανο να αυξηθεί τώρα που τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ. Ακόμα κι αν η κεντρική τράπεζα αποφασίσει να καταργήσει το έκτακτο αυτό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενδέχεται να αλλάξει τους κανόνες παρά να σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Βραβεία Πούλιτζερ: Ειδική διάκριση στην Darnella Frazier που κατέγραψε τη δολοφονία George Floyd

Το Reuters και η Star Tribune κέρδισαν βραβεία Πούλιτζερ για ρεπορτάζ σχετικά με την αστυνόμευση στις ΗΠΑ, ενώ ειδικό βραβείο δόθηκε στη 18χρονη Darnella Frazier που κατέγραψε τη δολοφονία George Floyd.

Κορονοϊός: 791 νέα κρούσματα

Η καμπύλη των κρουσμάτων ανά Παρασκευή και οι εισαγωγές και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Η κρίσιμη δίκη για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων

¨Ολα όσα πρέπει να γνωρίζεις αναφορικά με την υπόθεση των κρυπτονομισμάτων και το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Κίνδυνος για τέταρτο κύμα το φθινόπωρο λόγω ινδικής μετάλλαξης

Καμπανάκι κινδύνου από τον ΠΟΥ για ένα επόμενο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη από το φθινόπωρο.

Το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα

Ενας άνδρας στην Αθήνα είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κορονοΐός: 781 νέα κρούσματα

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης.