Από ερασιτέχνες traders, εκατομμυριούχοι λόγω GameStop

Το προφίλ των ανθρώπων που κέρδισαν ένα από τα πιο τρελά επενδυτικά στοιχήματα της ιστορίας.

Γράφει: Esquire Editors 17 Φεβρουαρίου 2021

Ο Arzel Rodriguez ξύπνησε πανικόβλητος. Από τα μέσα Ιανουαρίου σηκωνόταν καθημερινά νωρίς, στο σπίτι του στο Χόλιγουντ Χιλς του Λος Άντζελες, για να παρακολουθεί το ράλι της μετοχής της GameStop. Αλλά στις 27 Ιανουαρίου η συμφορά παραλίγο να του χτυπήσει την πόρτα: παρακοιμήθηκε, σχεδόν έως τις 11 π.μ., και οι μετοχές της GameStop είχαν ήδη εκτιναχθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη (σ.μ. η ώρα εκεί ήταν ήδη 2 μ.μ.), σκαρφαλώνοντας από τα 150 δολάρια όπου βρισκόταν την προηγούμενη μέρα έως τα 380 δολάρια.

Φοβήθηκε ότι ο ύπνος μπορεί να του είχε στοιχίσει την ευκαιρία να πουλήσει τις μετοχές του σε αυτά τα υψηλά επίπεδα. Ευτυχώς γι’ αυτόν δεν είχε χάσει την ευκαιρία. Τις επόμενες 25 ώρες επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο αϋπνίας, με τη συντροφιά καφέ και ενεργειακών ποτών, κλείνοντας τη θέση του στη μετοχή. Ο 23χρονος μηχανικός λογισμικού, κατάφερε τελικά να κλείσει τη θέση του καταλήγοντας με 3,8 εκατ. δολάρια στον επενδυτικό λογαριασμό του, από 28.000 δολάρια που είχε βάλει πριν από μερικούς μήνες.

"Τι έξαψη. Δεν μπορώ καν να το εξηγήσω”, λέει σήμερα, καθισμένος στο κρεβάτι του, που ούτως ή άλλως είναι η αγαπημένη του θέση όσο πραγματοποιεί συναλλαγές. "Πιθανότατα δεν θα νιώσω ποτέ ξανά έτσι. Ίσως όταν παντρευτώ”, προσθέτει.

Το πανδαιμόνιο με την GameStop, στο οποίο εμπλέχθηκε και ο Rodriguez, φαίνεται να είναι μια από τις πιο περίεργες και μοναδικές στιγμές στην ιστορία της Wall Street, καθώς οι απλοί επενδυτές, λαμβάνοντας σύνθημα από μια επενδυτική πρόταση που αναρτήθηκε στο δημόσιο φόρουμ Reddit, "επιτέθηκαν” στις μετοχές της σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένης αλυσίδας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop. Το έκαναν, εν μέρει, για να "χτυπήσουν” τους επενδυτές που σόρταραν την μετοχή, κίνηση που κόστισε στους τελευταίους πολλά δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της ανόδου της μετοχής. 

Η "επέλασή” τους στη μετοχή της GameStop πυροδότησε μια συζήτηση σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τους κανόνες πρόσβασης στις χρηματιστηριακές αγορές, αφότου οι επενδυτές βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να αγωνίζονται για πραγματοποιήσουν συναλλαγές στη μετοχή της GameStop κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους διαπραγμάτευσης. 

Πολιτικοί και από τα δύο κόμματα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, ορμώμενοι από τις εξελίξεις, συσπειρώθηκαν και άρχισαν να βάλουν κατά της επενδυτικής ελίτ, κατά της Wall Street. Εντός της εβδομάδας, μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Robinhood, Vlad Tenev, του οποίου η διαδικτυακή πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών αποτέλεσε τον "πολιορκητικό κριό” για την επίθεση των επενδυτών της Reddit, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με περιστατικό αυτό.

Με μερικές χιλιάδες δολάρια έβγαλαν εκατομμύρια

Μέσα σε αυτό το χάος, ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι όπως ο Rodriguez έγιναν εκατομμυριούχοι εν ριπή οφθαλμού. Ξεκίνησαν το "ταξίδι” τους από το ίδιο σημείο επιβίβασης: διάβασαν για την GameStop στο WallStreetBets, το επενδυτικο-κεντρικό φόρουμ του Reddit, όπου "γεννήθηκε” το κίνημά τους. Είναι δε όλοι τους χαρακτηριστικές περιπτώσεις των ανθρώπων που προσελκύει το φόρουμ, άνδρες κάτω των 30 ετών, με τους περισσότερους να μην έχουν κάνει σπουδές στα χρηματοοικονομικά - ένας μηχανικός λογισμικού, ένας φέρελπις επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ, κατώτερα στελέχη μικρών επιχειρήσεων που τους χωρίζουν έτη φωτός από τη Wall Street. Συνηθισμένοι τύποι που αποδείχθηκαν απρόσμενα ξεχωριστοί, καθώς αναδείχθηκαν νικητές του πιο τρελού επενδυτικού στοιχήματος στην ιστορία.

Για να είμαστε ειλικρινείς, κέρδισαν κάνοντας κάτι που κανένας επαγγελματίας επενδυτικός σύμβουλος δεν θα πρότεινε ποτέ: κερδοσκόπησαν ποντάροντας χρήματα σε μια προβληματική εταιρεία η οποία αναδύθηκε εν μέσω μιας χρηματιστηριακής μανίας. Για να πετύχει κανείς κάτι τέτοιο, "πρέπει να είναι απίστευτα τυχερός”, λέει ο Chris Cordaro, ο οποίος ως επικεφαλής επενδύσεων της RegentAtlantic από το Νιού Τζέρσι, σπαταλά μέρος του χρόνου του συμβουλεύοντας τους πελάτες τους να αποφεύγουν τέτοιου είδους κινήσεις. "Και πρέπει να έχει την πειθαρχία να εισπράξει τα κέρδη του όσο (σ.μ η μετοχή) ανεβαίνει στα ύψη, ώστε να μην εγκλωβιστεί”, προσθέτει. 

Και, όπως στην περίπτωση των νικητών του λαχείου, οι εν λόγω τυχεροί πρέπει να είναι έτοιμοι να πληρώσουν ένα τεράστιο ποσό στην εφορία.

Μεταξύ αυτών των τυχερών νικητών που έβγαλαν ξαφνικά εκατομμύρια, είναι ο 27χρονος Kevin Sanzone, διευθυντής αγορών σε μια εταιρεία λιανικής πώλησης ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο Κονέκτικατ. Είχε διαβάσει για την GameStop στο WallStreeBets όταν το φόρουμ πρωτοεστίασε το ενδιαφέρον του στη μετοχή το περασμένο φθινόπωρο και άρχισε να αγοράζει μετοχές τον Νοέμβριο. Αύξησε τη θέση του στη μετοχή τον Δεκέμβριο αφότου ανακάλυψε ότι ο Ryan Cohen, ιδρυτής του ηλεκτρονικού καταστήματος ειδών κατοικιδίων Chewy.com το οποίο πωλήθηκε στην Amazon, είχε πραγματοποιήσει μια σημαντική επένδυση στην GameStop "Επρόκειτο για μια ισχυρή, ανοδική δυναμική", λέει ο Sanzone, ο οποίος επένδυσε 140.000 δολάρια -το μέγιστο ποσό που θα μπορούσε να αντέξει το στομάχι του- στη μετοχή της GameStop σε διάστημα δύο μηνών.

Καθώς η μετοχή της εταιρείας συνέχισε να σκαρφαλώνει τον Ιανουάριο, ο Sanzone δεν μπορούσε να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο. "Ήταν κάπως σουρεαλιστικό", λέει. "Ήταν πολύ δύσκολο να επικεντρωθώ στη δουλειά μου κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων. Απλώς καθόμουν εκεί, παρακολουθώντας τον κωδικό (σ.μ. της μετοχής) και αναζητώντας σχετικές ειδήσεις, οπότε σίγουρα σου αποσπούσε την προσοχή", προσθέτει Όταν πούλησε τις μετοχές του, που είχαν ήδη σκαρφαλώσει στα 300 δολάρια, έβαλε στην τσέπη 1,8 εκατ. δολάρια.

"Εκείνες τις λίγες ημέρες, που υπήρχε έντονη μεταβλητότητα γενικά, δεν κοιμόμουν καλά. Είχα πολύ άγχος. Έτσι, όταν πούλησα, άρχισα να κοιμάμαι καλύτερα. Έφυγε ένα βάρος από τους ώμους μου πλέον”, αναφέρει ο Sanzone, ο οποίος σε κάποια στιγμή ονειρεύτηκε να εγκαταλείψει ακόμα και τη δουλειά του. "Αν είχε φτάσει τα 1.000 δολάρια ανά μετοχή, θα είχα δώσει την δύο εβδομάδων προειδοποίηση (σ.μ. για την παραίτηση). Δυστυχώς, δεν φτάσαμε ως εκεί", προσθέτει.

Ανάλογη με την περίπτωση του Sanzone, είναι και αυτή του Jason Monahoyios. Ο 28χρονος από το Μόντρεαλ, αγόρασε μετοχές της GameStop αφότου έμαθε για την επένδυση του Cohen. "Σκέφτηκα: Ω, είναι αλήθεια”, λέει ο Monahoyios, που εργάζεται ως υπεύθυνος έργου σε μια μικρή εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών.

Όπως ο Sanzone, ο Monahoyios αγνόησε τη "συλλογική σοφία” του WallStreetBets, η οποία υποστήριζε ότι δεν πρέπει οι επενδυτές να πουλήσουν τις μετοχές της GameStop, ακόμη και όταν ο τίτλος σχεδόν άγγιξε τα 500 δολάρια ανά μετοχή. Το φόρουμ συνήθιζε να καταδικάζει όποιον διαφωνούσε. Οι πιο ένθερμοι "πιστοί” του φόρουμ έλεγαν ότι "έχουν στα χέρια τους διαμάντια” - δηλώντας την πρόθεσή τους να διακρατήσουν τις θέσεις τους σθεναρά ωσάν να κρατούν ένα κόσμημα. Παράλληλα, επέκριναν όσους ήθελαν να πουλήσουν γρήγορα τις μετοχές τους.

Η νοοτροπία αυτή που επικρατούσε στο WallStreetBets άρχισε να θυμίζει στον Monahoyios κάτι άλλο: το "Qanon”. "Με βομβάρδιζαν με αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας… για το πώς θα φτάσει τα 1.000 δολάρια [ανά μετοχή]… Όποιος μπορεί να σκεφτεί καθαρά υπό τέτοιες συνθήκες είναι υπεράνθρωπος. Η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου δεν είναι φτιαγμένη για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις”, θυμάται. Παρ’ όλα αυτά, ο Monahoyios τελικά δεν ακολούθησε το πλήθος και πούλησε τις μετοχές της GameStop που κατείχε για κάτι περισσότερο από 1 εκατ. δολάρια.

Του πήρε, ωστόσο, αρκετό χρόνο για να ξεπεράσει το γεγονός ότι θα μπορούσε ίσως να πουλήσει αργότερα και να βγάλει περισσότερα, ενδεχομένως ακόμη και 8 εκατ. δολάρια με βάση την υψηλότερη τιμή που άγγιξε η μετοχή της GameStop. Σε κάποια στιγμή θυμάται ότι τον ρώτησε ο αδελφός του, με τον οποίο εργάζονται μαζί, εάν είναι καλά. "Με κοίταξε και είπε: ε, γιατί αυτά τα μούτρα;”. Θυμάμαι πως του είπα: "Μόλις πούλησα τα πάντα, θα μπορούσα να βγάλω πολύ περισσότερα. Τα είχα στα χέρια μου...”. Κι εκείνος απάντησε "Ναι, ωραία· εννοώ, τώρα έμαθες, προχώρα παρακάτω”.

Επενδυτές... μέσω YouTube

Ο Arzel Rodriguez έμαθε τι εστί "επενδύσεις” αρκετά πρόσφατα, εντρυφώντας στο θεμα μέσω βίντεο στο YouTube. "Πέρυσι, δεν ήξερα καν τι ήταν το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς”, λέει, αναφερόμενος στα χρηματοοικονομικά παράγωγα που χρησιμοποιεί κάποιος για να ποντάρει στην άνοδο μιας μετοχής.

Ο Rodriguez, ιδιοκτήτης μια μικρής εταιρείας ψηφιακών υπηρεσιών στο Λος Άντζελες, έπεσε πάνω στο WallStreetBets όταν το Reddit εμφανίστηκε ως προτεινόμενο φόρουμ που θα μπορούσε να ακολουθήσει. Η προτίμηση του φόρουμ στα memes (σ.μ. χιουμοριστικές αναρτήσεις) και το ωμό χιούμορ των χρηστών του αρχικά τον μπέρδεψε. "Σκέφτηκα στην αρχή ότι η κοινότητα είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο ενός αστείου. Σκέφτηκα ότι απλώς χλεύαζαν τους ανθρώπους του χρηματοοικονομικού τομέα”, θυμάται και προσθέτει: "Δεν ήταν. Είχαν όντως μερικές καλές συμβουλές (σ.μ. να δώσουν)". 

Πριν από περίπου ένα χρόνο, αποφάσισε να δει πόσο μακριά θα μπορούσε να προχωρήσει με βάση τη νεοαποκτηθείσα γνώση του, τροφοδοτώντας τον λογαριασμό χρηματιστηριακών συναλλαγών του με τα κέρδη από δύο δουλειές που ανέλαβε ως ανεξάρτητος μηχανικός λογισμικού. Οι πρώτες του συναλλαγές αφορούσαν μερικά δικαιώματα της Tesla, καθώς και της έτερης αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων Nio, ωστόσο δεν είχε ασχοληθεί με ζέση έως ότου έπεσε πάνω στην αρχική ανάρτηση του WallStreetBets που πρότεινε τη μετοχή της GameStop ως δυνητική επένδυση.

Βλέποντας τα δικαιώματα που είχε αποκτήσει επί της μετοχής της GameStop να ανεβαίνουν, ο Rodriguez ανήρτησε στιγμιότυπα οθόνης με τις συμμετοχές του στη Robinhood, στο Instagram. Αυτό που ακολούθησε εξηγεί πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν να πάρει τις γνωστές διαστάσεις το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών για την GameStop. Αμέσως μετά από εκείνη την ανάρτηση, ένας παλιός συμμαθητής του Rodriguez από το γυμνάσιο, o Travis Martin, επικοινώνησε μαζί του.

Ο Martin, συνομήλικος του Rodriguez, ονειρευόταν από τότε που ήταν παιδιά στο Ώστιν του Τέξας να γίνει επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ. Έτσι, είχε πρόσφατα μετακομίσει στο Σιάτλ για πάει στην ακαδημία DriveLine, όπου οι φερέλπιδες μπεϊζμπολίστες μπορούσαν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Όμως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γύρισε στο Ώστιν για να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του και να συγκεντρώσει κάποια χρήματα δουλεύοντας στο μεσιτικό γραφείο ακινήτων των γονιών του.

Ο πατριός του είχε κολλήσει το μικρόβιο του περιστασιακού επενδυτή πριν από αρκετά χρόνια και ο Martin θυμάται μια μέρα που, ενώ βρίσκονταν στο εξοχικό τους στη Φλόριντα, ο πατριός του έβγαλε 3.000 δολάρια μέσα σε ένα πρωινό. 

Για την επενδυτική του εκπαίδευση, ο Martin ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τον Rodriguez: ενημερωτικά βιντεάκια στο YouTube. Συμμετείχε επίσης μανιωδώς σε επενδυτικές συζητήσεις στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord: "Έπεσα με τα μούτρα και πραγματικά έμαθα”, λέει. 

Και όταν είδε τις αναρτήσεις του Rodriguez στο Instagram για την GameStop, οι δύο τους αντάλλαξαν απόψεις για την εταιρεία. "Κάναμε πολλές συζητήσεις για το θέμα”, λέει ο Μάρτιν και τελικά, όπως προσθέτει, πόνταρε όλες τις οικονομίες του, 38.000 δολάρια, σε δικαιώματα αγορά της GameStop -μια πιο επικίνδυνη επιλογή από την αγορά απλώς και μόνο μετοχών της εταιρείας- ξεκινώντας όταν η τιμή βρισκόταν ήδη στο επίπεδο των 100 δολαρίων ανά μετοχή. Με την καθοδήγηση του Rodriguez, ο Martin μετά από 10 ημέρες συναλλαγών τελικά έκλεισε τη θέση του αποκομίζοντας 1,3 εκατ. δολάρια.

"Το βλέπω ως ένα σκαλοπάτι και σκέφτομαι πού μπορώ να πάω στη συνέχεια”, λέει ο Martin, που σκέφτεται μήπως ακολουθήσει το παράδειγμα ορισμένων συγγενών του και επενδύσει σε ακίνητα στο Τέξας. "Είναι μια απροσδόκητη ευκαιρία. Θα ήμουν ανόητος να την χάσω", σημειώνει. Ο φίλος του Rodriguez πάντως σκέφτεται να κάνει και ένα δώρο στον εαυτό του: "Μια ηλεκτροκίνηση Porsche. Αυτό πιθανότατα θα είναι το πρώτο μου δώρο”, λέει.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.