Ο μεγαλύτερος γύρος χρηματοδότησης στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων

Ο ρόλος της εταιρείας FTX Trading Ltd στην επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας.

Γράφει: Esquire Editors 22 Ιουλίου 2021

Το ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX μόλις ολοκλήρωσε τον μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης στην ιστορία του κλάδου, αντλώντας ποσό διπλάσιο του προηγούμενου ρεκόρ. Συγκεκριμένα, την Τρίτη, η εταιρεία FTX Trading Ltd, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του ομώνυμου ανταλλακτηρίου, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε έναν γύρο χρηματοδότησης Series Β συγκεντρώνοντας το ποσό των 900 εκατ. δολαρίων, deal που εκτίναξε την αποτίμησή της στο ύψος των 18 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία για την FTX, η οποία έναν χρόνο πριν είχε αξία μόλις 1,2 δισ. δολαρίων.

Συνολικά περισσότεροι από 60 επενδυτές συμμετείχαν στον γύρο χρηματοδότησής της, μεταξύ αυτών οι Paradigm, Sequoia Capital, Ribbit Capital, Third Point, Lightspeed Venture Partners, Coinbase Ventures, Softbank, Sino Global Capital, Multicoin Capital, VanEck, Circle, η οικογένεια Paul Tudor Jones και οι διαχειριστές hedge fund, Izzy Englander και Alan Howard. Αντί να βασιστεί σε κάποιον επενδυτικό τραπεζίτη για να οργανώσει τον γύρο χρηματοδότησης, η ομάδα της FTX συνεργάστηκε απευθείας με τους επενδυτές Paradigm, Ribbit και BTIG για να κλείσει τη συμφωνία.

Ποια είναι η FTX

Η FTX, σχετικά όψιμος "παίκτης” στον κλάδο των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, καθώς ιδρύθηκε μόλις τον Μάιο του 2019, διαφοροποιήθηκε από τους κολοσσούς του κλάδου, όπως η Binance και η Coinbase, προσφέροντας ακόμη και σε άπειρους επενδυτές εξελιγμένα επενδυτικά προϊόντα προηγμένης λειτουργικότητας, όπως δικαιώματα προαίρεσης αγοράς ή πώλησης, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, δικαιώματα προαίρεσης μεταβλητότητας και μοχλευμένα κρυπτονομίσματα.

Η FTX πραγματοποιεί ημερήσιες συναλλαγές άνω των 10 δισ. δολαρίων κατά μέσο όρο, ενώ έχει 10πλασιάσει τα έσοδά της το τρέχον έτος και κατά 75 φορές από τότε που ολοκλήρωσε τον γύρο χρηματοδότησης Series A στα μέσα του 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας. 

"Πρωταρχικός στόχος του γύρου χρηματοδότησης ήταν να βρούμε στρατηγικούς συμμάχους που μπορούν να βοηθήσουν την FTX να αναπτύξει το brand της”, αλλά τα κεφάλαια αυτά καθεαυτά θα χρησιμοποιηθούν για εξαγορές, λέει ο 29χρονος Sam Bankman-Fried, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου. Τον Αύγουστο του 2020, η FTX εξαγόρασε την Blockfolio, μια δημοφιλή εφαρμογή παρακολούθησης χαρτοφυλακίου, έναντι τιμήματος 150 εκατ. δολαρίων.

Εν δυνάμει στόχοι αποτελούν εγχώριες εταιρείες εκτός της αγοράς κρυπτονομισμάτων, εταιρείες συναλλαγών, πλατφόρμες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων - "ήτοι επιχειρήσεις, που θεωρούμε ότι μπορούν να αποφέρουν σημαντική αξία, εφαρμόζοντας τα εργαλεία που αναπτύσσουμε, αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εφαρμόζοντας εμείς τα δικά τους”, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της FTX.

Μέρος της χρηματοδότησης θα δαπανηθεί, επίσης, για την επέκταση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά και για την επιτάχυνση της ανάπτυξής της.

Αξιοσημείωτη "απούσα” από τη λίστα των επενδυτών της FTX είναι πάντως η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του πλανήτη βάσει όγκου συναλλαγών, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται στο μικροσκόπιο χρηματοοικονομικών ρυθμιστικών αρχών ανά τον κόσμο. 

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Binance πραγματοποίησε μια επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα στη νεότερη FTX, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί το ύψος της. Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao (ευρύτερα γνωστός ως CZ), δήλωσε στο Forbes ότι η εταιρεία του αποχώρησε πρόσφατα από το μετοχικό κεφάλαιο της FTX: "Έχουν σημειώσει εντυπωσιακή ανάπτυξη, είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό, αλλά έχουμε αποχωρήσει εντελώς”, δήλωσε. Αιτιολογεί την αποχώρηση της Binance ως μέρος ενός "συνηθισμένου επενδυτικού κύκλου” και προσθέτει ότι πραγματοποιήθηκε χωρίς ρήξη: "Είμαστε ακόμα φίλοι, αλλά δεν έχουμε πλέον καμία μετοχική σχέση”.

Η FTX σήμερα αριθμεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες, που κυμαίνονται από μικροεπενδυτές έως πεπειραμένους day traders (σ.σ. επενδυτές που κυνηγούν το κέρδος από τις προσωρινές διακυμάνσεις των τιμών κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης), οικογενειακά γραφεία (σ.σ. εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας) και έμπειρους θεσμικούς επενδυτές. 

Η ταχέως αναπτυσσόμενη δημοφιλία της εταιρείας θα μπορούσε να αποδοθεί, επίσης, στις πολλές αθλητικές χορηγίες υψηλού προφίλ που έχει πραγματοποιήσει το τρέχον έτος. Τον Μάρτιο, η FTX σύναψε συμφωνία 19 ετών με την ομάδα του NBA, Miami Heat, η έδρα της οποίας φέρει πλέον το όνομα του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, έναντι 135 εκατ. δολαρίων. Είναι η πρώτη φορά που ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων αναλαμβάνει χορηγός αθλητικού χώρου στις ΗΠΑ. Επίσης, τον προηγούμενο μήνα, η εταιρεία σύναψε πολυετή συνεργασία με τον οργανισμό ηλεκτρονικού αθλητισμού TSM αλλά και την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος μπέιζμπολ Major League Baseball (MLB), ένω έχρισε τον πασαδόρο του αμερικανικού εθνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Tom Brady ως πρεσβευτή της. Η σύζυγος του Brady, το σούπερ μόντελ Gisele Bundchen ανέλαβε τον ρόλο του συμβούλου περιβαλλοντικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών της FTX. Τόσο ο Brady όσο και η Bundchen έχουν αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

Ως αποτέλεσμα του πρόσφατου επενδυτικού γύρου, ο ιδρυτής της FTX Bankman-Fried πρόκειται να γίνει τουλάχιστον κατά 7,9 δισ. δολάρια πλουσιότερος, αυξάνοντας την περιουσία του από τα 8,3 δισ. δολάρια που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Forbes, στα 16,2 δισ. δολάρια, εδραιώνοντας έτσι τον τίτλο του πλουσιότερου -γνωστού τουλάχιστον- δισεκατομμυριούχου στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Ο Bankman-Fried κατέχει το 58% των μετοχών της εταιρείας.

Πολλοί, εν τω μεταξύ, σίγουρα θα αναρωτηθούν εάν η FTX σχεδιάζει να βάλει πλώρη για το χρηματιστήριο, δρόμο που ακολουθούν όλο και πιο συχνά πλέον οι νεοφυείς εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Τον Απρίλιο, η Coinbase έκανε το ντεμπούτο της στο ταμπλό του Nasdaq και έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία του κλάδου που επιχείρησε το άλμα. Βαδίζοντας στον δρόμο που χάραξε η Coinbase, ο πάροχος ψηφιακής υποδομής Circle και η Bullish, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία του, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι σχεδιάζουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

"Είναι κάτι που πρόκειται να σκεφτούμε σοβαρά αλλά δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί. Επομένως, αυτό που επιδιώκουμε είναι να φτάσουμε στο σημείο που θα μπορούμε να το κάνουμε αν θέλουμε (και) να είμαστε έτοιμοι”, λέει ο Bankman-Fried. Δεν υπάρχει "βιασύνη για είσοδο στο χρηματιστήριο”, προσθέτει.

Από: Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σε οριακή κατάσταση το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν

Το ντόμινο της αποχώρησης των χορηγών του μεγαλύτερου προγράμματος υγείας.

Το προφίλ των αντιεμβολιαστών

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, 4 στους 10 Ελληνες δεν έχουν την πρόθεση να εμβολιαστούν.

Κορονοϊός: 2.329 νέα κρούσματα

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων κορονοϊού εκτιμάται σε 0.97.

Ποια είναι η Rocket που προστίθεται στον χάρτη του online delivery

Yπογράφει μάλιστα συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους ανθρώπους που θα εργαστούν ως τροφοδιανομείς.

Το AUKUS και τι ακριβώς σημαίνει για την Ευρώπη

Τι ισχύει με το σύμφωνο ασφάλειας μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Άρειος Πάγος εναντίον αντιεμβολιαστών

Το αστείο με τους ΨΕΚ παρατράβηξε και πλέον το λόγο έχει η δικαιοσύνη.