Η πράσινη στροφή της Wall Street

Ζήτημα ευκαιρίας ή ηθικής;

Γράφει: Esquire Editors 19 Φεβρουαρίου 2021

Ήταν Αύγουστος του 2019 όταν ο Larry Fink, συνιδρυτής της BlackRock, του μεγαλύτερου ομίλου διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο, πήγε βόλτα στη νοτιοδυτική Αλάσκα με τους φίλους του. Εκεί τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Το επίπεδο του νερού είχε πέσει πολύ κι ένας πυκνός καπνός σκέπαζε όλο το τοπίο, κρύβοντας τον ήλιο. Τι είχε συμβεί; Οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν προκαλέσει τεράστιες πυρκαγιές στη Σιβηρία.

Ο Fink και οι φίλοι του όπως ο Philipp Hildebrand, ο πρώην κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, ο οποίος τώρα είναι στην BlackRock, ο Mike Corbat, απερχόμενος επικεφαλής της Citibank ταξιδεύουν συχνά μαζί.

Το στιγμιότυπο στην Αλάσκα ταρακούνησε τον 68χρονο επιχειρηματία καθώς κατάλαβε πως οι αιτίες των πυρκαγιών πρόκειται σίγουρα να αλλάξουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. "Ο κλιματικός κίνδυνος είναι επενδυτικός κίνδυνος”, δήλωσε πριν μερικές εβδομάδες στο ετήσιο σημείωμά του προς τους πελάτες της εταιρείας. Απευθυνόμενος στους CEO είπε πως η απάντηση στην κλιματική αλλαγή θα έχει "δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία”, προκαλώντας "τεκτονικές μετατοπίσεις” στις αγορές, ενώ προέτρεψε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες να υιοθετήσουν πρότυπα αναφοράς βιωσιμότητας και να στοχεύσουν σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Βέβαια για τον περισσότερο κόσμο στην Wall Street η κλιματική αλλαγή δεν είναι παρά ένα ηθικό ζήτημα που αφορά περισσότερο την Γκρέτα Τούνμπεργκ και όχι ανθρώπους που κυνηγούν το κέρδος. Επίσης ο Fisk δεν έχει τη φήμη του ακτιβιστή κι όμως επιμένει πως μια "πράσινη” στροφή θα αποφέρει κέρδη: "Είμαι 68 χρονών και έχω επτά εγγόνια. Θέλω να τους αφήσω έναν καλύτερο πλανήτη αλλά δεν το κάνω για περιβαλλοντικούς λόγους. Είμαι υπεύθυνος για τα χρήματα άλλων ανθρώπων και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις επενδύσεις τους".

Την εκτίμηση του Fink επιβεβαιώνει και πρόσφατη έρευνα της Deloitte, στην οποία στελέχη αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ως τον νούμερο ένα κοινωνικό κίνδυνο για την επιχείρησή τους την επόμενη δεκαετία.

Εκτός από την BlackRock, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Vanguard δέχεται πιέσεις από μετόχους που χρησιμοποιούν τα δικαιώματα ψήφου τους για να αλλάξουν αμφισβητήσιμες εταιρικές πολιτικές ώστε να ληφθούν υπόψη πιο "πράσινοι” παράγοντες.

Παράλληλα η Exxon Mobil ετοιμάζεται να κάνει αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο και να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα καθώς ο γίγαντας του κλάδου της ενέργειας αντιμετωπίζει πίεση από δύο ακτιβιστές επενδυτές. Σύμφωνα με την WSJ, η εταιρεία σκέφτεται να προσθέσει νέους διευθυντές στο διοικητικό συμβούλιο και να αυξήσει τις επενδύσεις αειφορίας.

Η Ευρώπη δείχνει το δρόμο

Καλύτερη είναι η επίδοση της Γηραιάς Ηπείρου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς πρόσφατα η Credit Suisse, η ολλανδική ING και η BNP Paribas δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να χρηματοδοτούν το εμπόριο αργού πετρελαίου από τον Ισημερινό μετά από πιέσεις ακτιβιστών για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Ακόμη, η BNP Paribas αποφάσισε να σταματήσει τη χρηματοδότηση εταιρειών που παράγουν ή αγοράζουν βοδινό και σόγια που καλλιεργείται σε γη που εκκαθαρίστηκε ή αποψιλώθηκε στον Αμαζόνιο μετά το 2008. Αυτό γιατί η σόγια και το βόειο κρέας είναι δύο από τους μεγαλύτερους παράγοντες της παγκόσμιας αποψίλωσης δασών.

"Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εκτίθενται στον γεωργικό τομέα στη Βραζιλία πρέπει να συμβάλλουν σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στην αποψίλωση. Αυτό ισχύει για την BNP Paribas”, σημείωσε σε ανακοίνωσή της η γαλλική τράπεζα.

Ο Αμαζόνιος παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος της Γης απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα, ένα από τα βασικά αέρια του θερμοκηπίου που είναι υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην Ελλάδα το πιο πρόσφατο παράδειγμα "πράσινης” δέσμευσης είναι αυτή του ομίλου Mytilineos για την παραγωγή αλουμινίου. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Ευ. Μυτιληναίος στο ESG Summit Net Zero Action, η εταιρεία αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θα είναι υπόλογη ενώπιον της κοινωνίας αλλά και των μετόχων της για την επίτευξη των στόχων,  προσθέτοντας ότι ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης θα επιτύχει πρώτος  τη μείωση των εκπομπών. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στον τομέα του αλουμινίου και το 2030 η Mytilineos  θα παράγει μόνο "πράσινο" αλουμίνιο.

Ναι μεν αλλά

Από τις αρχές του 2020 ο αριθμός των εταιρειών που έθεσαν ως στόχο τις μηδενικές εκπομπές ρύπων έχει τριπλασιαστεί σε τουλάχιστον 1.500. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως πολύ λίγες έχουν καταρτίσει λεπτομερές σχέδιο για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Η μεγαλύτερη πρωτοβουλία επενδυτών, η Climate Action 100+ έχει φτάσει πλέον τους 545 επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία που αγγίζουν τα 52 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η πρωτοβουλία αυτή ζητά από τις εταιρίες με τη μεγαλύτερη εκπομπή ρύπων να στοχεύσουν στη μηδενική εκπομπή.

Η BlackRock στήριξε τη δράση τον Ιανουάριο του 2020, ενώ η State Street Global Advisors, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο μπήκε στην πρωτοβουλία τον Νοέμβριο.

Από την άλλη, όταν οι εταιρείες κάνουν σχέδια, το περιβάλλον γελάει. Εξάλλου και το 2010 εκατοντάδες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών είχαν θέσει ως στόχο να χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους συστατικά που δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών έως το 2020. Ωστόσο, καμία δεν πέτυχε τους στόχους της.

Από: Capital.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης