Πώς ακριβώς θα φορολογηθούν οι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το σχέδιο Biden.

Γράφει: Esquire Editors 30 Μαρτίου 2022

Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε τη Δευτέρα την επιβολή ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στους Αμερικανούς με τα υψηλότερα εισοδήματα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ο Λευκός Οίκος στοχεύει άμεσα τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων, αφού ένα παρόμοιο μέτρο που πρότειναν οι Δημοκρατικοί το περασμένο φθινόπωρο δεν προχώρησε.

Η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ θεσπίζει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 20% για όλα τα αμερικανικά νοικοκυριά που κατέχουν περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια - το μέτρο αφορά το πλουσιότερο 0,01% των Αμερικανών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την πρόταση του Τζο Μπάιντεν η αύξηση της αξίας των επενδύσεων ενός δισεκατομμυριούχου -για παράδειγμα σε μετοχές και ομόλογα- θα λογίζονται ως εισόδημα, ακόμη και αν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία δεν πωληθούν.

Το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει πως οι δισεκατομμυριούχοι που φορολογούνται με συντελεστή κάτω του 20% για εισοδήματα και μη πραγματοποιημένα κέρδη θα πρέπει να καταβάλλουν πρόσθετους φόρους για να καλύψουν τη διαφορά, ενώ όσοι φορολογούνται ήδη με συντελεστή άνω του 20% δεν θα καταβάλλουν πρόσθετους φόρους.

Οι πρόσθετοι φόροι που καταβάλλονται για τα μη πραγματοποιημένα κέρδη θα υπολογίζονται στους φόρους υπεραξίας που οφείλονται όταν οι δισεκατομμυριούχοι πωλούν περιουσιακά στοιχεία με κέρδος, επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

Το νέο μέτρο υπολογίζεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει έως και 360 δισ. δολάρια επιπλέον έσοδα μέσα σε μια δεκαετία. με πάνω από το 50% να προέρχονται από τους Αμερικανούςδισεκατομμυριούχους.

"Ο φορολογικός κώδικας παρέχει σήμερα ειδική μεταχείριση στα εισοδήματα των εύπορων", τόνισε ο Μπάιντεν παρουσιάζοντας την πρότασή του. "Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κραυγαλέο πρόβλημα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει έναν ελάχιστο φόρο 20% για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι συχνά καταβάλλουν αδικαιολόγητα χαμηλούς φόρους".

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, το πλουσιότερο βάσει εισοδημάτων 1% των φορολογουμένων δεν κατέβαλε πέρυσι φόρους ύψους περίπου 163 δισ. δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το 28% των απλήρωτων φόρων. Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί είναι οι "πρωταθλητές" της φοροδιαφυγής, αφού έχουν τους οικονομικούς πόρους για να "αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες λογιστών και φοροτεχνικών που τους βοηθούν να προστατευθούν από την ανάληψη της πραγματικής φορολογικής τους υποχρέωσης", επισήμανε το Υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό να "πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους" οι δισεκατομμυριούχοι και οι εταιρείες, αλλά η προσπάθεια των Δημοκρατικών για αύξηση της φορολογίας στους μεγιστάνες των ΗΠΑ βρίσκει εμπόδια στο Κογκρέσο. Τον Οκτώβριο, ο βουλευτής Richard Neal επιβεβαίωσε ότι οι Δημοκρατικοί δεν εξετάζουν πλέον την πρόταση για φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών με 23,8% στα μη πραγματοποιημένα κέρδη για φορολογούμενους με ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα άνω των 100 εκατ. δολαρίων, αφού ο μετριοπαθής γερουσιαστής Joe Manchin εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την προτεινόμενη διάταξη. "Αντί να επιχειρούμε να τιμωρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, θα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι που αυτή η χώρα παράγει πλούτο", επισήμανε τότε ο Manchin.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η πρόταση του Μπάιντεν για μεγαλύτερη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων θα υπερψηφιστεί εντέλει από το Κογκρέσο.

Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου και το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων υπολόγισαν ότι 400 νοικοκυριά δισεκατομμυριούχων κατέβαλαν κατά μέσο όρο το 8,2% του εισοδήματός τους σε ομοσπονδιακούς φόρους κατά την περίοδο 2010-2018: ποσοστό χαμηλότερο από το μερίδιο του εισοδήματός του που καταβάλει ο μέσος Αμερικανός.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.