Κι αν καταρρεύσουν οι μετοχές όπως το 1987;

H Carrie McCabe του Forbes κρούει τον κώδωνα για μία νέα Μαύρη Δευτέρα μέσα στο 2021.

Γράφει: Esquire Editors 17 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς μπορεί κανείς να το ξεχάσει; Είχα τελειώσει προσφάτως το μεταπτυχιακό μου στο Harvard και εργαζόμουν στην επενδυτική τράπεζα Bear Streams. Τη "Μαύρη Δευτέρα" ή στις 19 Οκτωβρίου 1987, ο δείκτης του χρηματιστηρίου Dow Jones είχε "κατρακυλήσει" κατά 508 μονάδες (23%), συνοδευόμενος από κατάρρευση στην αγορά ανταλλαγής μελλοντικής εκπλήρωσης ή futures και στην αγορά παραγώγων. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση στην ιστορία του Dow Jones.

Οι μεγάλες πωλήσεις δημιούργησαν απότομες μετατοπίσεις τιμών καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία 90 λεπτά των συναλλαγών. Ενώ συνήθως επικρατούσε φασαρία, εκείνο το απόγευμα εκατοντάδες από εμάς καθόμασταν σιωπηλοί και σοκαρισμένοι, βλέποντας τις οθόνες μας καθώς οι αγορές παγκοσμίως κατέρρεαν - μπορούσες να ακούσεις την πτώση καρφίτσας στο πάτωμα. Ύστερα, ο Bill Michaelcheck και ο Vinny Mattone, μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης της εταιρείας, βγήκαν από το κοινό γραφείο τους και άρχισαν να φωνάζουν - "ΑΓΟΡΆΣΤΕ- ΑΓΟΡΆΣΤΕ ό, τι μπορείτε — ΑΓΟΡΆΣΤΕ ΤΩΡΑ!!" Η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια".

Τι συνέβη το 1987 και τι συμβαίνει σήμερα

Γνωρίζουμε ότι το 1987 η Fed διέθεσε στήριξη στην αγορά των κρατικών ομολόγων διοχετεύοντας στην αγορά τίτλους με λήξεις υψηλής ζήτησης μέσω αντιστρεπτέων συμφωνιών επαναγοράς και επιτρέποντας στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων να πέσει από 7,5% σε 7%. Επομένως, μια σαφής διαφορά του 1987 σε σχέση με σήμερα είναι με το τρέχον επιτόκιο στο 0,25%, δεν υπάρχει πολύς χώρος για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια και να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε θετικό έδαφος.

Κι αν καταρρεύσουν οι μετοχές όπως το 1987;iStock

Μια ομοιότητα μεταξύ του 1987 και του σήμερα είναι ότι η Fed λαμβάνει μέτρα για την παροχή ρευστότητας "για την υποστήριξη των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συστημάτων". Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η Fed παρείχε τόσο πρακτική όσο και ψυχολογική υποστήριξη σε διάφορα χρηματοπιστωτικά μέσα και τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού μας συστήματος, μείωσε το εύρος στόχων για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 1,5%, βοήθησε στην παροχή ρευστότητας αγοράζοντας τίτλους αξίας σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων και τη δημιουργία διευκολύνσεων για τη στήριξη της πιστωτικής ροής στην οικονομία.

Οι μεγάλες οικονομικές διαταραχές δημιουργούν κρίσεις

Μια άλλη ομοιότητα με το 1987 είναι ότι όλοι, από κολοσούς hedge fund έως ιδιώτες επενδυτές, φαίνεται να βγάζουν χρήματα στις αγορές.

Ο S&P 500 είχε αυξηθεί σχεδόν κατά 40% από την αρχή του έτους έως τις 15 Σεπτεμβρίου το 1987 - έναντι περίπου του μισού αυτού του ποσοστού - ή 20% από την αρχή του έτους μέχρι στιγμής το 2021. Ωστόσο, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από το 1987, ο S&P 500 έχει σημειώσει πάνω από 50 ρεκόρ μέχρι στιγμής το 2021, και αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, θα ξεπεράσει τα 77 ρεκόρ που είχε καταγράψει το 1995.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το 2021 θα υπάρξει οικονομική κρίση. Μπορούμε όμως να γνωρίζουμε ότι όταν επέλθει η επόμενη κρίση, θα διαφέρει από την κρίση του 1987 ή του 1998 ή την κρίση του 2008 με τις υποθήκες. Οι μεγάλες οικονομικές διαταραχές είναι μοναδικές και για αυτό δημιουργούν κρίσεις.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.