Ο παγκόσμιος πληθωρισμός και τα εργοστάσια της Κίνας

Τα εργοστάσια της Κίνας έχουν διανύσει μήνες απορροφώντας μία σειρά από σοκ, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων τιμών πρώτων υλών, της έλλειψης ημιαγωγών, ακόμη και της φραγής της Διώρυγας του Σουέζ.

Γράφει: Esquire Editors 15 Ιουνίου 2021

Το εργοστάσιο του Bryant Chan στη Χεγουάν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, παράγει παιδικά "όπλα" Nerf, ταμπλέτες LeapPad και άλλα παιχνίδια για μεγάλα αμερικανικά brands, καθώς και ηλεκτρονικά είδη, όπως ένα gadget το οποίο συλλέγει δεδομένα για τα σουίνγκ στο γκολφ. Πρόεδρος της Wynnewood, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ο Chan έχει δει τις τιμές για βαφές, βίδες, ελατήρια, διαλύτες, μέταλλα, μπαταρίες και συσκευασίες να αυξάνονται έως και 15% φέτος. Η πλαστική ρητίνη έχει ακριβύνει έως και κατά 40%. "Για να το θέσω πολύ απλά, τα πάντα έχουν καταστεί ακριβότερα", σημειώνει. "Η συγκεκριμένη αύξηση ήταν πολύ πιο απότομη και ευρύτερου φάσματος σε σχέση με οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν".

Προκειμένου να καταδείξει την έκταση του φαινομένου, ο Chan χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την ψηφιακή κάμερα της εταιρείας. Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 40% του κόστους παραγωγής, είναι πλέον περίπου 10% πιο ακριβά. Οι συσκευασίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο του κόστους, έχουν σημειώσει επίσης αύξηση 10%. Ενώ το πλαστικό αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του κόστους παραγωγής, η αύξηση της ρητίνης έχει αισθητή επίδραση. Εάν προστεθεί και η αύξηση του γενικού κόστους παραγωγής, η κάμερα καθίσταται ακριβότερη κατά 6%.

Τα εργοστάσια της Κίνας έχουν διανύσει μήνες απορροφώντας μια σειρά από σοκ, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων τιμών πρώτων υλών, της έλλειψης ημιαγωγών, ακόμη και της "φραγής" της Διώρυγας του Σουέζ. Πλέον οι κατασκευαστές αρχίζουν να μεταβιβάζουν το αυξανόμενο κόστος παραγωγής στους πελάτες τους στο εξωτερικό, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι άγνωστοι "Χ"

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) της Κίνας σημείωσε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη αύξησή του από το 2017, με τα πάντα, από το πετρέλαιο και τα μέταλλα έως εξαρτήματα όπως βίδες και χαρτόνια, να εκτινάσσονται ως προς την τιμή τους. Από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, o αμερικανικός δείκτης τιμών εισαγόμενων αγαθών από την Κίνα σημείωσε αύξηση 1,8% τον Μάρτιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, τη μεγαλύτερη εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια.

Οι μεγάλοι άγνωστοι "Χ" στην εξίσωση είναι το πόσο ανθεκτικά στον χρόνο θα αποδειχθούν αυτά τα υψηλότερα κόστη και ποιο τμήμα της πίεσης επί των τιμών στην Κίνα θα έχει τελικώς επίδραση στους καταναλωτές ανά τον κόσμο. Εάν οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω της πανδημίας της Covid-19 εξαλειφθούν -και μόλις ξεπεράσουμε τη στρέβλωση που προκλήθηκε από τις τιμές της πανδημικής ύφεσης του 2020- ο πληθωρισμός πιθανόν να εξαφανιστεί.

Η απότομη απόκλιση στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή για τους παραγωγούς της Κίνας δείχνει ότι το κόστος δεν έχει ενσωματωθεί ολοκληρωτικά στα προϊόντα έως τώρα. Οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν κατά 15,2% τον Απρίλιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση PPI, αύξηση η οποία ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση 5,4% στις τιμές των μεταποιημένων προϊόντων. Ο επίσημος μεταποιητικός δείκτης PMI για τον Απρίλιο έδειξε, επίσης, ότι οι τιμές εισροών κινούνταν με ρυθμούς πολύ εντονότερης αύξησης σε σχέση με τις τιμές παραγωγής.

Οι κατασκευαστές αναζητούν λύσεις εξοικονόμησης κόστους προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με τον Christopher Tse, διευθύνοντα σύμβουλο της Musical Electronics, εταιρείας με έδρα το Χονγκ Κονγκ η οποία κατασκευάζει ηχεία Bluetooth και οικιακά στερεοφωνικά συστήματα για την αγορά των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων προϊόντων. "Στο τέλος, εάν δεν έχουμε άλλη επιλογή, απλώς δεν θα έχουμε άλλη επιλογή", τονίζει. "Αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να εξοικονομήσουμε κόστη αντί να μεταφέρουμε υπερβολικά μεγάλο βάρος στους πελάτες μας".

Προσεχώς στα ράφια σας

Οι υψηλότερες τιμές θα φθάσουν αναπόφευκτα μέχρι τα ράφια των ΗΠΑ. Έρευνα της Standard Chartered δείχνει ότι η συσχέτιση μεταξύ των τιμών παραγωγού στην Κίνα και των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έφθανε στο 0,61 τα τελευταία χρόνια (η μέγιστη δυνατή συσχέτιση είναι 1). Αυτή η σχέση φαίνεται να διατηρείται, αν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και άλλες μεταβλητές μπορούν να την επηρεάσουν.

Άλλοι βιομηχανικοί-κατασκευαστικοί κολοσσοί, όπως ΗΠΑ, Γερμανία και Ν. Κορέα, αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερα κόστη. Ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg Commodity Spot, ο οποίος παρακολουθεί τις παγκόσμιες τιμές για 23 πρώτες ύλες, σημείωσε άνοδο αυτόν τον μήνα στο υψηλότερο σημείο του από το 2011. Έχει καταγράψει άνοδο άνω του 70% από το χαμηλό τεσσάρων ετών του Μαρτίου του 2020.

Σε μια ένδειξη του πόσο ισχυρή είναι η ζήτηση για τα προϊόντα της Κίνας αυτήν τη στιγμή, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 32,3% σε όρους δολαρίου τον Απρίλιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σε μια διετή μέση βάση, η οποία εξαλείφει τις βασικές παραμορφώσεις, η αύξηση των εξαγωγών ήταν 16,8%, πολύ ισχυρότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι ο συνδυασμός ανόδου των τιμών και εκτινασσόμενης ζήτησης εισάγει μια περίοδο υψηλότερου πληθωρισμού.

Ο Wilson Lam, του οποίου τα εργοστάσια στη Σενζέν κατασκευάζουν συσκευασίες για παγκόσμιας φήμης μάρκες καλλυντικών και αρωμάτων, καθώς και μεταλλικά καλύμματα και άλλα αξεσουάρ για μπουκάλια ουίσκι και κονιάκ, πιστεύει ότι είναι αναπόφευκτο ορισμένες από τις αυξήσεις κόστους να μοιραστούν μεταξύ του ίδιου και των πελατών του στην Ευρώπη. "Δεν νομίζω ότι μπορούμε να απορροφήσουμε όλες αυτές τις αυξήσεις", υπογραμμίζει. "Είναι θέμα χρόνου να τις μεταφέρουμε στους πελάτες μας".

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.