Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει η Evergrande

Μονόδρομος η αναδιάρθρωση για την κινέζικη εταιρεία.

Γράφει: Esquire Editors 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Hui Ka Yan πιθανότατα έχει ξεκινήσει ήδη την αναδιάρθρωση του υπέρογκου χρέους της Evergrande, το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται στα 302 δισ. δολάρια, καθώς ο κινεζικός κολοσσός των ακινήτων έχει σημειώσει μηδαμινή πρόοδο στην προσπάθειά του να αποφύγει την εντεινόμενη κρίση χρέους που οδήγησε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά του γραφεία.

Άλλωστε, όπως αναφέρει η εισηγμένη στην αγορά του Χονγκ Κονγκ Evergrande σε γνωστοποίηση που απέστειλε στο χρηματιστήριο την Τρίτη, έχει ήδη προσλάβει δύο συμβούλους -και συγκεκριμένα τις εταιρείες Houlihan Lokey και Admiralty Harbour Capital- προκειμένου να αξιολογήσουν της κεφαλαιακή δομή και να εκτιμήσουν τη συνολική ρευστότητα της εταιρείας. 

Η Zhou Chuanyi, αναλύτρια πιστώσεων της Lucror Analytics με έδρα τη Σιγκαπούρη, επισημαίνει ότι αυτού του είδους οι ενέργειες συνήθως προαναγγέλλουν αναδιάρθρωση χρέους. Οι επενδυτές, από τη μεριά τους, επί του παρόντος, παρακολουθούν στενά τις πληρωμές τόκων και αναζητούν ενδείξεις για το εάν η διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα. "Μια αναδιάρθρωση είναι πολύ πιθανή”, εκτιμά η Zhou.

Τα δολαριακά ομόλογα της Evegrande έχουν ήδη αποτιμηθεί με βάση τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης. Οι ομολογίες της εταιρείας με επιτόκιο 8,25% και λήξη τον Μάρτιο του 2022 υποχώρησαν κατά 5,7 σεντς ανά δολάριο στα 26,8 σεντς στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Εν τω μεταξύ, η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει σχεδόν το 83% της αξίας της κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Η παραδοχή της εταιρείας

Η εταιρεία από τη Σεντζέν, η οποία στο παρελθόν βασίστηκε στη φθηνή χρηματοδότηση και τροφοδότησε με δανεισμό την επέκτασή της σε τομείς όπως το ποδόσφαιρο, τα ηλεκτρικά οχήματα και το φυσικό νερό, πλέον φαίνεται να ξεμένει από επιλογές που θα μπορούσαν να την απαλλάξουν από τους πιστωτές της. Το τοπικό οικονομικό περιοδικό Caixin ανέφερε ότι δεκάδες επενδυτές και εργαζόμενοι της Evergrande που είχαν αγοράσει τα προϊόντα διαχείρισης πλούτου της εταιρείας συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της στη Σεντζέν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της.

Η Evergrande δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα να σχολιάσει την κατάσταση. Ωστόσο, στην γνωστοποίηση που κατέθεσε στο χρηματιστήριο η εταιρεία προειδοποιεί τους επενδυτές της ότι οι ταμειακές ροές της βρίσκονται υπό "τρομερή” πίεση. Προσθέτει, δε, ότι οι συμβάσεις πωλήσεις ακινήτων της εταιρείας θα σημειώσουν "σημαντική πτώση” τον Σεπτέμβριο, καθώς αρνητικά δημοσιεύματα του Τύπου έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των αγοραστών ακινήτων. 

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι υπόλοιπες προσπάθειές της για άντληση κεφαλαίων -και συγκεκριμένα η πώληση συμμετοχών στις εισηγμένες εταιρείες της ηλεκτρικών οχημάτων και παροχής υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας- δεν απέφεραν τα "αναμενόμενα αποτελέσματα”.

"Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα όσον αφορά τη ρευστότητα, όπως προαναφέρθηκε, δεν διασφαλίζεται ότι ο όμιλος θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του που προκύπτουν από τις σχετικές χρηματοδοτικές και άλλες συμβάσεις”, προσθέτει η Evergrande στην γνωστοποίησή της στο χρηματιστήριο.

Ο "σκόπελος” του Μαρτίου

Η αναλύτρια πιστώσεων της Lucror Analytics, Zhou Chuanyi, επισημαίνει ότι σημείο καμπής για το μέλλον της εταιρείας θα αποτελέσει ο Μάρτιος του επόμενου έτους, όταν αναμένεται να λήξουν οι διεθνείς ομολογίες της εταιρείας, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Κι αυτό γιατί έχοντας πλέον λίγα μέσα στη διάθεσή της για να ενισχύσει τη ρευστότητά της, η εταιρεία είναι πιθανό να κηρύξει αθέτηση πληρωμών, και στη συνέχεια να εισέλθει σε μια παρατεταμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, εξηγεί η Zhou.

Ο Warut Promboon, διαχειριστής εταίρος της εταιρείας πιστωτικών ερευνών Bondcritic με έδρα το Χονγκ Κονγκ, πιστεύει επίσης ότι είναι πιθανό η εταιρεία να εισέλθει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της υπό την εποπτεία της τοπικής κυβέρνησης. "Η κυβέρνηση θα παρέμβει δεδομένου ότι η Evergrande είναι πολύ μεγάλη και ο αντίκτυπος μιας άτακτης εκκαθάρισης θα είναι τεράστιος”, εξηγεί ο Promboon, ο οποίος αναφέρει ως παράδειγμα τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του άλλοτε κραταιού αεροπορικού κολοσσού της Κίνας, HNA Goup. "Ακριβώς όπως η HNA, η νέα Evergrande θα είναι πιο λιτή και θα διατηρήσει μόνο τα βασικά περιουσιακά της στοιχεία”, σημειώνει.

Ο ρόλος των ομολογιούχων

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι πόσο χρόνο είναι διατεθειμένοι να περιμένουν οι ομολογιούχοι της εταιρείας την ανάκαμψή της. Προκειμένου να συμμορφωθεί με τον κυβερνητικό στόχο διασφάλισης της χρηματοοικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, η Evergrande ενδεχομένως να επιλέξει να πληρώσει πρώτα τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές της, λέει η Zhou. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις της, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών που επιτρέπουν στην επιχείρηση να πληρώνει σε βάθος χρόνου τους προμηθευτές της για αγαθά και υπηρεσίες που έχει ήδη λάβει, αυξήθηκαν κατά 13,5% πέρυσι, φτάνοντας στο ποσό των 829,2 δισ. γουάν. Αρκετές εταιρείες έχουν απειλήσει ή έχουν ήδη ξεκινήσει νομικές ενέργειες σε βάρος της Evergrande για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές των δολαριακών ομολόγων της Evergrande ενδεχομένως να πάρουν πίσω μόλις το 25% των χρημάτων τους, όπως ανέφερε σε έκθεσή της, τον Αύγουστο, η αναλύτρια πιστώσεων της Nomura στο Χονγκ Κονγκ, Iris Chen. Όπως αναφέρει, τα χρήματα θα προέλθουν κυρίως από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των εισηγμένων θυγατρικών της, όπως η μονάδα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία όμως θα μπορούσε να υποστεί discount έως και 60% στην τρέχουσα αξία της "ελλείψει πραγματικής επιχειρηματικής κερδοφορίας και προοπτικών ανάπτυξης”.

"Η ανάκτηση (σ.σ. κεφαλαίων) πιθανότατα μπορεί να βελτιωθεί εάν η Evergrande καταφέρει να διασφαλίσει καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων”, σημειώνει η Chen, ωστόσο προσθέτει: "Παρ’ όλα αυτά, τυχόν πρόωρες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποδειχθούν αρνητικές για την ανάκαμψη της αξίας των ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ, καθώς άλλοι πιστωτές μπορεί να προηγηθούν των κατόχων ομολόγων”.

Από: Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".