Η βουτιά του Bitcoin και οι φόβοι για χειμώνα των κρυπτονομισμάτων

Το φαινόμενο "της μεγάλης μετανάστευσης των miners" και όλα όσα δείχνουν το μέλλον των κρυπτονομισμάτων.

Γράφει: Esquire Editors 23 Ιουνίου 2021

Η υποχώρηση του Bitcoin κάτω από τα 30.000 δολάρια την Τρίτη πυροδότησε την ανησυχία για έναν νέο "χειμώνα κρυπτονομισμάτων", την ώρα που και άλλα κρύπτο, όπως το dogecoin και το XRP, κατέγραψαν ζημιές το τελευταίο 24ωρο. 

Αναλυτές που μίλησαν στο CNBC υποστηρίζουν ότι τα βασικά στοιχεία του bitcoin είναι θετικά, ενώ και οι συνθήκες της αγοράς το 2021 είναι πολύ διαφορετικές από το 2018, όταν σημειώθηκε το τελευταίο μεγάλο "κραχ" των κρυπτονομισμάτων.

"Απέχουμε πολύ από μια κρίση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, μόνο οι traders τρομάζουν με τα τεχνικά στοιχεία που βλέπουν στον όγκο και στις τιμές των συναλλαγών", δήλωσε ο αναλυτής και στατιστικολόγος Willy Woo.

Τι συμβαίνει με το Bitcoin

Η άνοδος του Bitcoin τους τελευταίους 12 μήνες συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τους δισεκατομμυριούχους και τις εταιρείες που αγοράζουν Βitcoin σε μεγάλες ποσότητες. Η αύξηση του ενδιαφέροντος από τους mainstream οικονομικούς παράγοντες όχι μόνο αναμόρφωσε την εικόνα του Bitcoin, αλλά και υποδαύλισε την έλλειψη προσφοράς, η οποία συνέβαλε στην άνοδο της τιμής του ψηφιακού νομίσματος.

Ωστόσο, μετά το ιστορικό υψηλό που σημείωσε το Bitcoin τον Απρίλιο ξεπερνώντας τις 63.000 δολάρια, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως έρχεται αντιμέτωπο με δυσκολίες.

Σε αυτό συνετέλεσε και η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να καταστείλει την εξόρυξη και το εμπόριο του bitcoin στη χώρα.

Παρά τις δυσκολίες, ο "ταύρος" του Bitcoin Tom Lee δεν αποκλείει η τιμή του Bitcoin να πιάσει ακόμα και τα 100.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

"Η απαγόρευση της εξόρυξης Bitcoin στην Κίνα συγκαταλέγεται σε ανάλογες κινήσεις στις οποίες προβαίνει το Πεκίνο κάθε λίγα χρόνια. Έχουν απαγορεύσει στις τράπεζες να χρησιμοποιούν Βitcoin, αλλά αυτή η απόφαση είναι πολύ διαφορετική. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια έξοδο", δήλωσε ο Darin Feinstein, ιδρυτής της Blockcap, ενός από τους μεγαλύτερους miners στη Βόρεια Αμερική.

Πάνω από τους μισούς miners παγκοσμίως δραστηριοποιούνται στην Κίνα και το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να φύγουν από τη χώρα. Τον Μάιο, η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρή καταστολή της εξόρυξης και της εμπορίας bitcoin, πυροδοτώντας το φαινόμενο "της μεγάλης μετανάστευσης των miners".

"H πτωτική τάση στην τιμή του bitcoin οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τελευταίες κινήσεις της Κίνας που οδήγησαν σε χαμηλότερο hashrate παγκοσμίως", δήλωσε στο CNBC ο Jason Deane, αναλυτής της Quantum Economics, η οποία ειδικεύεται στην έρευνα και την ανάλυση των χρηματοπιστωτικών αγορών και των κρυπτονομισμάτων.

"Ενώ οι μακροπρόθεσμοι bitcoiners το βλέπουν αυτό ως μια εξαιρετικά θετική κίνηση για το δίκτυο, οι βραχυπρόθεσμοι traders τρομάζουν από την αβεβαιότητα", τόνισε ο ίδιος, για να προσθέσει πως αυτή τη στιγμή, ο "δείκτης φόβου και απληστίας" έχει καρφωθεί στο 10, που υποδηλώνει "υπερβολικό φόβο". 

"Οι αγορές συχνά καθοδηγούνται από τη δυναμική, η οποία μπορεί μερικές φορές να υπερκεράσει τα θεμελιώδη μεγέθη και το κλίμα εμπιστοσύνης φαίνεται να αντανακλά την τρέχουσα κατάσταση", υπογράμμισε ο Deane. 

2021 vs. 2018

Τόσο ο Deane όσο και άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο να βρισκόμαστε στην απαρχή ενός νέου "χειμώνα των κρυπτονομισμάτων". Αντιθέτως, προβλέπουν ότι η αγορά οδεύει προς μια περίοδο υπερβολικής αντίδρασης που θα διορθωθεί εν ευθέτω χρόνω.

"Μπορεί να μην ξαναδούμε ποτέ άλλον χειμώνα κρυπτονομισμάτων", δήλωσε ο Mati Greenspan, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και ιδρυτής της Quantum Economics. "Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ωφέλιμη αξία, υιοθέτηση και επέκταση στον κλάδο από ό,τι το 2014 ή το 2018".

Οι "ταύροι" του Bitcoin επιμένουν ότι τα βασικά μεγέθη του Bitcoin είναι πολύ πιο ισχυρά το 2021, σε σύγκριση με την τελευταία κρίση που πέρασε το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα το 2018.

"Η εδώ και πάνω από μία δεκαετία ασφάλεια του blockchain του bitcoin, το εύρος της ωφέλιμης αξίας του και τα επίπεδα υιοθέτησης του είναι παράγοντες που διαμορφώνουν την εγγενή αξία του κρυπτονομίσματος", δήλωσε η Alyse Killeen, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Stillmark που επικεντρώνεται στο bitcoin.

Ο τελευταίος παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός: η υιοθέτηση του bitcoin βρίσκεται σε έξαρση, δημιουργώντας μια ευρύτερη ομάδα χρηστών που πιστεύουν στην αξία του νομίσματος, γεγονός που ταυτόχρονα την ενισχύει. 

"Όλα τα βασικά μεγέθη του blockchain κινούνται ανοδικά, και κυρίως καταγράφονται ιστορικά υψηλά ως προς την αύξηση των νέων χρηστών", τόνισε ο Woo. 

Πρόσφατα το Bitcoin κατέγραψε το ιστορικό του υψηλό, και παράλληλα "υποσχέθηκε" περισσότερη λειτουργικότητα, προστασία ιδιωτικότητας και απόδοση.

Οι "οπαδοί" του Bitcoin πιστεύουν ότι βραχυπρόθεσμα η τιμή του δημοφιλέστερου κρύπτο θα σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα προηγούμενα σταθερά του.

"Μια τέτοια εξέλιξη συνάδει με το μοτίβο που ακολουθούν τα κρυπτονομίσματα: η τιμή τους σκαρφαλώνει πολύ πάνω από τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά, και στη συνέχεια σταθεροποιείται σε ένα νέο "φυσιολογικό" επίπεδο για μερικά χρόνια, ενώ οι παραγωγοί συνεχίζουν να καινοτομούν στο μέτωπο της τεχνολογίας", δήλωσε ο Auston Bunsen, συνιδρυτής και CTO της QuikNode.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης