Το σορτάρισμα μόλις έγινε πιο επικίνδυνο

Είναι όμως απολύτως αναγκαίο για την αγορά.

Γράφει: Esquire Editors 12 Φεβρουαρίου 2021

Επενδυτές οι οποίοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη μείωση της τιμής της μετοχής μιας εταιρείας ανέκαθεν αναλάμβαναν μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό ρίσκο από τους συναδέλφους τους με αποκλειστικά long τοποθετήσεις. Πλέον, αντιμετωπίζουν τον πρόσθετο κίνδυνο να "σκοντάψουν" επάνω στους "φανατισμένους" Redditors που τοποθετούνται μαζικά στις πλέον σορταρισμένες μετοχές της αγοράς, προκειμένου να πλήξουν τους short sellers. Για χάρη της εύρυθμης λειτουργίας των κεφαλαιαγορών, ελπίζουμε το πλήθος των διενεργούντων τις τοποθετήσεις short να κρατήσει την ψυχραιμία του.

Το πιο άμεσο θύμα της φρενίτιδας που εκτίναξε τη μετοχή της GameStop και άλλες βαριά σορταρισμένους μετοχές σε στρατοσφαιρικά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η Melvin Capital Management, η οποία κατέγραψε απώλειες περί το 53% τον Ιανουάριο επί των θέσεων της, συμπεριλαμβανομένης μιας short θέσης επί της μετοχής της εταιρείας λιανικών πωλήσεων βίντεοπαιχνιδιών. Και άλλοι short-sellers, ωστόσο, έχουν δεχθεί πλήγμα.

Η στροφή

Ας λάβουμε ως παράδειγμα τον Andrew Left, του οποίου η εταιρεία Citron Research έχασε περίπου το 100% της short θέσης της επί της GameStop. Τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει ερευνητικά στοιχεία σχετικά με shorts, εστιάζοντας αποκλειστικά στην ανάλυση long τοποθετήσεων. Δεδομένου ότι αξίζει σημαντικό έπαινο για την αποκάλυψη κακών πρακτικών λειτουργίας στην Valeant Pharmaceuticals, γνωστής πλέον ως Bausch Health, η "έξοδος" του από τον συγκεκριμένο ερευνητικό τομέα μόνο λύπη μπορεί να προκαλεί.

Σε μια έτερη "στροφή", η Hindenburg Research έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε μια εταιρεία στην οποία δεν διατηρεί καμία απολύτως θέση. Η έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την Clover Health Investments ανέφερε ότι η εταιρεία δεν αποκάλυψε έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την περίοδο που πραγματοποιούσε την είσοδό της στο χρηματιστήριο, οδηγώντας έτσι τόσο σε μια έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), όσο και σε πτώση της τιμής της μετοχής της. Η Clover αντέτεινε ότι η έκθεση περιέχει "τεράστιες ανακρίβειες" και το αίτημα του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για πληροφορίες δεν έχριζε υποχρεωτικής δημοσιοποίησης.

Η εταιρεία short-selling έχει κερδίσει στο παρελθόν χρήματα από στοιχήματα εναντίον της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων Nikola, της οποίας η μετοχή έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας της από τότε που η Hindenburg δημοσίευσε μια bearish έκθεση, η οποία μάλιστα οδήγησε και τότε σε έρευνα από πλευράς SEC. (Ο ιδρυτής της Nikola Τρέβορ Μίλτον αρνήθηκε τα όσα αναφέρονταν σε αυτήν, προτού τελικώς παραιτηθεί από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του Δ.Σ.).

Αυτή τη φορά, η Hindenburg δεν θα ωφεληθεί οικονομικά. "Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση για τις αγορές, είναι πιο σημαντικό οι άνθρωποι να κατανοήσουν τον ρόλο που διαδραματίζουν οι short sellers στην αποκάλυψη της απάτης και των κακών εταιρικών πρακτικών", σημειώνει η εταιρεία.

Είναι πραγματικά κρίμα. Ένας επικριτής των λογιστικών πρακτικών ή της εταιρικής διακυβέρνησης μιας εταιρείας έχει λιγότερη αξιοπιστία όταν δεν έχει οικονομικό όφελος από τις αποκαλύψεις του, αντί να συμβαίνει το αντίθετο.

Τα long/short αμοιβαία κεφάλαια κυριαρχούν ακόμη στο τοπίο των hedge funds. Η ερευνητική εταιρεία eVestment εκτιμά ότι ελέγχουν περισσότερα από 780 δισεκατομμύρια δολάρια εκ των συνολικών περιουσιακών στοιχείων του κλάδου, ύψους 3,36 τρισ. δολ. Ωστόσο, τέτοια funds έχουν βρεθεί επίσης στην "πρώτη γραμμή" από πλευράς αναλήψεων και απόσυρσης κεφαλαίων από τους πελάτες τους τα τελευταία χρόνια. Οι επενδυτές απέσυραν σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, αυξάνοντας τις συνολικές καθαρές εκροές τα τελευταία δύο χρόνια σε πάνω από 60 δισ. δολ.

Τα "δύσκολα κέρδη"

Μια σύγκριση των αποδόσεων των διαφορετικών "ειδών" hedge fund δείχνει πόσο δύσκολο είναι για τους short sellers να αποκομίσουν κέρδος. Τα funds στρατηγικής long-short σημείωσαν αποδόσεις - κατά μέσο όρο - 1,17% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με αποδόσεις 1,74% για funds που είναι προσανατολισμένα προς τις long τοποθετήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg - και αυτό συμβαίνει σε έναν μήνα κατά τον οποίο ο παγκόσμιος δείκτης MSCI κινήθηκε στην πραγματικότητα πτωτικά.

Το 2020, κατα το οποίο οι μετοχές παγκοσμίως κινήθηκαν ανοδικά, η χαμηλή απόδοση των long-short funds ήταν ακόμη πιο έκδηλη.

Μέσα σε αυτά τα συγκεντρωτικά στοιχεία, υπάρχουν και μερικοί βαριά χαμένοι. Το Global Opportunities Fund της Marshall Wace, αξίας 4,4 δισ. δολ., για παράδειγμα, κατέγραψε απώλειες περίπου 7% τον Ιανουάριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία απώλειά του από τότε που άρχισε τη λειτουργία του, το 2009, ανέφερε ο συνάδελφός μου στο Bloomberg News, Nishant Kumar, νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο Πολ Μάρσαλ, ένας από τους δισεκατομμυριούχων ιδρυτές της εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι short sellers σε βιβλίο του το οποίο εκδόθηκε πέρυσι: κόστος δανεισμού μετοχών, υψηλή μεταβλητότητα των μετοχών εταιρειών κοντά στην πτώχευση και τάση των αγορών μετοχών να κινούνται γενικά ανοδικά τον τελευταίο μισό αιώνα. Ο Μάρσαλ υπολόγισε ότι αποκόμισε περισσότερες από τρεις φορές μεγαλύτερες αποδόσεις από long θέσεις του έναντι των short μέσα σε μια δεκαετία επενδύσεων.

Ο κομβικός ρόλος των short sellers για την εξυγίανση της αγοράς

Οι short sellers, ωστόσο, επιτελούν μια ζωτικής σημασίας λειτουργία, σε μεγάλο βαθμό λόγω της λειτουργίας τους ως "καμπανάκι" προς τις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να ρίχνουν μια πιο προσεκτική ματιά στις δραστηριότητες μιας εταιρείας.

Τη Δευτέρα, η μετοχή της Grenke υποχώρησε κατά το ένα τρίτο της αξίας της μετά την παραίτηση του CEO της γερμανικής εταιρείας leasing, Mark Kindermann, εν μέσω έρευνας ισχυρισμών περί απάτης που διατυπώθηκαν τον Σεπτέμβριο από την Viceroy Research του short seller Fraser Perring. Η εταιρεία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και η μετοχή ανέκτησε όσα είχε απωλέσει, καθώς η διοίκηση της Grenke ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση του CEO προκλήθηκε από την κριτική την οποία άσκησε η γερμανική ρυθμιστική αρχή για ζητήματα εσωτερικών διαδικασιών και όχι για οποιεσδήποτε χρηματοοικονομικές παρατυπίες.

Η κατάθεση αίτησης πτώχευσης του Εδαφίου 15 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ από τη Luckin Coffee την περασμένη εβδομάδα ήρθε αρκετούς μήνες αφότου οι κατηγορίες της SEC περί… φανταστικών "εσόδων" προκάλεσαν καταβαράθρωση 90% στις μετοχές της κινεζικής εταιρείας που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, πριν τελικώς αυτές διαγραφούν εντελώς από το ταμπλό.

Είναι λίγο περισσότερο από ένας χρόνος από τότε  που η Muddy Waters Capital του short seller Carson Block είχε αποκαλύψει ότι είχε στοιχηματίσει εναντίον της επίδοξης αυτής ανταγωνίστριας της Starbucks. Χωρίς την παρέμβαση του Block, το φερόμενο ως αδίκημα δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκαλυφθεί.

Δεδομένων των χρηματοοικονομικών ανταμοιβών που διατίθενται, η Citron του Left μπορεί να συγχωρεθεί για τη στροφή της αποκλειστικά προς τις long μελέτες. Ωστόσο, οι αγορές θα είναι λιγότερο αποτελεσματικές και εύρυθμες στη λειτουργία τους εάν το "πλήθος του Reddit" καταφέρει να εκφοβίσει τους short sellers από το να εκπληρώνουν τον ανεκτίμητο ρόλο τους στον έλεγχο των εταιρειών.

Το χρηματοοικονομικό οικοσύστημα είναι πιο υγιές εάν τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού ρίσκου που είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τον κίνδυνο κερδοσκοπίας έναντι μιας μετοχής είναι ελεύθερα να το πράττουν χωρίς να προσελκύουν την αδικαιολόγητη οργή των μικροεπενδυτών.

Από: Capital.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.