Μία ερμηνεία για το σοκ του SWIFT

Σοβιετικές ισοτιμίες και σεισμός στα crypto είναι μόνο μερικές από τις επερχόμενες συνέπειες.

Γράφει: Esquire Editors 28 Φεβρουαρίου 2022

Οι τιμές του Bitcoin, του Ethereum και των υπολοίπων κρυπτονομισμάτων δέχθηκαν ισχυρούς κλυδωνισμούς την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε τον φόβο για "κατακλυσμιαίες αλλαγές στην αγορά". Το Bitcoin υποχώρησε κάτω από τις 35.000 δολάρια για να ανακάμψει στη συνέχεια. Το Ethereum και άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα ήταν εξίσου ευμετάβλητα, καθώς οι επενδυτές κυριεύθηκαν από  έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις. Οι traders προετοιμάζονται για ακόμα πιο ακραίες διακυμάνσεις μετά την αποπομπή της Ρωσίας από το διεθνές δίκτυο πληρωμών SWIFT, με έναν πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας να προειδοποιεί ότι έρχεται "καταστροφή" στη ρωσική αγορά συναλλάγματος.

Ολέθριες συνέπειες

"Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ολέθριες συνέπειες στη ρωσική αγορά συναλλάγματος από Δευτέρα (σ.σ.: σήμερα)", δήλωσε στο Reuters ο Sergei Aleksashenko. "Πιστεύω ότι θα διακοπούν οι συναλλαγές και τότε η συναλλαγματική ισοτιμία θα καθοριστεί σε τεχνητό επίπεδο, όπως ακριβώς συνέβη κατά τη σοβιετική περίοδο".

Το Σάββατο ΗΠΑ, ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Καναδάς ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωσή τους ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και θα αποκλείσουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, το οποίο χρησιμοποιείται για συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, μέτρα τα οποία στοχεύουν να "εμποδιστεί η ρωσική Κεντρική Τράπεζα από το να χρησιμοποιήσει τα διεθνή της αποθεματικά με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεών μας". 

Η Ρωσία φαίνεται πως διαθέτει περίπου 300 δισ. δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα σε λογαριασμούς offshore, ποσό ικανό για να προκαλέσει διαταραχές στην αγορά συναλλάγματος εάν τα χρήματα "παγώσουν" από τις κυρώσεις ή μετακινηθούν ξαφνικά για να τις αποφύγουν, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse που επικαλείται το Bloomberg.

Τα κρυπτονομίσματα ανέκαμψαν –όπως και τα χρηματιστήρια– στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Ωστόσο, τα μέτρα που αφορούν το SWIFT και τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσαν να επιφέρουν νέα κύματα μεταβλητότητας, με τις τιμές των εμπορευμάτων να εκτινάσσονται και την ανησυχία για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό να διατηρείται. 

Η έντονη μεταβλητότητα του Bitcoin, σε μια περίοδο που η τιμή του χρυσού "σκαρφαλώνει", υπονομεύει το αφήγημα ότι το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έχει αρχίσει να λειτουργεί ως "ψηφιακός χρυσός" – δηλαδή, ως ένα περιουσιακό στοιχείο στο οποίο οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. Κάποιοι επενδυτές Bitcoin εμφανίζονται ακόμη βέβαιοι για την ορθότητα του αφηγήματος. 

Ανάκαμψη και φόβοι

"Σε αντίθεση με τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, το Bitcoin δεν διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδά του [την προηγούμενη εβδομάδα]", επισήμανε σε σημείωμά του ο Mikkel Morch, εκτελεστικός διευθυντής του fund ARK36. "Αυτή η λεπτομέρεια θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία ως προς τη συζήτηση για το Bitcoin ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο".

Παρά την ανάκαμψη, όμως, οι φόβοι για νέα υποχώρηση του Bitcoin συντηρούνται.

"Η κατάσταση παραμένει ασταθής και τα επίπεδα των 40.000 δολαρίων εξακολουθούν να αποτελούν τη γραμμή αντίστασης", πρόσθεσε ο Morch. "Εάν το Bitcoin δεν σπάσει αυτό το φράγμα, μια επαναφορά στα χαμηλότερά του επίπεδα ή να βρει στήριξη στις 30.000 δολάρια είναι πιθανά ενδεχόμενα βραχυπρόθεσμα".

"Εάν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί και άλλο, το Bitcoin μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 30.000 δολάρια, καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν περιουσιακά στοιχεία άμυνας", τόνισε ο Alex Kuptsikevich, αναλυτής της FxPro, σχολιάζοντας τις αναφορές ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Bitcoin για να παρακάμψει τις κυρώσεις. "Διαφορετικά, η χώρα δεν θα αντεπεξέλθει στην εντεινόμενη πίεση που θα ασκήσουν οι κυρώσεις των Δυτικών".

Άλλοι παράγοντες της αγοράς κρυπτονομισμάτων θεωρούν απίθανο το σενάριο η Μόσχα να καταφύγει στο Bitcoin για να παρακάμψει τις σε βάρος της κυρώσεις.

"Η ιδέα πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Bitcoin για να αποφύγει τις κυρώσεις είναι κατά κύριο λόγο μια υπερβολή των ΜΜΕ", δήλωσε μέσω Telegram ο Cory Klippsten, διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής Swan Bitcoin.

"Τεχνικά, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Bitcoin, δεδομένης της μη ελεγχόμενης, "ανοιχτής" φύσης του, ωστόσο υπάρχουν μέθοδοι που επιτρέπουν στις αρχές να εντοπίζουν τις συναλλαγές σε Bitcoin. Να σημειωθεί ότι το Bitcoin είναι μια τεχνολογία στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας, ανεξάρτητα με το εάν συμφωνεί κάποιος με τις ενέργειες του χρήστη ή όχι".

Μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει ενισχυθεί στην αμυντική της προσπάθεια με 14 εκατ. δολάρια μέσω ανώνυμων δωρεών σε Bitcoin, σύμφωνα με τους ερευνητές της Elliptic, μιας εταιρείας ανάλυσης blockchain.

Το Σάββατο, στον επίσημο λογαριασμό της ουκρανικής κυβέρνησης αναρτήθηκε το εξής μήνυμα: "Στάσου στο πλευρό του ουκρανικού λαού. Δεχόμαστε δωρεές σε κρυπτονομίσματα: Bitcoin, Ethereum και USDT" – ένα stablecoin συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο. Μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν εκατομμύρια δολάρια σε δύο λογαριασμούς "ψηφιακών wallet.

"H ζήτηση για Bitcoin αυξάνεται παγκοσμίως, καθώς η ανάγκη για ένα αποκεντρωμένο, ανθεκτικό στη λογοκρισία αποθηκευτικό μέσο αξίας γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο εμφανής", πρόσθεσε ο Klippsten.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.