Ο πόλεμος του ιρλανδικού 'χρυσού'

Γιατί διακυβεύονται υπέρογκα ποσά γύρω από το βούτυρο που παράγει η νησιωτική χώρα.

Γράφει: Esquire Editors 13 Μαρτίου 2021

Το Kerrygold, το διάσημο ιρλανδικό βούτυρο κατέχει ξεχωριστή θέση στη διεθνή αγορά. Τώρα κατάφερε να κερδίσει μια σημαντική νομική διαμάχη στο Λουξεμβούργο. Όταν η Ουλρίκε Πέτερς πηγαίνει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς της στο Βερολίνο, μπορεί εύκολα να εντοπίσει το αγαπημένο της βούτυρο Kerrygold. "Η συσκευασία είναι χρυσή και έχει πάνω της αγελάδες", λέει χαρακτηριστικά. Όπως αναφέρει, δεν έχει παρατηρήσει η ίδια στα ράφια απομιμήσεις του Kerrygold, σαν αυτές που εμφανίζονται κάθε τόσο στην γερμανική αγορά. Αν έβλεπε ένα άλλο βούτυρο ονόματι Κerry, όπως λέει, θα πίστευε ότι πρόκειται για την ίδια εταιρεία με το Kerrygold.

Αυτό όμως δεν θα συμβεί. Η υπόθεση έχει ως σημείο εκκίνησης την προσπάθεια της Kerry Group, να πωλήσει εκτός Ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας το δικό της βούτυρο, Kerrymaid. Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ωστόσο αυτή την εβδομάδα ότι η Kerry Group, με έδρα επίσης στην Ιρλανδία, μπορεί να "συνυπάρχει ειρηνικά" με την Kerrygold, μόνο στα ψυγεία των βρετανικών και ιρλανδικών σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τους δικαστές του Λουξεμβούργου η κυκλοφορία του βουτύρου "Kerrymaid" από την Kerry Group σε άλλες χώρες πέρα από το Ην. Βασίλειο και την Ιρλανδία, που δεν έχουν τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν συνδέσει τα αρχικά Κerry μόνο με το Kerrygold.

Ο "χρυσός" της Ιρλανδίας

Μπορεί εν πρώτοις η νομική διαμάχη δύο ιρλανδικών γαλακτοκομικών εταιρειών να φαίνεται υπερβολική, αλλά στην πραγματικότητα διακυβεύονται υπέρογκα ποσά. Η Ιρλανδία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός βουτύρου στην ΕΕ. Κορωνίδα των εξαγωγών της είναι το βούτυρο Kerrygold, το οποίο ανήκει στον όμιλο Ornua, που δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ο πόλεμος του ιρλανδικού 'χρυσού'

Οι γερμανικές διαφημίσεις αποκαλούν το Kerrygold "χρυσό του πράσινου νησιού", παραπέμποντας στην εικόνα μιας καταπράσινης Ιρλανδίας, γεμάτης με εύφορα λιβάδια και χαρούμενες αγελάδες. Το Kerrygold θεωρείται σταθερά το προϊόν με τις ταχύτερες πωλήσεις στα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ. Αν και κατατάσσεται στα προϊόντα premium, περίπου το 50% των Γερμανών καταναλωτών αγοράζουν ένα τουλάχιστον βούτυρο Kerrygold ετησίως, σύμφωνα με την Ornua. Σύμφωνα με την Statista είναι η πιο δημοφιλής μάρκα βουτύρου στη Γερμανία.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Kerrygold έχει γίνει η πρώτη ιρλανδική μάρκα τροφίμων με αξία άνω του 1 δις ευρώ. Ωστόσο αυτή η επιτυχία έχει προκαλέσει και τον ανάλογο ανταγωνισμό. Την θετική εικόνα που έχει δημιουργήσει η Kerrygold για τα ιρλανδικά γαλακτοκομικά προϊόντα στο εξωτερικό, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν πολλοί, οδηγώντας έτσι ακόμη και εταιρείες που εφοδιάζουν εκπτωτικά σούπερ μάρκετ, όπως το Aldi ή το Lidl, να παρασκευάσουν αντίστοιχα ιρλανδικά βούτυρα με την επωνυμία "O´ Grady´s" ή "Golden Hills". Αν και δεν αντιγράφουν την επωνυμία Kerrygold, χρησιμοποιούν παρόμοιες συσκευασίες. Από τον Ιούλιο του 2019, οι Γερμανοί καταναλωτές βρήκαν στην λιανική όμως και το βούτυρο "Dairygold" της ιρλανδικής Kerry Group. Η διαφορά με άλλα βούτυρα ιρλανδικού τύπου, είναι ότι το προϊόν της Kerry Group είναι δημοφιλές και στην ίδια την Ιρλανδία.

Μια ιρλανδική διαμάχη που αφορά όλη την ευρωπαϊκή αγορά

Η προσπάθεια του "Dairygold" να κερδίσει τη γερμανική αγορά έχει ακόμη δρόμο μπροστά. Αυτό όμως που ενόχλησε την Kerrygold δεν είναι τόσο ο ανταγωνισμός, όσο το ότι το βούτυρο αυτό σε διαφημίσεις σχετίζεται άμεσα με την κομητεία Kέρι της νοτιοδυτικής Ιρλανδίας, μολονότι προέρχεται από το γειτονικό Κορκ. Aν και η Κerry Group υποστήριξε ότι ήθελε να κάνει χρήση του όρου Kerry στο εξωτερικό, καθώς πρόκειται για μια γνωστή στο ευρύ κοινό τοποθεσία, εντούτοις το δικαστήριο τελικά έδωσε δίκιο στην πλευρά της Kerrygold. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, αν επιτρεπόταν και σε άλλες γαλακτοκομικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τον όρο Kerry σε αγορές όπως η Γερμανία, θα προκαλούνταν σύγχυση.

Μένει να φανεί από δω και πέρα αν η συγκεκριμένη απόφαση θα έχει ευρύτερες συνέπειες και για άλλες μάρκες που συνδέονται με συγκεκριμένες περιοχές. Το δικαστήριο της ΕΕ επιβεβαίωσε έτσι προηγούμενη απόφαση, σύμφωνα με την οποία η αναγνώριση της επωνυμίας δεν χορηγείται αυτόματα και ομοιόμορφα σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, παρά στην ενιαία αγορά. Για το ιστορικό ιρλανδικό βούτυρο Kerrygold πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια μεγάλη νίκη. Αξίξει να σημειωθεί ότι στη γερμανική αγορά ιδιαίτερα πέρα από το βούτυρο Kerrygold, εμπορική επιτυχία γνωρίζουν και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα της ίδιας εταιρείας, όπως το τυρί της. Μια κυριολεκτικά "χρυσή" εταιρεία, όπως άλλωστε σημαίνει και το όνομα του ομίλου Ornua στα ιρλανδικά (Ór Nua).

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα επικίνδυνα sites που έχουν το Predator

Σε έρευνα που δημοσίευσε τον Μάιο το insidestory.gr, αποκαλύπτεται ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

H στρατηγική διάβρωσης των Ουκρανών

Ο ρωσικός στρατός απομάκρυνε το 1/3 των δυνάμεών του από τα ανατολικά και το Κίεβο επιτίθεται στα αδύναμα σημεία.

H Olivia Newton-John ήταν ένας δυνατός άνθρωπος

H ζωή της σταρ του ‘Grease’ ήταν μια έμπνευση δύναμης.

Ρωσία & Ιράν ετοιμάζουν ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones

Ρωσία και Ιράν "ψήνουν" ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones και ήδη η πρώτη παρτίδα έφτασε στη Μόσχα.

Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς γάτες;

Με αφορμή τη σημερινή #CatDay: Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από όσο πιστεύεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι μάθαμε για την αξία του χρήματος από την πτώση των crypto

Bitcoin, κραχ του 2008 και η κυκλική φύση της οικονομίας.