Μύθοι και πραγματικότητα για τις ανατιμήσεις

Σε ποια προϊόντα αναμένονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις και γιατί.

Γράφει: Esquire Editors 06 Σεπτεμβρίου 2021

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα των ανατιμήσεων στην αγορά με τις επιχειρήσεις -μικρές και μεγάλες- που δραστηριοποιούνται σε τομείς που χαρακτηρίζονται από έντονο ανταγωνισμό να επιχειρούν (προς το παρόν) να απορροφήσουν μέρος του πρόσθετου κόστους. Αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό παντού.

Καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και αρκετά είδη σούπερ μάρκετ έχουν ήδη ανατιμηθεί. Περισσότερα όμως θα είναι τα προϊόντα που θα ακριβύνουν τον Σεπτέμβριο, γι’ αυτό και έχει σημάνει συναγερμός.

Αστικοί μύθοι και πραγματικότητα

Ακριβείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν καθώς πριν τις αλλαγές στους τιμοκαταλόγους, οι επιχειρήσεις θα σταθμίσουν τη ζημιά που μπορούν να υποστούν στον όγκο των πωλήσεών τους. Το κλίμα των ημερών, επέτρεψε να καλλιεργηθούν αρκετοί "αστικοί μύθοι" (π.χ ότι η τιμή του σερβιριζόμενου καφέ θα πάει από τα 2 στα πέντε ευρώ κάτι που όποιος το επιχειρήσει ειδικά σε επιχειρήσεις της γειτονιάς θα δει τις πωλήσεις του να γκρεμίζονται) χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει βάση στις ανησυχίες.

Η εκτόξευση του μεταφορικού κόστους ταυτόχρονα με την αύξηση στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, στη διεθνή τιμή του πετρελαίου και κυρίως του φυσικού αερίου αλλά και συγκυριακοί παράγοντες που σχετίζονται με την κλιματική κρίση (σ.σ ξηρασία και μετά παγωνιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής καφέ) δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Σούπερ μάρκετ

Είδη σούπερ-μάρκετ: Κυρίως στα μικρά και στα μεσαία καταστήματα τα οποία έχουν πολύ μικρότερα περιθώρια απορρόφησης των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, αναμένεται να εμφανιστεί μια μέση αύξηση στην τιμή των προϊόντων της τάξεως του 4-6%.

Μεταξύ των προϊόντων που αναμένεται να εμφανίσουν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις θα είναι ο καφές στο ράφι (στιγμιαίος, ελληνικός κλπ) λόγω του ράλι που κάνει ο καφές διεθνώς. Ο κατάλογος όμως θα περιλαμβάνει και τη ζάχαρη, τα σιτηρά, τα ρύζια, τα τυριά, αρκετές κατηγορίες κρεάτων αλλά και τις ζωοτροφές.

Να σημειωθεί πάντως ότι η επικείμενη ανατίμηση στον σερβιριζόμενο καφέ από τα 2 ευρώ στα 5 ευρώ, συνιστά αυτή τη στιγμή "αστικό μύθο" ο οποίος σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται από τα δεδομένα της αγοράς. Μια καφετέρια, θα επηρεαστεί από την αύξηση στην τιμή χονδρικής του καφέ η οποία προς το παρόν δεν είναι μεγάλη και από την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πετρέλαιο, καύσιμα, φυσικό αέριο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει και φέτος στις 15 Οκτωβρίου με την ενεργοποίηση της έκπτωσης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ωστόσο, η τιμή του διυλιστηρίου είναι γνωστή και "επικαιροποιείται" σε καθημερινή βάση. Αν λοιπόν η διάθεση ξεκινούσε σήμερα, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, θα το πληρώναμε περίπου 1,05 λεπτά στα μεγάλα αστικά κέντρα και από 1,1 έως 1,2 ευρώ στην επαρχία και ειδικά στην νησιωτική χώρα όπου η τιμή επηρεάζεται και από το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Καύσιμα: Οι αυξήσεις έχουν ήδη αποτυπωθεί στην τιμή της αντλίας και είναι διψήφιες από τις αρχές του χρόνου για όλες τις κατηγορίες καυσίμων. Ένα λίτρο αμόλυβδη (πανελλαδική μέση τιμή) κοστίζει 1,682 ευρώ και είναι 17% ακριβότερο συγκριτικά με τις αρχές του χρόνου. Ένα λίτρο πετρελαίου κίνησης κοστίζει 1,39 ευρώ και επίσης είναι κατά 19 ευρώ ακριβότερο σε σχέση με τις αρχές του χρόνου ενώ στο 13% φτάνει η αύξηση στο υγραέριο κίνησης το οποίο κοστίζει 0,865 ευρώ κατά μέσο όρο.

Φυσικό αέριο: Η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς έχει ακριβύνει περίπου κατά 94,6% από τις αρχές του χρόνου και είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστούν σημαντικά όσοι έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο καύσιμο για θέρμανση. Αυξήσεις έχουν ήδη περάσει στους λογαριασμούς των νοικοκυριών αλλά οι μεγάλες μεταβολές θα γίνουν πολύ πιο αισθητές το φθινόπωρο εφόσον φυσικά συνεχιστεί το διεθνές φαινόμενο.

Η συνέχεια στο Thetoc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι μέλλει γενέσθαι με τη συναυλία των Coldplay στο ΟΑΚΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής.

Προς ρεκόρ 30ετίας οδεύει η απασχόληση το 2024

Στο υψηλότερο επίπεδο αναμένει η κυβέρνηση να φτάσει η απασχόληση στην Ελλάδα, μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο Δημήτρης Τσακούμης ξέρει πώς μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας

O επιχειρηματίας και συνιδρυτής της εταιρείας δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας Do It For Fun εξηγεί γιατί κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη "Αθήνα Ψηλά".

Πώς εξηγείται η ακρίβεια στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού

Την τέταρτη ακριβότερη τιμή χονδρικής πανευρωπαϊκά είχε η Ελλάδα στους πρώτους 8 μήνες του 2023.

Σήμερα θα ηχήσουν σειρήνες και καμπάνες σε όλη τη χώρα. Αλλά γιατί;

Οι ώρες που θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια.

O Mahatma Gandhi τα είχε πει όλα για τη ζωή και την αγάπη

Η διαχρονική σοφία του γέννησε μερικά εξαιρετικά εμπνευσμένα αποσπάσματα που ταιριάζουν και στις προκλήσεις του σήμερα.

Γραφει Γιαννης Σπανος