Τα 'ηνία' της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega

Μετά από 10 χρόνια, η Marta Ortega Pérez θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου.

Γράφει: Esquire Editors 01 Δεκεμβρίου 2021

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Zara, Amancio Ortega, έδωσε τα ηνία του Ομίλου Ιnditex στη μικρότερη κόρη του, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που επαναφέρει τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων υπό τον έλεγχο της οικογένειας.

Η Marta Ortega Pérez, 37 ετών, θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η μητρική εταιρεία της αλυσίδας Zara, Inditex. Η Pérez εργάζεται στην εταιρεία τα τελευταία 15 χρόνια.  Ξεκίνησε ως υπάλληλος πωλήσεων στο Λονδίνο, πριν αναλάβει υψηλότερες θέσεις στο γυναικείο merchandising, στο branding και σε άλλους τομείς. Ωστόσο, δεν κατείχε κάποιον επίσημο τίτλο και δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Pérez θα διαδεχθεί τον Pablo Isla, ο οποίος εργάστηκε στην Inditex για περίπου δύο δεκαετίες - πρώτα ως διευθύνων σύμβουλος και πιο πρόσφατα ως εκτελεστικός πρόεδρος. Η μετοχή της Inditex υποχώρησε κατά 6% μόλις έγινε γνωστή η είδηση της διαδοχής, "σβήνοντας" περισσότερα από 3 δισ. δολάρια της περιουσίας του Amancio Ortega.

"Έζησα αυτή την εταιρεία από τα παιδικά μου χρόνια", ανέφερε η Pérez σε δήλωσή της. "Πάντοτε έλεγα ότι θα αφιερώσω τη ζωή μου στο να χτίσω πάνω στην κληρονομιά των γονιών μου".

Ο Amancio Ortega, ένας απόμακρος για τα ΜΜΕ δισεκατομμυριούχος, έγινε πλούσιος από τον τομέα της ένδυσης για να δημιουργήσει στη συνέχεια ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων ανά τον κόσμο. 

Η τελευταία του κίνηση, με την τοποθέτηση της 37χρονης Marta στην κεφαλή του Ομίλου, επαναφέρει την αλυσίδα Zara υπό τον έλεγχο της οικογένειας, έπειτα από μια δεκαετία που τη διηύθυναν "ξένοι". Ο Amancio Ortega, 85 ετών,  παραιτήθηκε από πρόεδρος το 2011. Ωστόσο, παραμένει ο κύριος μέτοχος με 60% στην εταιρεία, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη με περιουσία που αποτιμάται στα 73 δισ. δολάρια.

Με την επιλογή του, ο Ortega "προσπέρασε" τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, που απέκτησε από τον πρώτο του γάμο. Κανένα από τα δύο δεν εμπλέκεται ενεργά στον Όμιλο. Ωστόσο, η κόρη του, Sandra Ortega Mera, 53 ετών, είναι βασικός μέτοχος, αφού κληρονόμησε μερίδιο 4,5% μετά τον αιφνίδιο θάνατο της μητέρας της και συνιδρύτριας της εταιρείας, Rosalia Mera, το 2013. Αυτό την καθιστά το δεύτερο πλουσιότερο άτομο στην Ισπανία, με περιουσία που αποτιμάται σε καθαρή αξία στα 6,9 δισ. δολάρια. Η Mera, ψυχολόγος στο επάγγελμα, ζει μαζί με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά τους στη Λα Κορούνια, στην ίδια παραθαλάσσια πόλη όπου εδρευει η εταιρεία. Ο Ortega έχει επίσης έναν γιο.

Ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος ίδρυσε την επιχείρηση το 1975 μαζί με την τότε σύζυγό του Mera, η οποία έραβε στο χέρι μερικά από τα πρώτα ρούχα που πουλούσαν. Το ζευγάρι χώρισε την ίδια χρονιά. Η εταιρεία έγινε πρωτοπόρος στη βιομηχανία της "γρήγορης μόδας", κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές και τα επίπεδα αποθεμάτων χαμηλά και λανσάροντας νέες στιλιστικές επιλογές πιο γρήγορα από της ανταγωνιστές της. Σήμερα, η αλυσίδα έχει 6.600 καταστήματα και οι πωλήσεις της φτάνουν τα 16,7 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Η Inditex προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού οι πωλήσεις επηρεάστηκαν από το προσωρινό lockdown που ίσχυσε για τα καταστήματα και την υποχώρηση των δαπανών για αγορές ρούχων. Πέρυσι, έχασε από 300 εκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα που δεν είχαν πουληθεί.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης